Market Maven

Η «υβριδική» παράταση της θητείας του προεδρείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Eurobank Equities και το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος»

Η «υβριδική» παράταση της θητείας του προεδρείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Eurobank Equities και το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος»

Παράταση θητείας

Η θητεία της προέδρου και των αντιπροέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που κανονικά έληγε τον επόμενο μηνά παρατείνεται έως το Σεπτέμβριο 2025. Η παράταση είναι «υβριδική». Ήτοι, αν ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γίνει νωρίτερα από το Σεπτέμβριο 2025, τότε η θητεία του υφιστάμενου προεδρείου θα τερματισθεί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη διότι κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησαν να προχωρήσουν τις διαδικασίες προκήρυξης των θέσεων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μείνει ακέφαλη. Καθώς δε η αγορά έχει μπροστά της σημαντικά ορόσημα όπως αυτό της Attica Bank με την Παγκρήτια, την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει το ΤΧΣ και πιθανότατα ακόμη δύο μεγάλες συναλλαγές που αφορούν σε εισηγμένες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, κρίθηκε πως δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αν και από άποψης εταιρικής διακυβέρνησης η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά βέλτιστη πρακτική, ωστόσο κατά τους γνωρίζοντες ήταν αναγκαία.

Η Eurobank Equities

Μια σημαντική τροποποίηση που προβλέπει αυξημένα κίνητρα για τη Διοίκηση της Eurobank Equities επήλθε χθες στο καταστατικό της χρηματιστηριακής. Νέο άρθρο που προστέθηκε στο καταστατικό της ΑΕΠΕΥ προβλέπει πως με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Eurobank Equities θα μπορεί πλέον να χορηγείται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της χρηματιστηριακής, «αμοιβή συνιστάμενη σε συμμετοχή στα κέρδη της χρήσεως».

Με απλά λόγια, οι αμοιβές των μελών του ΔΣ θα μπορούν πλέον να περιλαμβάνουν συμμετοχή στα κέρδη της εταιρείας, δημιουργώντας ένα σύστημα κινήτρων που θα ωθεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εργάζονται, ώστε να μεγιστοποιούν την κερδοφορία της εταιρείας. Αυτή η απόφαση ενισχύει την ευθυγράμμιση των συμφερόντων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με εκείνα των μετόχων, ενισχύοντας τη συνολική απόδοση της εταιρείας. Η αμοιβή δε των μελών του ΔΣ της Eurobank Equities δεν θα καθορίζεται αυθαίρετα, αλλά θα εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και θα είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία. Μια ακόμη πτυχή της απόφασης αυτής είναι πως θα συμβάλλει στη διατήρηση και στην προσέλκυση ικανών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΠΕΥ.

Τα κέρδη του 2023

Η συμμετοχή των μελών του ΔΣ στα κέρδη της Eurobank Equities, εν πολλοίς «κερδήθηκε» από τις επιδόσεις της χρηματιστηριακής το 2023. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα της Eurobank Equities ανήλθαν σε 19,01 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 77,7% σε σχέση με τα 10,70 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Οι κυριότεροι τομείς που συνέβαλαν στην άνοδο αυτή ήταν τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, τα οποία αυξήθηκαν κατά 38,3% φτάνοντας τα 13,09 εκατ. ευρώ, και τα έσοδα από μερίσματα, τα οποία κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 425%, ανερχόμενα σε 2,10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις παρουσίασαν άνοδο 355,5%, φτάνοντας τα 3,82 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στον τομέα αυτό. Τα κέρδη πριν από φόρους αυξήθηκαν κατά 426%, φτάνοντας τα 8,02 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 6,15 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 453% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο επίπεδο του ενεργητικού, η Eurobank Equities παρουσίασε αύξηση 34,6% φτάνοντας τα 344,16 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση αυξήθηκε κατά 7,3%, ανερχόμενη σε 91,67 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία το 2023 ενίσχυσε τη θέση της στην αγορά, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε μερίδιο αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών με 17,1% του συνολικού όγκου συναλλαγών.

Το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος»

Ήταν Φεβρουάριος του 2005 όταν ιδρύθηκε το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος», από την οικογένεια Δασκαλοπούλου στη μνήμη του δημιουργού της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα. Το Ίδρυμα είχε ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινής διατροφικής πραγματικότητας, εστιάζοντας στην έρευνα, τη γνώση και την πληροφόρηση. Και πράγματι, το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» επιτέλεσε το σκοπό του για μια πενταετία, έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, οπότε ανακοίνωσε την αναστολή των δράσεών του.

Αν και από το 2010 το Ίδρυμα είναι στην ουσία ανενεργό η διάλυσή καθυστέρησε για 14 ολόκληρα χρόνια. Επισημοποιήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται πως αν και το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» επιτέλεσε με επιτυχία το έργο του, ωστόσο οι διαθέσιμοι πόροι του εξαντλήθηκαν, καθιστώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του μη βιώσιμη, ενώ η έλλειψη επαρκών εσόδων απέτρεψε την επίτευξη των σκοπών του στο μέλλον.

Η Πτολεμαΐδα Storage

Το έργο «Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές στην Πτολεμαΐδα», το οποίο έχει ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, έλαβε την απαραίτητη έγκριση για την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής της Πτολεμαΐδας, και η είσοδός του στη φάση της αδειοδότησης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο προς την κατεύθυνση της υλοποίησής του.

Η εταιρεία Πτολεμαΐδα Storage Μ.Α.Ε., θυγατρική της Eunice Energy και φορέας υλοποίησης του έργου, κατάφερε να περάσει επιτυχώς από τον έλεγχο και την επιβεβαίωση της ωριμότητας του έργου από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία του επιχειρηματία Γιώργου Καλαβρουζιώτη οφείλει, εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης, να υποβάλει σχέδιο στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα αφορά τη δημόσια συμμετοχή στη διαδικασία.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση του κοινού για όλες τις λεπτομέρειες του έργου. Επιπλέον, η εταιρεία Πτολεμαΐδα Storage είναι υποχρεωμένη να καταθέσει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών στην Εθνική Αρμόδια Αρχή, με στόχο την έκδοση της απαραίτητης άδειας για την έναρξη των εργασιών. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών από την έναρξή της, ενώ η προθεσμία για τη χορήγηση της τελικής άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την αποδοχή της αίτησης.

FTSE Global Equity

Η εξαμηνιαία αναθεώρηση των παγκόσμιων δεικτών FTSE Global Equity πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή, με τυχόν αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς στις 20 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η αναθεώρηση θα είναι ουσίας, ήτοι θα επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών, προσαρμογές στη διασπορά και αναπροσαρμογές στον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία.

Αν η εξαμηνιαία αναθεώρηση δεν φέρει σημαντικές αλλαγές, θα ακολουθήσει η τριμηνιαία αναθεώρηση των παγκόσμιων δεικτών FTSE Global Equity για τις 22 Νοεμβρίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις, καθώς και οι δύο αναθεωρήσεις θα προσφέρουν πληροφορίες για την εξελισσόμενη σύνθεση των δεικτών FTSE και θα έχουν πιθανές επιπτώσεις στις επενδυτικές στρατηγικές.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.