Οικονομία

Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και μικρότερες συντάξεις

Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και μικρότερες συντάξεις
Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, διαπιστώνουν μια σειρά από έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

Πρόεδροι εμπορικών συλλόγων και επιμελητηρίων, κλήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), να εξηγήσουν σε ποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν και σε ποιες μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές. Διαπιστώνεται ότι οι εισφορές έχουν αυξηθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες, που διαθέτουν υψηλά εισοδήματα. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες όμως εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι που θα κληθούν να καταβάλλουν μικρότερες εισφορές, σε σχέση με το παρελθόν, θα λάβουν αναλογικά μικρότερες συντάξεις.

Γιάννης Μαργαρώνης, Πρόεδρος ΕΒΕ Χανίων
Η προσωπική μου άποψη, που προκύπτει από τις επαφές που έχω με επιχειρηματίες της περιοχής μου αλλά και άλλων περιοχών της χώρας είναι, ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών θα πληρώνουν περισσότεροι, αλλά λιγότερα χρήματα. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού υπολογίζεται ότι το 77% θα έχει χαμηλότερες ετήσιες εισφορές που θα κυμαίνονται από 1000-2000 ευρώ και το 23% υψηλότερες. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν όσοι μέχρι και τώρα κατέβαλλαν κανονικά εισφορές δηλαδή, αν καλύπτονται αναλογικά με τα όσα έχουν δώσει. Ωστόσο θεωρώ ότι το νέο σύστημα δίνει την ευκαιρία να πληρώσουν, όσοι έχουν διάθεση να πληρώσουν. Σίγουρα για όσους δεν πλήρωναν, είναι ανάσα γιατί πλέον θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Τέλης Μπασδάνης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μαγνησίας
Για τους επαγγελματίες μικρού εισοδήματος, κάτω των 20.000 ευρώ, η πρώτη, η εκτίμηση είναι θετική, διότι πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, συνολικά το 26,95% των καθαρών εσόδων. Υπάρχει όμως, σοβαρότατο πρόβλημα για τους επαγγελματίες με καθαρό εισόδημα πάνω από 20-25.000 ευρώ, όπου οι εισφορές είναι πολύ μεγάλες. Οι επαγγελματίες δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βάση του νόμου, θα λάβουν και μεγαλύτερες συντάξεις. Το κύριο βάρος πέφτει στις πλάτες των λίγων, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι και αυτή η κατηγορία των ασφαλισμένων, θα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει περισσότερους φόρους, με πολλαπλές ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών και στο τέλος, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Γι' αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλοι θα προσπαθούν να αποφύγουν τη δήλωση των πραγματικών εισοδημάτων τους και θα εκτοξευθεί η φοροδιαφυγή.

Κώστας Τσέλιος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου
Το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα σίγουρα μειώνει τις εισφορές στο 70% περίπου των ασφαλισμένων και οι εισφορές πηγαίνουν στο ελάχιστο που είναι τα 168 ευρώ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανταποδοτικότητα που θα έχουμε στο μέλλον για τις συντάξεις μας, διότι αυτές, λόγω των χαμηλών εισφορών, θα είναι πολύ μικρές. Επίσης, πρέπει να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο, αφού Ασφαλιστικό Σύστημα χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να επιβιώσει. Η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και πάρα πολλοί εργαζόμενοι είναι ημιαπασχολούμενοι με 3ωρη ή 4ωρη εργασία. Με αυτό το σκηνικό, όπου τα λουκέτα στις επιχειρήσεις μπαίνουν σε καθημερινή βάση και οι εισφορές είναι κατώτατες και λίγες, μπορεί να επιβιώσει το Ασφαλιστικό Σύστημα; Προφανώς όχι. Για το λόγο αυτό πρωτίστως, πρέπει να σταθεροποιηθεί ο τομέας της εργασίας, να ανοίξουν οι δουλειές, να μειωθούν οι δυσβάστακτοι φόροι και μετά να ακολουθήσει το "χτίσιμο" του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος.

Λίλυ Μπουζιάνου, Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Ζακύνθου
Τα μικρότερα καταστήματα πληρώνουν λογικότερες εισφορές. Τα μικρότερα μαγαζιά, που δεν έχουν μεγάλους τζίρους, πληρώνουν λιγότερα χρήματα με το νέο τρόπο εισφορών του ΕΦΚΑ. Τα μικρά μαγαζιά οδεύουν προς λουκέτο λόγω του χαμηλού τζίρου που πραγματοποιούν. Τα καταστήματα που μπορούν να κρατήσουν ένα υγιές εισόδημα, πληρώνουν μεγαλύτερο ποσό στις εισφορές στο ΕΦΚΑ, απ' ό,τι κατέβαλλαν πριν. Όμως δεν ξέρουμε τι διαφορές θα πληρώσουμε αν κάποιο κατάστημα κλείσει τα βιβλία του.

Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Έχω την αίσθηση ότι είναι μειωμένες οι εισφορές, από ό,τι μου μεταφέρουν, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, που εκεί είναι "τσεκούρι". Σε αρκετούς είναι μειωμένες λόγω εισοδήματος. Τώρα, αν στην εκκαθάριση - αφού αυτό είναι το προσωρινό- υπάρξει διαφορά κάποιοι υποψιάζονται ότι θα έχουν μεγαλύτερες διαφορές μετά, χωρίς όμως αυτά να τεκμηριώνονται πλήρως, αλλά η αίσθηση είναι πως είναι χαμηλότερες.

Γιάννης Βλαχογιάννης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας
Οι νέες εισφορές με τα σημειώματα που έχουν φτάσει στους εμπόρους της Λαμίας ουσιαστικά κατακρεουργούν αυτούς που δεν έκλεβαν το κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Την τιμιότητα τους και τη συνέπεια τους στο κράτος, την πληρώνουν τώρα πολλαπλά και εκ των υστέρων. Επίσης, όλοι αυτοί που στερούμενοι τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και μικροχαρές της ζωής και της καθημερινότητας, πλήρωναν από 900 και 1000 ευρώ για να πάρουν μία αξιοπρεπή σύνταξη, σήμερα θα πληρώνουν, μεν , μειωμένα ποσά, κατά πολύ, αλλά ωστόσο όταν βγουν στη σύνταξη θα πάρουν τα ίδια μειωμένα ποσά ως σύνταξη. Δηλαδή, θα έχουν ουσιαστικά χάσει ακόμη και την ελπίδα για αξιοπρεπή σύνταξη. Βεβαίως, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου γίνονται πραγματικές μειώσεις αλλά πρόκειται για εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα».

Κώστας Κυριακίδης, Πρόεδρος ΕΒΕ Π.Ε. Κοζάνης
Στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΦΚΑ δεν διαθέτουμε στο Επιμελητήριο. Όμως, η αίσθηση και τα μηνύματα που λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες από τα μέλη μας στην αγορά, δείχνουν ότι η πλάστιγγα του ποσοστού εισφορών γέρνει ελαφρώς προς τους επαγγελματίες με τις χαμηλότερες εισφορές. Δηλαδή λίγο πάνω από το 50% των επαγγελματοβιοτεχνών θα πληρώσει την ελάχιστη εισφορά. Όμως, τα μηνύματα που φθάνουν από πολλές πλευρές, μας λένε ότι υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, και οι επαγγελματίες που είναι να πληρώσουν αυξημένες εισφορές που ξεπερνούν τα 850 ευρώ μηνιαίως, δηλώνουν ότι θα καταβάλουν μόνο ένα μέρος του ποσού περιμένοντας να αλλάξει κάτι, ενώ άλλοι ερευνούν τρόπους ώστε να χαμηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, άρα και την εισφορά ΕΦΚΑ στο μέλλον.

Βαγγέλης Μυρσινιάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου
Η εικόνα που έχουμε ως Επιμελητήριο είναι για παραλαβή ειδοποιήσεων καταβολής ασφάλιστρων μεγάλων ποσών, της τάξης των 1000 και 1500 ευρώ μηνιαίως. Ποσό που ήταν υποπολλαπλάσιο το περασμένο διάστημα. Πρόκειται για ασφάλιστρα ανθρώπων που αγωνίζονται για το μεροκάματο και όχι για βιομηχάνους. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι απόλυτα αντιαναπτυξιακό και θα οδηγήσει προφανώς, σε άλλου τύπου παράτυπες οικονομικές δραστηριότητες.

Γιώργος Ρώρος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας
Περίπου το 80% των εμπόρων έχουν πια μικρότερες εισφορές, το 10% πληρώνει όσα πλήρωνε και πριν,  και ένα άλλο 10% πληρώνει πλέον περισσότερα με βάση την φορολογική δήλωση που έχει κάνει. Από τη στιγμή που τα δηλωμένα εισοδήματα του 2015 βρίσκονται στο επίπεδο των 12.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, είναι επόμενο πως αν κάνει κάποιος τον πολλαπλασιασμό επί του συντελεστή 6,95%  θα βγουν λιγότερα τα χρήματα που πληρώνει για ασφάλιση.

Παναγιώτης Μπεσίνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου
Ένας μικρός έμπορος με μια τοπική οικογενειακή επιχείρηση ή με μία μικρή Ο.Ε. και με δεδομένο ότι μπορεί να έχει κέρδη της τάξεως των 10.000 ευρώ το χρόνο, καλείται τώρα να δίνει 4.000 ευρώ το χρόνο για εισφορές στον ασφαλιστικό οργανισμό. Αυτό το σύστημα εξαρχής είναι άδικο και θα μπλοκάρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα βγουν και άλλες στρεβλώσεις και άλλες παθογένειες που θα καταδεικνύουν ότι δεν είναι ένα δίκαιο σύστημα εισφορών προς την κατεύθυνση των πιο μικρών εμπόρων και θα αλλάξει προς το χειρότερο, γιατί δεν θα βγαίνουν τα νούμερα σε σχέση με τις υποχρεώσεις του καθενός.  

Γιώργος Τσιαπλές, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας
Με τον ΕΦΚΑ φαίνεται πως 77% των εμπόρων θα πληρώνει λιγότερο από όσο πλήρωνε. Αυτό, εκ πρώτης όψεως, είναι θετικό. Όμως, πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους και βασικά να δούμε ποια θα είναι η σύνταξη που θα πάρουν οι έμποροι. Θεωρώ πως το σύστημα αυτό βασίζεται στην ύπαρξη πολλών ασφαλισμένων οι οποίοι θα πληρώνουν. Όμως, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι, λόγω της ανεργίας και του κλεισίματος των επιχειρήσεων, θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Είναι όμως, ανοιχτά τα ζητήματα γιατί δεν έχουμε δει ακόμα την εισπραξιμότητα.

Νίκος Παπασταματίου, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων και των επαγγελματιών της Δωδεκανήσου θα κληθεί να πληρώσει λιγότερες εισφορές από αυτές που τώρα καταβάλλει. Το ποσοστό αυτό φθάνει και το 70% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ενώ, για ένα μικρότερο ποσοστό οι έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές. Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητήριου Δωδεκανήσου ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα σε πρόσφατη συνεδρίαση του, όπου μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να διενεργηθεί έρευνα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια, πόσα θα πληρώνουν οι έμποροι της Ρόδου και των άλλων νησιών. Η έρευνα μάλιστα αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το παράρτημα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητήριου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις αφού οι εισφορές θα είναι χαμηλές.

Ηλίας Αντωνίου, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας
Υπάρχουν μέλη μας που πληρώνουν περισσότερο τώρα από όσα πλήρωναν,  αλλά υπάρχουν και μέλη που πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν. Από έρευνα που έκανα, όσοι επαγγελματίες έχουν πιο μεγάλο τζίρο, πιο μεγάλα εισοδήματα, επιβαρύνονται περισσότερο στις εισφορές, ενώ όσοι έχουν πιο μικρά εισοδήματα πληρώνουν λιγότερες εισφορές.

Βύρων Παππάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Τα μέλη που δεν παρουσιάζουν κέρδη οι επιχειρήσεις τους, εξαιτίας της  μεγάλης και πολύχρονης κρίσης, ευνοούνται με το νέο νόμο ΕΦΚΑ. Βέβαια, οι επιχειρήσεις που παρουσίαζαν κέρδη πάνω από 20.000 ευρώ, αυτές είναι που δυσανασχετούν, αυτές είναι που πληρώνουν περισσότερα, όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο νόμο.

Χρήστος Μπλουγούρας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων
Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς το 73% των μελών μας θα πληρώσει λιγότερες εισφορές. Το υπόλοιπο 27% πλήττεται και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων πλήττεται βάναυσα.  

Βασίλης Γιαγιάκος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων
Όσες επιχειρήσεις δεν εμφανίζουν κέρδη, θα πληρώσουν λιγότερα σε ασφαλιστικές εισφορές, σε σχέση με όσα πλήρωναν, ενώ αυτές οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κέρδη θα πληρώσουν περισσότερα σε εισφορές με το νέο νόμο ΕΦΚΑ που τέθηκε σε ισχύ. Νέες επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ανάπτυξη και εμφανίζουν κέρδη δεν ευνοούνται από το νέο νόμο.

Δημήτρης Χουλιάρας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Άρτας
Στην περίοδο της επταετούς κρίσης ένα από τα χρόνια αιτήματα των Εμπορικών Συλλόγων ήταν και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών να γίνεται με βάση τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης. Αυτή η απαίτηση προέκυψε από την τεράστια μείωση των κερδών και των τζίρων με αποτέλεσμα να γίνεται παρά πολύ δύσκολη η πληρωμή των εισφορών. Με την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 του νόμου που οι εισφορές θα υπολογίζονται με 26,95% επί του καθαρού κέρδους, όσοι έχουν καθαρά κέρδη έως 20.000 ευρώ είτε θα πληρώσουν ό,τι πλήρωναν ή λιγότερα (το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει λιγότερα με κατώτερο πλαφόν 168 ευρώ το μήνα). Όσοι έχουν περισσότερα, θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από ό,τι πλήρωναν (αυτοί αδικούνται από το σύστημα αυτό). Συμπερασματικά το μέτρο αυτό, δίνει μια μεγάλη ανάσα στους εμπόρους για την πληρωμή των εισφορών τους αλλά θα πρέπει να γίνει συμπληρωματικά και ρύθμιση, με πολλές δόσεις, (ανάλογα το εισόδημα) στα ήδη υπάρχοντα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.