Οικονομία

Ρύθμιση για χρέη στα ταμεία του 2013 σε 12 δόσεις

Ρύθμιση για χρέη στα ταμεία του 2013 σε 12 δόσεις
Ρύθμιση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών του 2013 προς τα ταμεία σε 12 δόσεις Την ευκαιρία να κάνουν ρύθμιση στα χρέη τους από ασφαλιστικές εισφορές του 2013 προς τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τη ρύθμιση των 48 δόσεων θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εταιρείες .

Συγκεκριμένα με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας Γ. Βρούτσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις τρέχουσες οφειλές που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το α εξάμηνο του 2013.

Ετσι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων για όλες τις οφειλές τους που είχαν ώς το τέλος του 2012, αφού, όπως είναι γνωστό, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη σ' αυτήν είναι να έχουν εξοφλήσει τρέχουσες οφειλές τους από τις αρχές του 2013

Η ρύθμιση οφειλών θα ξεκινήσει από το ΙΚΑ, αλλά πρόκειται να εφαρμοσθεί για τους ασφαλισμένους και των άλλων Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα των Ταμείων που παρουσιάζουν μαύρη τρύπα από τη μείωση των εισφορών.

Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη Νέα Αρχή, όπως ονομάσθηκε η νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή έως και 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Ωστόσο, η  πρόβλεψη αυτή απέκλεισε από την ευνοϊκή ρύθμιση χιλιάδες ασφαλισμένους.