Οικονομία

«Μαχαίρι» έως και 30% κρύβει η τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων

«Μαχαίρι» έως και 30% κρύβει η τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Μειώσεις που μπορεί να κυμανθούν από 15 – 30% «κρύβει» η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων

Η τροπολογία φέρνει στο προσκήνιο τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος στο εξής θα χρησιμοποιείται για την επόμενη τριετία, στον να προσδιοριστούν οι νέες συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνίσει εάν ο ΔΤΚ θα αξιοποιηθεί αθροιστικά για όλα τα έτη από το 2002 και μετά (έτος βάση για τον υπολογισμό των συντάξεων) ή εάν θα αξιοποιηθεί για κάθε χρόνο ξεχωριστά.

Από μια πρώτη αποτύπωση των καινούργιων δεδομένων που προέκυψαν, ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση επισημαίνουν ότι:
* Εάν ληφθεί υπόψη η πορεία του ΔΤΚ αθροιστικά από το 2002, τότε θα υπάρξει μείωση 30% στις συντάξεις για τον υπολογισμό των οποίων θα χρησιμοποιηθεί ο δείκτης αυτός, σε σχέση με το παλαιό σύστημα, που προϋπήρχε του νόμου Κατρούγκαλου.

*Στην περίπτωση που ο υπολογισμός του ΔΤΚ γίνει ανά έτος, τότε οι απώλειες θα περιοριστούν στο 15%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι μειώσεις θα είναι ανάλογες με εκείνες που είχαν εκτιμηθεί αρχικά ότι θα προκαλούσε η λειτουργία του νόμου Κατρούγκαλου, συγκριτικά με το παλαιό σύστημα.

Επισημαίνεται ότι η σχετική τροπολογία κρίθηκε απαραίτητη, μιας και η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε επίσημα ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών για τον προσδιορισμό των συντάξεων για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μετά τις 12 Μαΐου του 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό.

Μπροστά στον κίνδυνο να μπλοκάρουν για άγνωστο χρονικό διάστημα οι περίπου 65.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε τη λύση της τροπολογίας.