Ελλάδα

Την Παρασκευή 11/10 η συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο – Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια

Την Παρασκευή 11/10 η συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο – Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια
«Οι άμεσα εμπλεκόμενοι θέλουν να τα ξεχάσουμε. Όχι λοιπόν δεν θα ξεχάσουμε. Δεν πρέπει» λέει η Βάλια Παρίση, μητέρα πολυτραυματία των Τεμπών

Η μεγάλη και πολυσυζητημένη συναυλία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών στο Καλλιμάρμαρο θα γίνει την Πέμπτη στις 11 Οκτωβρίου σε ένα - όπως φαίνεται και από τα εισιτήρια που έχουν εξαντληθεί- κατάμεστο στάδιο για κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει.

Την προηγούμενη εβδομάδα το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έκρινε ομόφωνα θετικά για τη διεξαγωγή της πολυσυζητημένης συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα των Τεμπών.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν. Όντως η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τους νεκρούς των Τεμπών είναι sold out, για να μην ξεχάσει κανείς όλα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00 και η συναυλία ξεκινά στις 19:00. Συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Φοίβος Δεληβοριάς, Κοινοί Θνητοί, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Τάνια Τσανακλίδου, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών, για να μην «κουκουλωθεί» το σπουδαιότερο ίσως έγκλημα κατά της κοινωνίας στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

sunaulia_tempi_c5098.jpg

Η συναυλία και ο διχασμός

Η πρωτοβουλία για τη συναυλία άνηκε στον σύλλογο των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, πρόεδρος της οποίας είναι η Μαρία Καρυστιανού.

Ωστόσο πριν από τη συναυλία είχε προκληθεί ζήτημα μεταξύ των οικογενειών με μήλο της έριδος το εισιτήριο των 15 ευρώ. Η πλευρά Καρυστιανού δήλωσε πως τα χρήματα θα συγκεντρωθούν για μελλοντικές δικαστικές μάχες στην Ευρώπη για τη δικαίωση των θυμάτων. Η πλευρά των 26 οικογενειών που δεν συμφωνούσαν με το αντίτιμο, με πρωτοστάτη τον Νικόλαο Πλακιά, πατέρα των διδύμων κοριτσιών που πέθαναν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ισχυρίστηκε ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τη διοργάνωση της συναυλίας. Βασική τους αντίρρηση ήταν το οικονομικό αντίτιμο λέγοντας πως δεν έχουν ανάγκη από χρήματα και δεν ήθελαν να συνδεθεί η τραγωδία αυτή με οικονομικά ζητήματα. Θέλουν η συναυλία να γίνει δωρεάν.

Οι 26 οικογένειες σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως δεν πρέπει μία τέτοια συναυλία, που οι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν αφιλοκερδώς να συνδεθεί με χρήματα παρά μόνο με την αλληλεγγύη του κόσμου.

Στην αντίδραση αυτή αφέθηκαν αιχμές για οικονομικό όφελος από πλευράς των υπολοίπων οικογενειών του συλλόγου, του οποίου είναι πρόεδρος η Μαρία Καρυστιανού. Εκείνη απάντησε με εξώδικο κατά του Νικόλαου Πλακιά και του αδελφού του, και οι δύο γονείς θυμάτων των Τεμπών.

«Πονάμε το ίδιο. Τα κορίτσια μας είναι μαζί στον ουρανό»

Ωστόσο τα πράγματα εξομαλύνθηκαν. Με ανάρτησή της η Μαρία Καρυστιανού έστειλε το δικό της ενωτικό μήνυμα στην οικογένεια Πλακιά ώστε να πέσουν οριστικά οι τόνοι της αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών με αφορμή την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο.

Απευθυνόμενοι στα αδέρφια Πλακιά και τις συζύγους τους που έχασαν τις κόρες τους η Μαρία Καρυστιανού έγραψε «Νίκο, Σοφία, Δημήτρη, Μάρθα…Πονάμε το ίδιο. Τα κορίτσια μας είναι μαζί στον ουρανό. Κι αυτό δε θα αλλάξει μέχρι να πάμε κι εμείς κοντά τους. Η ευχή μου είναι να είμαστε ένα. Όλοι. Όλες.»

{https://www.facebook.com/maria.karystianou/posts/pfbid02DcP54EvcCN6dJroAQnAF492fxrYXqUAnSnMj1CpGL6Baa4p32D5pC64KqEUHrEswl}

Η απάντηση μιας άλλης μάνας ενός πολυτραυματία, της Βάλιας Παρίση, ήρθε να επικυρώνει την αναγκαιότητα της ενότητας και της σύμπνοιας σε ένα από τα σπουδαιότερα ίσως εγκλήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

«Θα μιλήσω ως μάνα ενός πολυτραυματια των Τεμπών που του πήρε αρκετούς μήνες αποκατάστασης σωματικής τουλάχιστον η ψυχολογική έχει ακόμα δρόμο θα ήταν λοιπόν πιο σωστό να μην υπάρχουν υποψίες και για το σύλλογο η για το σκοπό τον οποίο αγωνίζονται όλοι σέβομαι απεριόριστα όλους όσους εκείνο το βράδυ έζησαν την κόλαση και τη ζούνε ακόμη υποκλίνομαι στον πόνο όλων όσων έχασαν τους δικούς τους όλων όσων μπαινοβγαινουν ακόμα στα νοσοκομεία και στους ψυχολογους για να γίνουν καλά...στην οικογένεια του Γεράσιμου που ο χρόνος σταμάτησε εκεί...από την μία εντατική στην άλλη κατανοώ και όσους έχουν αντίθετη γνώμη με τη συναυλία για το λόγο του ο καθένας δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω πόσα μάθαμε και είδαμε μπροστά μας να γίνονται και πόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι θέλουν να τα ξεχάσουμε. Όχι λοιπόν δεν θα ξεχάσουμε. Δεν πρέπει....»