Οικονομία

Σύγκλιση με τους Θεσμούς για αντίμετρα, ΦΠΑ, φορολογία και εξωδικαστικό

Σύγκλιση με τους Θεσμούς για αντίμετρα, ΦΠΑ, φορολογία και εξωδικαστικό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Για συνολική πρόοδο στην διαπραγμάτευση έκανε λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών

Συγκεκριμένα τοο υψηλόβαθμο στέλεχος έκανε λόγο για σύγκλιση στα λεγόμενα θετικά μέτρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς αλλά και στο σκέλος της φορολογίας καθώς και σχετικά με τις δαπάνες. Παράλληλα το στέλεχος αναφέρθηκε σε γενική πρόοδο αλλά τόνισε ότι οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης τα μέτρα «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο». Για παράδειγμα σχετικά με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα κονδύλι της τάξης των 400 εκατ ευρώ εφόσον πάνε εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Παράλληλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έγινε αναφορά σχετικά με προγράμματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας ενώ χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμος στέλεχος ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο που παραθέτει στοιχεία για την παιδική φτώχεια ενώ έκανε γνωστό ότι η παγκόσμια τράπεζα θα αξιοποιηθεί ώστε να ληφθούν τα καλύτερα δυνατά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο στις 15.00.