Οικονομία

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τις προσωρινές συντάξεις

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τις προσωρινές συντάξεις
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Τις περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης, αποσαφηνίζει με έγγραφό της, η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ξεκαθαρίζεται ότι δικαίωμα στη λήψη προσωρινής σύνταξης έχουν όλες οι κατηγορίες συνταξιοδότησης. Επίσης, επισημαίνεται για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά τις 12 Μαΐου 2016, δηλαδή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), η προσωρινή σύνταξη που θα εκδίδεται θα προκύπτει με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού.

Αντίθετα, παραμένουν εν ισχύ διατάξεις παλαιότερων νόμων (πχ άρθρο 38 ν.3996/2011) για όσους έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, πριν από τις 12 Μαΐου 2016.

Επισημαίνεται ότι η προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται όταν ο δικαιούχος λαμβάνει και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις που έχει ήδη υπάρξει αίτημα για χορήγηση άλλης προσωρινής σύνταξης. Αντίθετα, χορηγείται προσωρινή σύνταξη για περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν και άλλη σύνταξη, εάν πρόκειται για περιπτώσεις αναπηρίας ή θανάτου.

Ειδική αναφορά γίνεται στο έγγραφο του ΕΦΚΑ για τις περιπτώσεις όπου η χορήγηση προσωρινής σύνταξης, συνδυάζεται με σχετικούς κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ορίζεται ρητά ότι: «Όταν για τη συνταξιοδότηση πρέπει να εφαρμοστούν οι Κανονισμοί 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας και 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 883/2004 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, καθώς και οι διμερείς συμβάσεις κοινωνικής ασφάλειας, εκτός των περιπτώσεων που θεμελιώνεται αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με το χρόνο ασφάλισης σε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα».

Συνεπώς, επιτρέπεται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης όταν θεμελιώνεται αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με το χρόνο ασφάλισης σε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα.