Οικονομία

Λ. Αποστολίδης: Ο ΕΦΚΑ βγάζει συντάξεις με άκυρη διάταξη - Δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις

Λ. Αποστολίδης: Ο ΕΦΚΑ βγάζει συντάξεις με άκυρη διάταξη - Δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις
Εγκλωβισμένοι περίπου 50.000 συνταξιούχοι.

Δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις για επανυπολογισμό συντάξεων και αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι. Ο δικηγόρος τους Λουκάς Αποστολίδης καταγγέλει ότι έχουν κάνει οχλήσεις και εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια προς την πολιτική ηγεσία για σεβασμό (και εφαρμογή) στις δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «οι πιλοτικές δίκες στα Ανώτατα Δικαστήρια (Σ.τ.Ε- ΕλΣυν-ΑΠ) επιλύουν το νομικά ζητήματα αλλά ο e-ΕΦΚΑ και η πολιτική ηγεσία συνεχίζουν "βασανιστικά" τους δικαστικούς αγώνες σε βάρος και του δημοσίου συμφέροντος. Με τεράστιο κόστος (βάρος) των δικαστικών αρχών και του διοικητικού προσωπικού του e-ΕΦΚΑ και επιβαρύνοντας το δημόσιο με το κόστος των επιτοκίων».

Αναλυτικότερα, ζητούν την εφαρμογή τριών αποφάσεων της Ολ. του Σ.τ.Ε ( στα πλαίσια πιλοτικής δίκης): α) για τα αναδρομικά (2015-2016), β) για την επαναχορήγηση της επικουρικής σύνταξης σε συνταξούχους πρώην ΑΤΕ (διακοπή 2014) και γ) των μηχανικών – εργοληπτών δημοσίων έργων του e-EΦΚΑ. Οι τρείς αυτές υποθέσεις απασχολούν την δικαιοσύνη, πέραν της 10ετίας (των μηχανικών από το 2018) έχει λυθεί το νομικό ζήτημα σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, και το e-ΕΦΚΑ συνεχίζει τους δικαστικούς αγώνες.

Πέραν των αναδρομικών, ο κ. Αποστολίδης υποστηρίζει ότι η παράνομη διακοπή της επικούρησης (πρ. ΑΤΕ) και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων των μηχανικών αφορά μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας καλείται από το ΣτΕ και από τα δικαστήρια ουσίας να λύσει δίκαια το πρόβλημα της ίσης μεταχείρισης στην απονομή συντάξης στους συνταξιούχους μηχανικούς.

«Τόσο το ΣτΕ, όσο και οι δικαστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια ουσίας εντελούν το υπουργείο Εργασίας να δώσει λύσεις και να υπολογίσει εκ νέου τη σύνταξη του προσφεύγοντος, μη εφαρμοζόμενων των διατάξεων της Φ.80000.9187/183/14.3.2018 απόφασης του υπ. Εργασίας Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (αριθμ. αποφ Α7960/2024 Δ.Π.Α) η οποία κρίθηκε ως «ψευδοερμηνευτική» και «παράνομη».

Υποστηρίζει δε ότι ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζει να εκδίδει συντάξεις με άκυρη διάταξη (Φ 80000/ 8187/183/14.2.2018) «όταν Σ.τ.Ε και δικαστήρια σας εντέλουν να μην την εφαρμόσεται». Έχοντας έννομο συμφέρον οι δικαιούχοι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους με κάθε νόμιμο μέσο στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ. «Η βούληση των προσφευγόντων είναι πεντακάθαρη. Διατήρηση των συντάξεων που έχουν εκδοθεί για τους έμμισθους μηχανικούς και εξισσορόπηση των συντάξεων των ελευθεροεπαγγελματιών με κλείσιμο της ψαλίδας, της άνισης μεταχείρισης μεταξύ τους».