Οικονομία

ΕΦΚΑ: «Ανακάμπτουν» τα έσοδα του Ιανουαρίου - «Ερωτηματικό» η εισπραξιμότητα του Φεβρουαρίου

ΕΦΚΑ: «Ανακάμπτουν» τα έσοδα του Ιανουαρίου - «Ερωτηματικό» η εισπραξιμότητα του Φεβρουαρίου
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσπάθεια ανάκαμψης επιχειρείται για τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς ξεκινάει η τελευταία εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. 

Το «πρώτο σκέλος» της παράτασης, δηλαδή η πρώτες δέκα ημέρες του Μαρτίου, φαίνεται ότι βελτίωσαν κάπως την εικόνα του Φορέα, αφού εκτιμάται ότι συνολικά οι εισφορές έχουν αποφέρει έως τώρα έσοδα 110 εκατ. ευρώ. Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας είναι τα 130 εκατ. ευρώ. Με ένα πενθήμερο να απομένει μέχρι να καλυφθεί και το χρονικό διάστημα της παράτασης που δόθηκε, εκτιμάται ότι είναι πιθανό ο στόχος να επιτευχθεί. Βέβαια να επισημανθεί ότι στο σενάριο αυτό, δεν θα έχει επιτευχθεί τίποτα περισσότερο παρά να υπερβεί η εισπραξιμότητα το «κρίσιμο μέγεθος» του 50%, κάτι που όμως έως πέρσι ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα μπορεί να περηφανεύεται ότι πέτυχε να διευρύνει τον αριθμό των ασφαλισμένων που κατέβαλλαν εισφορές, οι οποίοι μπορεί να προσεγγίσουν το 1.000.000.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα έσοδα του Ιανουαρίου και η παράταση που δόθηκε γι’ αυτά, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων έκδοσης των επίμαχων εγκυκλίων, αλλά και της αντίστοιχης καθυστέρησης ανάρτησης των σχετικών ειδοποιητηρίων, πολλά εκ των οποίων είχαν λάθη, να επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα του Φεβρουαρίου. Ο λόγος είναι ότι οι εισφορές για τον μήνα Φεβρουάριο πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή μόλις 14 ημέρες μετά τη λήξη της παράτασης. Αν συνυπολογιστεί ότι γι’ αρκετές ομάδες εργαζομένων, όπως είναι οι υγειονομικοί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, πρέπει ταυτόχρονα να καταβληθούν και οι εισφορές για το β’ εξάμηνο του 2016. Άρα, υπάρχει ο κίνδυνος το πιθανό «θετικό πρόσημο» στα έσοδα του Ιανουαρίου, να επιδράσει αρνητικά στα έσοδα από εισφορές για τον Φεβρουάριο. Το στοιχείο αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζει το υπουργείο Εργασίας και θα περιμένει έως την τελευταία στιγμή για τον τρέχοντα μήνα, για να κρίνει εάν θα πρέπει να δώσει παράταση και στην καταβολή των εσόδων του Φεβρουαρίου.