Οικονομία

Παίρνουν πίσω τις αυξήσεις στις εισφορές για το εφάπαξ

Παίρνουν πίσω τις αυξήσεις στις εισφορές για το εφάπαξ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ολική επαναφορά από το υπουργείο καθώς αργά χθες το βράδυ, με διάταξη – νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε εσπευσμένα στη Βουλή, πήρε πίσω το τρίτο άρθρο που είχε συμπεριληφθεί σε σχετική τροπολογία προ δεκαημέρου και το οποίο οριοθετούσε εισφορά υπέρ εφάπαξ 4% για όλους τους εργαζόμενους, από 1.1.17 και μετά

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε ότι με αυτό τον τρόπο πλήττονται περίπου 250 – 300 χιλιάδες «παλαιοί» ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα έβλεπαν σημαντική αύξηση στις εισφορές που θα κατέβαλλαν υπέρ εφάπαξ και πήρε πίσω την επίμαχη διάταξη.

Με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε παραμένουν ίδιες οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ πρόνοιας για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Επίσης, για όσους έχουν έναρξη ασφάλισης πριν από την 1.1.1993 διατηρούνται όλες οι παλαιές διατάξεις, άρα καταργείται η επιβολή 4% υπέρ εφάπαξ. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι μισθωτοί δημοσιογράφοι, ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, για τους οποίους το ποσοστό της εισφοράς που θα καταβάλλουν θα προσδιορίζεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως ορίζεται στο νέο Ασφαλιστικό.

Υπενθυμίζεται ότι, εάν εφαρμοζόταν η σχετική διάταξη και η εισφορά στο εφάπαξ «κλείδωνε» στο 4%, η επιβάρυνση για συγκεκριμένες κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων, θα ήταν πολύ μεγάλη: Για παράδειγμα οι «παλαιοί» εμποροϋπάλληλοι καταβάλλουν ως εισφορά υπέρ εφάπαξ 0,8% μόλις, το οποίο επιμερίζεται σε 0,4% για τους ίδιους και 0,4% για τους εργοδότες τους. Επίσης, οι υπάλληλοι που εργάζονται στον κλάδο του μετάλλου έχουν εισφορά 1% και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία 4%, που όμως επιμερίζεται σε 2% για τους ίδιους και 2% για τους εργοδότες τους.