Οικονομία

Ξεκινάει η διαπραγμάτευση για την νέα ΕΓΣΣΕ - Κρίνονται επίδομα γάμου και ωράρια

Ξεκινάει η διαπραγμάτευση για την νέα ΕΓΣΣΕ - Κρίνονται επίδομα γάμου και ωράρια
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Η υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η ΓΣΕΕ από την πλευρά των εργαζομένων και οι ΣΕΒ (βιομήχανοι), ΕΣΕΕ (έμποροι), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΣΕΤΕ (τουρισμός), έχουν αναλάβει την ευθύνη να καταλήξουν σε κάποιας μορφής συμφωνία, για να διασώσουν ότι έχει απομείνει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μια συμφωνία όμως, που πρέπει να προκύψει άμεσα, το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το επίδομα γάμου, που είναι βασικό συστατικό – απομεινάρι της ΕΓΣΕΕ, όπως επίσης και μια σειρά από κρίσιμα επιδόματα (ωρίμανσης – πολυετίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).

Επίσης, αμφότερες οι πλευρές οφείλουν να διατηρήσουν τις βάσεις διατήρησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, εάν φυσικά επιθυμούν κάτι τέτοιο. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα, στις δύο το μεσημέρι, στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Στόχος της Συνομοσπονδίας, εκτός από την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ είναι και να επικυρωθεί η βούληση όλων των εταίρων να επανέλθουν στους ίδιους, οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για διαδικασία, που από το 2012 και μετά έχει μεταφερθεί στην εκάστοτε κυβέρνηση. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν την κοινή τους θέση που εστιάζεται στο ότι πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά η άρνηση των θεσμών για κάτι τέτοιο, παραμένει σθεναρή. Επίσης στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην χορήγηση του επιδόματος γάμου που συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, όπως επίσης και σε ζητήματα που αφορούν τα ωράρια και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.