Οικονομία

Συμφώνησαν οι Κοινωνικοί Εταίροι στην επέκταση της ΕΓΣΣΕ ώς το τέλος του 2017

Συμφώνησαν οι Κοινωνικοί Εταίροι στην επέκταση της ΕΓΣΣΕ ώς το τέλος του 2017
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ομόφωνα συμφώνησαν οι Κοινωνικοί Εταίροι, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στην επέκταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ώς το τέλος του 2017.

Η σημερινή συμφωνία, πρακτικά σημαίνει ότι παραμένουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2017 τόσο το επίδομα γάμου, όσο και τα υπόλοιπα επιδόματα, δηλαδή, όλοι οι κανονιστικοί όροι της αγοράς εργασίας που ισχύουν σήμερα.

Το κλίμα συναίνεσης «διατάραξε», χωρίς, ωστόσο, να χαλάσει τη συμφωνία, ένα κείμενο συμφωνίας ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, το οποίο εμφανίστηκε κατά τη συνεδρίαση, που περιλαμβάνει έξι σημεία με τα οποία περιγράφονται οι προσπάθειες που θα καταβληθούν από τις δύο πλευρές (ΓΣΕΕ και ΣΕΒ) για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, μέσω πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το εν λόγω κείμενο προκάλεσε την αντίδραση και, τελικά, την αποχώρηση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι αφορά μόνο τη βιομηχανία και όχι και τον κλάδο του εμπορίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.