Οικονομία

Μαύρη και αδήλωτη εργασία το 70% της παραοικονομίας - Έως και 4,7% του ΑΕΠ η φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων

Μαύρη και αδήλωτη εργασία το 70% της παραοικονομίας - Έως και 4,7% του ΑΕΠ η φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων
Μάστιγα για την χώρα αποτελούν η παραοικονομία και φοροδιαφυγή σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η παραοικονομία φτάνει στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ με το 75% αυτής να οφείλεται σε μαύρη και αδήλωτη εργασία. Μάλιστα σύμφωνα με την μελέτη της διαΝΕΟσις η οποία παρουσιάστηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης η χρήση των μετρητών αποτελεί την νούμερο ένα αιτία ενίσχυσης της παραοικονομίας η οποία φαίνεται να περιορίστηκε λίγο ,μετά την εισαγωγή του πλαστικού χρήματος στην καθημερινότητα των ελλήνων που έφεραν τα capital controls. Ωστόσο η παραοικονομία δεν είναι μόνο ελληνική παθογένεια και αυτό διότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η παραοικονομία υπολογίζεται στα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ .

Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρονική περίοδο 1999-2010, η παραοικονομία στην Ελλάδα άγγιζε το 27% του ΑΕΠ ενώ το μέγεθος της το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο ακόμα και σήμερα παραοικονομία συνεχίζει να ενισχύεται κυρίως από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές, την αδιαφάνεια των συναλλαγών αλλά και την αντίσταση κατά των ηλεκτρονικών πληρωμών από μερίδα επιχειρηματιών αλλά και καταναλωτών.

Την ίδια ώρα όμως αυξημένη είναι στην χώρα μας και η φοροδιαφυγή η οποία εκτιμάται μεταξύ του 6% και του 9% του ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύει πόσο ύψους από 11 έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με την ερευνά από 1,9% έως και 4,7% του ΑΕΠ αφορά η φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων, 3,5% του ΑΕΠ των επιχειρήσεων ενώ στο 0,45% υπολογίζεται η φοροδιαφυγή που προκύπτει από το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων και τσιγάρων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φεσσας αναφερόμενος στο θέμα και θέλοντας να τονίσει του υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που υπάρχουν στην Ελλάδα είπε ότι «αν δηλώσουν όλο το εισόδημά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να κλείσουν¨» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ,επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και των εισφορών των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωθούνται στην παραοικονομία για να επιβιώσουν και οι μεγάλες καταλήγουν σε κλείσιμο, πώληση ή μετανάστευση στο εξωτερικό.

Από την δική του πλευρά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευτύχιος Βασιλάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη σύλληψη της τρέχουσας φορολογητέας ύλης και λιγότερο στις υποθέσεις του παρελθόντος ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Διανέοσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή πολιτικό πρόβλημα υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν εφικτό να συλλάβουμε το ένα τρίτο της φοροδιαφυγής, το Δημόσιο θα εξασφάλιζε τα έσοδα για τα οποία γίνεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης εκτίμησε ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα – καπνά και το λαθρεμπόριο αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς στερώντας από το κράτος έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.