Οικονομία

Τι προβλέπει η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Τι προβλέπει η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ισχύ από την 1.1.17 θα έχει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μονοετούς διάρκειας που υπογράφηκε ανάμεσα στη  ΓΣΕΕ και στους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ). Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση στη νέα ΕΓΣΣΕ υπάρχει ρητή διάταξη για τη συνέχιση της ισχύος των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ

Αυτοί είναι το πλαίσιο των τριετιών, το επίδομα γάμου, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας και οι αποζημιώσεις για εργατοτεχνίτες. Επίσης διατηρούνται οι όροι για την προστασία της μητρότητας, της πατρότητας, της μονογονεϊκότητας και γενικά για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά και οι ρυθμίσεις για το 40άωρο και γενικά τον χρόνο εργασίας, οι ρυθμίσεις για ευάλωτες ομάδες  εργαζομένων (μεταγγιζόμενοι, νεφροπαθείς, με HIV-AIDS, εξαρτημένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης), οι όροι για την εκπαίδευση των εργαζομένων κλπ.

Οι κοινωνικοί εταίροι δηλώνουν τη ρητή δέσμευσή τους για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό και των μισθολογικών όρων, εφόσον η Κυβέρνηση υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στην ύλη των εθνικών ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων της ΕΓΣΣΕ μαζί με την αποκατάσταση  της καθολικής ισχύος της για όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες στην ελληνική επικράτεια.
Επίσης στη φετινή ΕΓΣΣΕ 2017 περιέχονται θεσμικές ρήτρες για ζητήματα, των οποίων η κρισιμότητα έχει υποβαθμισθεί από τα μνημονιακά μέτρα και τις καταστρεπτικές επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους:

1. Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Συγκεκριμένη πρόταση για Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία και συμφωνία για κοινό αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας για υιοθέτησή της.

2. Αδήλωτη Εργασία: Επιβεβαίωση της συμφωνίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με κοινό αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας να σεβασθεί στην πράξη τις τριμερείς διαδικασίες που προβλέπει για την υλοποίηση και την εποπτεία του ο Οδικός Χάρτης για την Αδήλωτη Εργασία 2016-2019 με τη συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας  (ILO).

3. Διακρίσεις, Ρατσισμός και Μισαλλοδοξία: Συμφωνία για ανάληψη νέων δράσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας και δημόσια προτροπή εργαζομένων και εργοδοτών για έγκαιρη αναφορά των περιστατικών ρατσιστικής βίας στο Δίκτυο Καταγραφής, που έχει ιδρυθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.