Οικονομία

Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων

Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων Τις λεπτοµέρειες εφαρµογής της αριθ. 3832/75322/18-06-2013 Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδοµών Μεταφορών & ∆ικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων «Αναδιάρθρωση και µετατροπή των αµπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα, υπέγραψε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα
1. Υποβολή αίτησης ένταξης.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υποβάλλουν, από την 1 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου εκάστου έτους, Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο πρόγραμμα, στις κατά τόπους ιευθύνσεις Αγροτικής Oικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας, στο αμπελουργικό μητρώο των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Σε περίπτωση τροποποίησης του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης λόγω αύξησης των κονδυλίων που διατίθενται για το εν λόγω πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλλουν Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση ένταξης από την 1 Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου του έτους της τρέχουσας αμπελοοινικής περιόδου πληρωμής, νέοι ενδιαφερόμενοι ή επιλέξιμοι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί που υπέβαλαν αίτηση την προηγούμενη αμπελοοινική περίοδο και δεν έτυχαν οικονομικής ενίσχυσης λόγω σειράς - κατάταξης προτεραιότητας.

2. Δοικητικός – επιτόπιος έλεγχος επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας των αιτήσεων.
2.1 Ο διοικητικός έλεγχος επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας των αιτήσεων είναι καθολικός και λεπτομερής, πραγματοποιείται στο 100% των υποβληθεισών αιτήσεων και ολοκληρώνονται έως τις 30 Ιουνίου εκάστου έτους.

Στη συνέχεια συντάσσεται μηχανογραφημένη κατάσταση όλων των αιτήσεων, κατά κριτήριο και κατά σειρά μεγέθους των αμπελουργικών εκτάσεων, με φθίνουσα σειρά, η οποίαδημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. ανάρτηση σε κοινόχρηστους χώρους κ.τ.λ.). Οι διαφωνούντες με τα στοιχεία της κατάστασης, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση των στοιχείων αυτής στην οικεία /νση Αγροτικής Oικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη δημοσιοποίησή της, προσκομίζοντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο.

Ακολούθως οι ιευθύνσεις Αγροτικής Oικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας καταρτίζουν προτάσεις Σχεδίων σύμφωνα με το άρθρο 6 της με αριθ. 3832/75322/18-06-2013 ΚΥΑ, υπό ενιαία μορφή και τις υποβάλλουν μέχρι τις 31 Ιουλίου έκαστου έτους στη /νση ΠΑΠ ενδρ/κής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην αντίστοιχη Περιφέρεια.

2.2 Σε περίπτωση τροποποίησης του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, ο διοικητικός και ο επιτόπιος έλεγχος των όρων επιλεξιμότητας των αιτήσεων, η σύνταξη μηχανογραφημένων καταστάσεων σύμφωνα με τις παραγράφους 2.1 και 2.4 του ιδίου άρθρου, καθώς και η διαδικασία των ενστάσεων και οι προτάσεις των Σχεδίων ολοκληρώνονται και αποστέλλεται στη /νση ΠΑΠ ενδρ/κής έως τις 15 Μαΐου του έτους της τρέχουσας αμπελοοινικής
περιόδου πληρωμής.
2.3 Οι επιτόπιοι έλεγχοι ολοκληρώνονται έως τις 31 Οκτωβρίου έκαστου έτους. Oι ιευθύνσεις Αγροτικής Oικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας ειδοποιούν τους παραγωγούς κατόχους των επιλέξιμων εκτάσεων που προκύπτουν σύμφωνα με τη μηχανογραφημένη κατάσταση κατά κριτήριο και σειρά μεγέθους σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα κονδύλια κατά Π.Ε., για το χρόνο πραγματοποίησης των επιτόπιων ελέγχων στα αμπελοτεμάχιά τους.

2.4 Μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, συντάσσεται μηχανογραφημένη Κατάσταση η οποία περιλαμβάνει: Ημερομηνία και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης, το ήμο/ ημοτικό διαμέρισμα που βρίσκεται το αμπελοτεμάχιο,τον κωδικό αριθμό του αμπελοτεμαχίου, ονοματεπώνυμο και όνομα πατρός του αιτούντος ή την επωνυμία εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τον Α.Φ.Μ. και τον κωδικό μητρώου νέου γεωργού όπου απαιτείται, το μέτρο/ α που εμφαίνονται στην αίτηση και το οικονομικό έτος υλοποίησής τους, την έκταση αμπελοτεμαχίου όπως εμφαίνεται στην αίτηση, την έκταση
αμπελοτεμαχίου μετά τον έλεγχο(στοιχεία αμπελουργικού μητρώου και επιτόπιας επιμέτρησης), την ποικιλία πριν και μετά την αναδιάρθρωση και μετατροπή.

Η ανωτέρω μηχανογραφημένη Κατάσταση αναρτάται στην ιεύθυνση Αγροτικής Oικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε οι διαφωνούντες με τα στοιχεία της Κατάστασης να υποβάλλουν ένσταση για διόρθωση των στοιχείων της εντός 10 ημερών από την ανάρτησή της, προσκομίζοντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο, για την υποστήριξη της ένστασης.

2.5 Η οριστική κατάσταση των επιλέξιμων αιτήσεων αποστέλλεται στην ιεύθυνση ΠΑΠ ενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έως τις 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

3. Έγκριση σχεδίων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων - Κατανομή κονδυλίων.
Η ιεύθυνση ΠΑΠ ενδροκηπευτικής εξετάζει και αξιολογεί την πληρότητα καθώς και την εγκυρότητα των στοιχείων των υποβληθέντων Σχεδίων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 της με αριθ. 3832/75322/18-06-2013 ΚΥΑ και εγκρίνει τα Σχέδια αναδιάρθρωσης, κατανέμοντας με Υπουργική απόφαση τα διαθέσιμα κονδύλια ανά Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια έως τις 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
4. Έκδοση απόφασης έγκρισης.
Οι διευθύνσεις Αγροτικής Oικονομίας και Κτηνιατρικής/Οικονομίας μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των εκτάσεων, προβαίνουν στην έκδοση αποφάσεων έγκρισης (Υπόδειγμα 3) για κάθε αποδεκτή αίτηση που περιλαμβάνεται στην οριστική κατάσταση, τις οποίες σε μορφή συγκεντρωτικής κατάστασης κοινοποιούν στην ιεύθυνση ΠΑΠ δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

όλη η απόφαση στο επισυναπτόμενο αρχείο στο τέλος της σελίδας