Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία
Για «θετική αύρα», όσον αφορά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «Δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα».

«Υπήρξε νωρίτερα μια συνάντηση των θεσμών με την ελληνική πλευρά και με εμένα. Έχουμε δουλέψει εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι καλό που έχουμε επιτύχει κάποια αποτελέσματα. Θα ενημέρωσω σήμερα τους υπουργούς της Ευρωζώνης για το που βρισκόμαστε. Υπάρχει μια θετική αύρα» είπε για τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση».

Σε ερώτηση για το αν θα παραιτηθεί εφόσον πλεόν δεν είναι υπουργός Οικονομικών στην Ολλανδία, αφού το κόμμμα του υπέστη συντριβή, απάντησε ότι: «Δεν μου ζήτησε κανένας να παραιτηθώ. Η θητεί μου λήγει τον Ιανουάριο του 2018». Είνια γνωστός ο διακαής του πόθος να παραμείνει στη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Σόιμπλε: Η συμφωνία απαιτεί λίγες ακόμη ημέρες

«Η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί λίγες ακόμη ημέρες» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος, αλλά χρειαζόμαστε λίγες ακόμη ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Moσκοβισί: Να δεσμευτούμε για την επίτευξη μίας καλής συμφωνίας

Στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την ελληνική αξιολόγηση εστίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

«Ήρθε η ώρα όλοι να δεσμευτούν για τη συμφωνία των βασικών παραμέτρων της αξιολόγησης» επεσήμανε, στο ίδιο πλαίσιο.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν για την επίτευξη μίας καλής συμφωνίας».

Ντομπρόβσκις: Ελπίδες για συμφωνία εντός λίγων εβδομάδων

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ελπίζω σε οριστική συμφωνία σε λίγες εβδομάδες» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».