Υγεία

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα - Πόσες μέρες κρατάει

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα - Πόσες μέρες κρατάει
Η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδα στα Χανιά φαίνεται πως δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Φαίνεται ότι πρόκειται για νοροϊό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σαρώνει η γαστρεντερίτιδα σε πολλές περιοχές της Ελλάδα και η έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδα στα Χανιά φαίνεται πως δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Φαίνεται ότι πρόκειται για νοροϊό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Εκατοντάδες πολίτες στα Χανιά υποφέρουν από συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, με τη νόσο να βρίσκεται σε έξαρση αυτές τις μέρες ενώ όλα τα εργαστηριακά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το νερό είναι απολύτως ασφαλές, τα περιστατικά οφείλονται σε ιό και η μετάδοση γίνεται από ασθενή σε ασθενή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε το zarpanews.gr από το διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Μπέα, συνολικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχουν καταγραφεί 147 κρούσματα το τελευταίο τετραήμερο από τα οποία:

  • 43 την Δευτέρα
  • 24 την Τρίτη
  • 59 την Τετάρτη και
  • 21 την Πέμπτη

Τα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί ως επί το πλείστον με χορήγηση ορού στην βραχεία νοσηλεία και ελάχιστα έχει χρειαστεί να κάνουν εισαγωγή.

Πάντως, θεωρείται ότι η διασπορά στην πόλη είναι τεράστια καθώς τα περισσότερα περιστατικά, δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα αλλά παραμένουν κατ’ οίκον ενώ ο τυπικός κύκλος της νόσου είναι 3 – 5 μέρες.

Επαναλαμβάνεται επίσης, ότι, παρότι υπάρχει άτυπη σύσταση για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, τα εργαστηριακά ευρήματα δεν έχουν εντοπίσει την παραμικρή ένδειξη για πιθανή ενοχοποίηση του νερού.

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα

Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή νόσος που προκαλεί διάρροια και εμετό. Στη γαστρεντερίτιδα το στομάχι και τo έντερo είναι ερεθισμένα και φλεγμαίνουν. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακό παράγοντα. Μπορεί όμως να προκαλείται και από παράσιτα, τοξίνες ή συγκεκριμένα φάρμακα. Ξεχωριστή οντότητα αποτελεί η τροφική δηλητηρίαση.

Σποραδικά επεισόδια γαστρεντερίτιδας μπορούν να παρουσιαστούν όλο το χρόνο, αλλά επιδημικές εξάρσεις εμφανίζονται συνήθως από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.

Πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο απαντάται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, συνήθως υποχωρεί πλήρως εντός μίας εβδομάδας. Δεν απαιτείται πάντα ιατρική συμβουλή.

Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροιοί, οι ροταιοί και οι αδενοιοί. Οι νοροιοί αποτελούν το πλέον συχνό αίτιο οξείας γαστρεντερίτιδας στις ανεπτυγμένες χώρες στο σύνολο του πληθυσμού και οι ροταιοί σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Συνήθως όμως διαρκούν 24-48 ώρες.

Τα ηλικιωμένα άτομα ή τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (καρκινοπαθείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Μεταδίδεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα από άτομο σε άτομο;

Ναι, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αφού οι ιοί αποβάλλονται στα κόπρανα και στα εμέσματα των ασθενών. Οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροιό είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Ποιοί είναι οι συνηθέστεροι τρόποι που μπορεί να μολυνθεί από ιούς κανείς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα;

Συνήθως η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε από ένα άτομο με ιογενή γαστρεντερίτιδα κατά την προετοιμασία του, ιδιαίτερα όταν το άτομο αυτό δεν πλένει τα χέρια του επιμελώς μετά τη χρήση της τουαλέτας.