Οικονομία

Πόσες είναι οι περικοπές στις συντάξεις, 2,49 ή 1,8 δισ. ευρώ;

Πόσες είναι οι περικοπές στις συντάξεις, 2,49 ή 1,8 δισ. ευρώ;
Εντύπωση προκάλεσε στην ίδια την ηγεσία του… υπουργείου Εργασίας, η περικοπή στις συντάξεις ύψους 2,49 δισ. ευρώ για το 2019 που αναγράφεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ΜΠΔΣ).

Με δεδομένο ότι η συμφωνία με τους θεσμούς έκανε λόγο για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ η καταγραφή ενός ποσού κατά σχεδόν 700 εκατ. ευρώ υψηλότερο σαφώς και προκαλεί δυσμενείς εντυπώσεις. Ενόψει μάλιστα της ψήφισης του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας καλείται να εξηγήσει στη Βουλή το παραπάνω δεδομένο. Άλλωστε από την περιγραφή των περικοπών προκύπτει ότι έχει συμφωνηθεί να μειωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις έως 18% μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Φαίνεται ότι μάλλον πρόκειται περί λάθους το οποίο έχει γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Στην καταγραφή των στοιχείων που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στους πίνακες που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο, τοποθετήθηκαν ποσά που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις μικτές. Τα καθαρά ποσά θεωρείται ότι καλύπτουν το σκέλος της συμφωνίας και τίποτα περισσότερο. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το σχέδιο νόμου ετοιμάστηκε πολύ βιαστικά, με συνέπεια να γίνονται τέτοια ανεπίτρεπτα λάθη.

Ακόμα και έτσι να είναι όμως, η πραγματικότητα που δεν αλλάζει είναι ότι προγραμματίζεται και επίσημα μια ακόμα περικοπή στις συντάξεις που θα επηρεάσει περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Μπορεί οι μειώσεις στις επικουρικές να είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες μιας και θα συμπεριλάβουν και τις περσινές και θα γίνουν αθροιστικά όμως για τις κύριες συντάξεις δεν ισχύει το ίδιο. Επίσης η μεταφορά στον υπολογισμό των νέων συντάξεων κατά 50% με το Δείκτη τιμών Καταναλωτή και κατά 50% με συντελεστή του ΑΕΠ το 2022, αντί για το 2017, ισοδυναμεί με «πάγωμα» των νέων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα για να αποφευχθεί τυχόν αύξησή τους. Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι θα περικοπούν και το επίδομα συζύγου και τυχόν οικογενειακές παροχές που λάμβαναν συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα.