Οικονομία

Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα χωράφια το 2017 και το 2018

Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα χωράφια το 2017 και το 2018
Την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για έτη 2017 και 2018 και στην αξία των αγροτεμαχίων, των αγρών, των βοσκοτόπων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή χθες αργα το απόγευμα

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι ειδικά για τα έτη 2017 και 2018 στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου - η οποία (αξία) λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ξεπερνιέται ή όχι το όριο των 200.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ – δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Σημειώνεται ότι πέρυσι εξαιρέθηκαν από τον φόρο τα αγροτεμάχια λίγο πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, καθώς οι προβολές που έκαναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οδηγούσαν σε τεράστιους φόρους που θα έπλητταν ως επί το πλείστων τους αγρότες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξαίρεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αθροιστική απώλεια εσόδων περίπου 460 εκατ. ευρώ, με τους φορολογουμένους βεβαίως να γλιτώνουν ισόποση φορολογική επιβάρυνση.

Η διάταξη, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, κρίθηκε απαραίτητη καθώς πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις. Το προφανές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπολογίσει τον φόρο αλλά και να αποφύγει την οργή των αγροτών.