Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ Φωτογραφία: Pixabay/Brett_Hondow
Προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα

Το έτος 2024, οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) ξεκίνησαν την εφαρμογή απομακρυσμένων ελέγχων για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 54Α του νόμου 4987/2022, στοχεύοντας στους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για το έτος 2023.

Βάσει του άρθρου 54Α, οι συμβολαιογράφοι οφείλουν να επισυνάπτουν στα συμβόλαια δικαιοπραξιών επί ακινήτων το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί και οι σχετικοί φόροι έχουν καταβληθεί για τα προηγούμενα πέντε ή έξι έτη, ανάλογα με την περίπτωση.

Στόχος των ελέγχων της ΑΑΔΕ είναι να εξασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές ακινήτων διεξάγονται με πλήρη συμμόρφωση προς τη φορολογική νομοθεσία, συμβάλλοντας στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και στην ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας.

Οι έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 54Α διεξάγονται από τα Τμήματα ή Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των ΔΟΥ ή από τα Τμήματα Φορολογίας Κατοχής Ακινήτων των ΚΕΦΟΚ, με στόχο να ελεγχθεί η συμμόρφωση με τις διατάξεις που αφορούν τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων.

Οι υποθέσεις προς έλεγχο επιλέγονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνων. Ο τύπος και το περιεχόμενο των εντολών ελέγχου, καθώς και οι πράξεις επιβολής προστίμων, καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γεώργιου Πιτσιλή.

Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων είναι υποχρεωμένοι να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δεν μνημονεύεται και επισυνάπτεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Αυτή η απαίτηση ισχύει και για την καταχώριση κατακυρωτικής έκθεσης από εκούσιο πλειστηριασμό, καθώς και για την αποδοχή κληρονομιάς.

Τέλος, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για τους συμβολαιογράφους, τους φύλακες μεταγραφών και τους προϊστάμενους των κτηματολογικών γραφείων που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους, τα οποία κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.