Οικονομία

Αχτσιόγλου: Το ΔΝΤ πίσω από τις νέες περικοπές στις συντάξεις

Αχτσιόγλου: Το ΔΝΤ πίσω από τις νέες περικοπές στις συντάξεις
Η νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα προκύψουν το 2019, συμφωνήθηκαν επειδή το ΔΝΤ αμφέβαλλε ότι η χώρα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και όχι «στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».

Η τοποθέτηση αυτή προέρχεται από την ίδια την υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, η οποία πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι έως τώρα οι προβλέψεις του ΔΝΤ «δεν υπήρξαν και οι πλέον αξιόπιστες» βοήθησε την κυβέρνηση να πετύχει να προκύψει «μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αντικτύπου, η οποία επιβεβαιώθηκε από την ψήφιση θετικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2019 και 1% του ΑΕΠ για το 2020».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η υπουργός Εργασίας στην εφημερίδα «Ημερησία», επισήμανε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της επαναφοράς «των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης τον Σεπτέμβριο του 2018, κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο». Όμως παραδέχτηκε ότι άλλαξε το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις και πλέον «το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα διενεργεί έλεγχο νομιμότητας».

Στο σκέλος των εργασιακών, η κ. Αχτσιόγλου οριοθέτησε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και οι οποίες εστιάζονται στην αποτελεσματική παρέμβαση στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό ότι πρώτη προτεραιότητα είναι τα ζητήματα «της παραβατικότητας στους χώρους δουλειάς, της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, αλλά και του εγκλωβισμού εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν ή αναδιαρθρώνονται». Ξεχωριστό ενδιαφέρον δείχνει το υπουργείο Εργασίας ώστε εφεξής όλη η μισθοδοσία στον ιδιωτικό τομέα να πραγματοποιείται μέσω τραπεζών, ενώ προαναγγέλθηκε αποκλεισμός των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από τη δημόσια χρηματοδότηση.

Επίσης θα υπάρξει «ενίσχυση των προγραμμάτων για την αποκλιμάκωση της ανεργίας». Εκτιμάται ότι η «θετική τάση» που καταγράφεται στο σύστημα Εργάνη θα συνεχιστεί και στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το θετικό ισοζύγιο θα πλησιάσει ή μπορεί και να περάσει τις 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο μόνιμο πια πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων και οριοθέτησε τον στόχο που είναι «έως το τέλος του έτους να έχει εκκαθαριστεί ο κύριος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων και στο εξής η απονομή μιας σύνταξης να μην καθυστερεί περισσότερο από τρεις μήνες».

Για το μείζον θέμα των ασφαλιστικών εισφορών η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι ακόμα και με τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν, το 2018 οι εισφορές για το 80% των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα κινούνται στα ίδια επίπεδα, ενώ από το 2019 και μετά το 73% των αντίστοιχων ασφαλισμένων δεν θα έχουν την παραμικρή επιβάρυνση.

Ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα του χρέους με την υπουργό Εργασίας να τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «πρέπει να υπάρξει μια καθαρή λύση αναφορικά με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η οποία θα οδηγεί και σε μια οριστική απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα».