Οικονομία

«Μαχαίρι» στις συντάξεις χωρίς αντίκρισμα

«Μαχαίρι» στις συντάξεις χωρίς αντίκρισμα
Το «πάγωμα» των νέων συντάξεων έως το 2022 που συμπεριλήφθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είναι η «κορυφή του παγόβουνου»

Μπορεί να τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όμως η τροπολογία «κρύβει» μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι η δαπάνη για συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στην τροπολογία και προφανώς γνωρίζουν καλά και οι θεσμοί δείχνουν ότι για το τρέχον έτος η συνταξιοδοτική δαπάνη θα διατηρηθεί οριακά πάνω από τα 30 δισ. ευρώ (30,2 δισ. ευρώ).

Δεν θα μειωθεί όμως δραστικά έως το 2021 που θα ανέλθει στα 30,13 δισ. ευρώ, παρά τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί αλλά και τα αντικίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί για απομάκρυνση από την εργασία νωρίτερα από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης. Έτσι εξηγείται απόλυτα που η συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα κυμανθεί από 16,67% το 2017 έως 14,26% το 2021, όχι όμως χαμηλότερα. Το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο επιχείρημα της κυβέρνησης να αποδεχτεί αρχικά και να θεσμοθετήσει το «πάγωμα» των συντάξεων για άλλο ένα έτος.

Αν μάλιστα προστεθεί το γεγονός ότι παρά τις παρεμβάσεις στις συντάξεις το έλλειμμα των Φορέων Κύριας Ασφάλισης διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, εξηγείται η επιλογή του «παγώματος». Το έλλειμμα το 2017 θα ανέλθει στο 9,3% του ΑΕΠ και το 2018 στο 8,56%.  Έτσι η επίδρασή του στα δημόσια οικονομικά είναι πολύ αρνητική και περιορίζει τις προσπάθειες για τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.