Οικονομία

Παραμένουν απλήρωτες 2.500 επικουρικές συντάξεις από τον ΕΔΟΕΑΠ

Παραμένουν απλήρωτες 2.500 επικουρικές συντάξεις από τον ΕΔΟΕΑΠ
Παραμένει το αδιέξοδο στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), καθώς αδυνατεί να καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε 2.500 δικαιούχους

Το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο των δημοσιογράφων, με 18.000 έμμεσα και άμεσα μέλη, έχει ως συνέπεια να μην έχουν καταβληθεί ακόμα οι συντάξεις του Μαϊου, ενώ ήδη έχει συμπληρωθεί και ο μισός Ιούνιος… Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας έδωσε το «πράσινο φως» για να χορηγηθεί δάνειο από τον ΕΦΚΑ ύψους 10 εκατ. ευρώ, εντούτοις το ζήτημα της εκταμίευσης του παραπάνω ποσού έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο που ακόμα δεν έχει δώσει την έγκρισή του.

Το πρόβλημα ρευστότητας στον ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει εδώ και χρόνια λόγω των γνωστών προβλημάτων με τη μείωση των εσόδων στα Μέσα Ενημέρωσης. Γιγαντώθηκε όμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν καταργήθηκε το Αγγελιόσημο (φόρος επί των διαφημίσεων) ως κοινωνικός πόρος, που ήταν εισφορά των εργοδοτών προς το Ταμείο. Έτσι απέμεινε η εισφορά 3% που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι ως το μοναδικό άμεσο έσοδο του Ταμείου.

Με δεδομένο όμως ότι σε μηνιαία βάση απαιτούνται περίπου 3 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι δαπάνες του ΕΔΟΕΑΠ σε επικουρικές συντάξεις, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και καταβολή εφάπαξ βοηθημάτων, η εισφορά αυτή δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο. Έτσι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά το Ταμείο αναγκάστηκε να ρευστοποιεί τίτλους και να πιέζει για να εισπραχθούν ποσά από εισφοροδιαφυγή σε μια προσπάθεια να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του. Όμως η κατάσταση τον περασμένο μήνα έφτασε στο απροχώρητο και έτσι το Ταμείο έχει κηρύξει μια ιδιότυπη «στάση πληρωμών» μην καταβάλλοντας επικουρικές συντάξεις και καλύπτοντας μόνο τις περιπτώσεις των επειγόντων περιστατικών περίθαλψης ασφαλισμένων, στον τομέα του κλάδου Υγείας.