Οικονομία

Λάθος μειώσεις συντάξεων επιστροφή αναδρομικά στους συνταξιούχους

Λάθος μειώσεις συντάξεων Λάθος μειώσεις συντάξεων
Λάθος μειώσεις συντάξεων επιστροφή αναδρομικά στους συνταξιούχους Λάθος μειώσεις συντάξεων εντόπισε το ΙΚΑ και με έγγραφο του που παρουσίασε πρώτο το dikaiologitika.gr χθες ανακοινώνει ότι στις περιπτώσεις που έγιναν επιπλέον περικοπές συντάξεων απο αυτές που προβλέπονταν τα ποσά αυτά θα επιστραφούν αναδρομικά.  

Συγκεκριμένα με εγκύκλιο του διοικητή του ΙΚΑ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να μην πραγματοποιούν διορθώσεις στις λάθος μειώσεις των συντάξεων εφόσον οι ίδιοι οι συνταξιούχοι πηγαίνουν στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών θα γίνει συνολικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων .

Η εγκύκλιος του διοικητή του ΙΚΑ κυρ. Ρ. Σπυρόπουλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι επιστροφές ή οι παρακρατήσεις συντάξεων που έχουν λανθασμένες περικοπές ή δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες παρακρατήσεις θα διορθωθούν μηχανογραφικά σε όλα τα ταμεία.

Αναλυτικά η εγκύκλιος λέει για τις λάθος μειώσεις στις συντάξεις ότι επειδή κατά τον έλεγχο από το ως άνω σύστημα, διαπιστώθηκαν δυσχέρειες στην ταυτοποίηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν αφενός περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους δεν έχουν παρακρατηθεί τα αναλογούντα ποσά αφετέρου περιπτώσεις όπου κρατήθηκαν ποσά - ενώ δεν έπρεπε - και τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους, σας ενημερώνουμε ότι η διευθέτηση των θεμάτων αυτών (επιστροφή ή παρακράτηση) θα πραγματοποιείται μηχανογραφικά, με τη διαδικασία αναδρομικών ροών που θα γίνει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση.

Επομένως, στο εξής οι υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε καμία διαδικασία χειρόγραφης επιστροφής ή παρακράτησης ποσών συντάξεων αφού αυτή θα γίνει μηχανογραφικά.