Οικονομία

Περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ φέρνει η κατάσταση στα ταμεία

Περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ φέρνει η κατάσταση στα ταμεία
Περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ φέρνει η κατάσταση στα ταμεία Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων σε σχέση με τα έσοδα τους που υποχωρούν αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων να αυξάνονται.Σύμφωνα με την Καθημερινή οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν αναπόφευκτα νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.

 Αργά ή γρήγορα τα προβλήματα αυτά θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και μειώσεις συνταξιοδοτικών εισοδημάτων με μόνη σταθερά την καταβολή των 360 ευρώ της βασικής σύνταξης από την 1.1.2015.

Χθες οι συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και το προεδρείο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως σε πρώτη φάση, δηλαδή εντός του 2013, οι επικουρικές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις θα υποστούν και νέα μείωση κατά 10%. Στην κορυφή της πυραμίδας των μεταβολών είναι τα επικουρικά των πρώην ευγενών Ταμείων, κυρίως αυτά των Τραπεζών, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο ύψος των συντάξεων που παρείχαν σε συνθήκες άνθησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε κατάργηση οδηγείται και το επικουρικό των ναυτικών, ενώ μέτρα αναμένεται να λάβουν και τα ταμεία που είναι ΝΠΙΔ, προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρόνια βιωσιμότητας. Ανάλογες θα είναι και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας με την τάση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ να διευρύνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ εκτινάχθηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, σε 8,05 δισεκατομμύρια φέτος. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στον ΟΑΕΕ, καθώς περισσότεροι από το 50% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλουν εισφορές και αδυνατούν να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών.

Τα έσοδα του ΙΚΑ στο οκτάμηνο είναι μειωμένα πάνω από 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο μεγαλύτερο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα, το ΕΤΕΑ, το έλλειμμα θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 302 εκατομμύρια ευρώ.Το 2014 προβλέπεται να μειωθεί στα 244, το 2015 θα αυξηθεί στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ η μαύρη τρύπα θα συνοδεύει και το 2016 και το 2017 με ποσά 175 και 77 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.