Οικονομία

Σε χρήμα αναδρομικά Μέσα Ατομικής Προστασίας έως το 2016 - Παροχή και στους συμβασιούχους

Σε χρήμα αναδρομικά Μέσα Ατομικής Προστασίας έως το 2016 - Παροχή και στους συμβασιούχους
Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται κατ' εξαίρεση, για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016, η αποτίμηση σε χρήμα και η απόδοση στους δικαιούχους, υπό προϋποθέσεις, των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που δεν είχαν χορηγηθεί σε αυτούς κατά τα αντίστοιχα έτη

Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία σύμφωνα με την ατιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, καθώς οι δικαιούχοι των μέσων αυτών, υποχρεώθηκαν, λόγω της μη χορήγησής τους και δεδομένης της απόλυτης αναγκαιότητάς τους ως εκ της φύσης των ασκούμενων καθηκόντων, να τα προμηθευτούν με ίδιες δαπάνες, ενώ οι υπόχρεοι Ο.Τ.Α. περιελάμβαναν το κόστος αυτών κατά τον υπολογισμό του κόστους των αντίστοιχων ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Με δεδομένη, εξάλλου, την επιτακτική αναγκαιότητα να χορηγούνται τα Μ.Α.Π. σε είδος, προβλέπεται ότι στο εξής απαγορεύεται η αποτίμηση και η καταβολή αυτών σε χρήμα.

Επίσης, με την παρούσα ρύθμιση προβλέπεται η συμπερίληψη στους δικαιούχους των Μ.Α.Π. και των εργαζομένων με καθεστώς συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, καθώς, εφόσον οι εργαζόμενοι αυτοί παρέχουν τις ίδιες εργασίες με εκείνες που προβλέπονται στην υπ' αριθ. 53361/11.10.2016 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (Β' 1503), δεν δικαιολογείται η διαφορετική μεταχείριση αυτών σε σχέση με το τακτικό προσωπικό των Ο.Τ.Α. και η έκθεση, με τον τρόπο αυτό, των εργαζομένων αυτών στους κινδύνους που συνεπιφέρει η μη χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα και η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους Ο.Τ.Α. και στα νομικά πρόσωπα αυτών, που υποπίπτουν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Σε μια περίοδο όπου τα εργατικά ατυχήματα σε εργαζομένους των Ο.Τ.Α. έχουν πολλαπλασιαστεί και δεδομένης της ιδιαίτερης επικινδυνότητας της εργασίας σε πολλούς κλάδους εργαζομένων των Ο.Τ.Α., η ρύθμιση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη συμμόρφωση των Ο.Τ.Α. και τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Τέλος, η παρατηρούμενη επίταση των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών σε κλάδους δραστηριότητας που τελούν υπό την ευθύνη των Ο.Τ.Α., αλλά και η επιστημονική και τεχνική πρόοδος που έχει σημειωθεί, κατά τα τελευταία έτη, στον τομέα των Μ.Α.Π. και των μέτρων εν γένει προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, καθιστούν αναγκαία την επικαιροποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, με την παρ. 5 του άρθρου , προβλέπεται η συγκρότηση Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικών εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επιφορτιστεί με το έργο της διατύπωσης πρότασης για την αναθεώρηση του σχετικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις τα προβλεπόμενα, με τη μνημονευόμενη κ.υ.α., Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και το γάλα των ετών 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016, τα οποία δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου αποτιμώνται σε χρήμα και αποδίδονται με τους ειδικότερα αναφερόμενους όρους και προϋποθέσεις (αναγνώριση οφειλής, ύπαρξη πιστώσεων, καταβολή έως 36 μηνιαίων δόσεων).

Οι δικαιούχοι, οι οφειλές, ο αριθμός των δόσεων καθορίζονται με απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων που λαμβάνονται εντός οριζόμενης προθεσμίας.
Δεν επιτρέπεται εφεξής η αποτίμηση σε χρήμα των εν λόγω Μ.Α.Π. και του γάλακτος.

Επίσης ορίζεται ότι, οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και με σύμβαση μίσθωσης έργου που απασχολούνται στις οριζόμενες εργασίες δικαιούνται τα αντίστοιχα Μ.Α.Π., που αναφέρονται στη μνημονευόμενη κ.υ.α.

Δεν εξαιρούνται εφεξής οι ο.τ.α. από τη μη εφαρμογή σε αυτούς των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων (αναστολή-διακοπή εργασίας) και επιβολής προστίμων (από 500 έως 50 χιλ. ευρώ για κάθε παράβαση) στις περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Παράλληλα προσδιορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία στους ο.τ.α. και προβλέπεται ότι το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου παρακρατείται, με υπουργική απόφαση, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) του επόμενου οικονομικού έτους που αναλογούν στον οικείο ο.τ.α..
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος ο.τ.α. ή το νομικό πρόσωπο αυτού συμμορφωθεί μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών, το παρακρατηθέν ποσό του προστίμου αποδίδεται μειωμένο κατά το ήμισυ. Με κ.υ.α., ρυθμίζονται επιμέρους τεχνικά και άλλα σχετικά ζητήματα.