Οικονομία

Παρακράτηση αναδρομικά στις συντάξεις διπλοσυνταξιούχων

Παρακράτηση αναδρομικά στις συντάξεις διπλοσυνταξιούχων
Παρακράτηση αναδρομικά στις συντάξεις διπλοσυνταξιούχων Τη διαδικασία με την οποία θα γίνει από τα ασφαλιστικά ταμεία η παρακράτηση στις συντάξεις των διπλοσυνταξιούχων , αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013. καθορίζει τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι περικοπές που προβλέπονται από συνολικά πέντε νόμους εφαρμόστηκαν αμέσως σε όσους έπαιρναν σύνταξη από ένα Ταμείο.

Ωστόσο στην πορεία διαπιστώθηκε πως στους διπλοσυνταξιούχους δεν είχε γίνει διασταύρωση στοιχείων και έτσι είχαν ξεφύγει από τις περικοπές. Στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως θα γίνει ο επιμερισμός των περικοπών ανά Ταμείο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο τρόποs υπολογισμού των μειώσεων «δεν είναι ενιαίος με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση κατά την εφαρμογή του από τους ασφαλιστικούς φορείς και δυσανάλογη ωφέλεια του φορέα που καταβάλλει την υψηλότερη σύνταξη». Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται πως «σε περιπτώσεις που στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία συντάξεις, το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης, που υπολογίζεται επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων, επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα». Πάντως διευκρινίζεται πως με την τροπολογία δεν αλλάζει το ποσό της παρακράτησης ή της μείωσης που προβλέπεται από τους νόμους.