Οικονομία

Νομοσχέδιο εργασιακά – ασφαλιστικό: Τα θετικά μέτρα τώρα, τα αρνητικά αργότερα

Νομοσχέδιο εργασιακά – ασφαλιστικό: Τα θετικά μέτρα τώρα, τα αρνητικά αργότερα
Τα θετικά μέτρα ανακοινώνονται σήμερα, τα αρνητικά... λίγες βδομάδες αργότερα. Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φρόντισε να ενσωματώσει όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που μπορούν να θεωρηθούν ως ευνοϊκές για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους

Απέφυγε όμως να προσθέσει τις διατάξεις εκείνες που είναι υποχρεωμένη να θεσμοθετήσει και αφορούν είτε τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, είτε στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Μάλιστα, όπως φαίνεται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας δεν αρνήθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να θεσμοθετήσει τις παραπάνω παρεμβάσεις.

Απλώς τώρα, ενόψει ΔΕΘ επιλέχθηκε για προφανείς λόγους επικοινωνίας να αναδειχθούν τα θετικά μέτρα. Τα αρνητικά μεταφέρθηκαν για το μέλλον, ίσως σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει συνολικά τα προαπαιτούμενα.

Σε κάθε περίπτωση οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου παραμένουν οι ίδιοι: Αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, διόρθωση ασφαλιστικών αδικιών, δημιουργία του απαραίτητου νομικού πλαισίου για τα άτομα με αναπηρία.

Ξεχωρίζει η διάταξη που ξεμπλοκάρει την έκδοση των επικουρικών συντάξεων. Εφεξής το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι στο 0,45 για όλες τις συντάξεις ανεξάρτητα εάν οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν πριν από το 2014 ή μετά. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για να απονεμηθούν σε δεύτερο επίπεδο άλλες 75.000 επικουρικές που αφορούν την περίοδο από την 1.1.15 και μετά, που επίσης θα είναι μειωμένες αναλογικά, σύμφωνα με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Με ξεχωριστή διάταξη θα ορίζεται ότι η μείωση, θα περιορίζεται στο 30% για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης στο δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται δικαιοσύνη και ισονομία συγκριτικά με ότι ισχύει ήδη για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Οι αγρότες έχουν επίσης ειδική θέση στο νομοσχέδιο, που σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή. Αποκτούν δικαίωμα στην εξαγορά των πλασματικών ετών για θεμελίωση συνταξιοδότησης στο 70% του σημερινού κατώτατου μισθού.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει διάταξη που τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας με τα 4.200 ευρώ να είναι το εισοδηματικό όριο που τίθεται.

Επίσης, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δικαίωμα στο να λάβουν στο μέλλον υψηλότερη σύνταξη, αφού θα μπορούν στο εξής να καταβάλλουν αντίστοιχα υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Για περιπτώσεις ανεργίας οι συντάξιμες αποδοχές θα προκύπτουν από τις αποδοχές πέντε ετών από το 2002 και μετά. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε οι αρμόδιες αρχές θα αναζητούν την παραπάνω πενταετία, από έτη ασφάλισης ακόμα και πριν από το 2002.

Ειδικά για μηχανικούς και για δικηγόρους η ασφάλιση από την ιδιότητα αποδεσμεύεται.

Στο σκέλος των εργασιακών, το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους εργοδότες στο εξής να δηλώνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους, προκαταβολικά. Προβλέπεται αυστηροποίηση των αιτιών που θα οδηγούν σε λουκέτο μια επιχείρηση εάν παραβαίνει συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο ηλεκτρονικό ποινολόγιο, με βάση το οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα αποκλείονται και από κρατική χρηματοδότηση.