Οικονομία

Ξεκινάει το Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Ξεκινάει το Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα
Τίθεται σε ισχύ, αυριο Τετάρτη 30 Αυγούστου το ηλεκτρονικό σύστημα του Εθνικού Μητρώου Ιδιωτικών Φορέων μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Το μητρώο θα τηρείται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εργασίας έχει αναλάβει την ευθύνη της επεξεργασίας των τηρουμένων στο μητρώο.

Με τη θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου επιδιώκεται, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, η αποτελεσματική εποπτεία στις δραστηριότητες των ιδιωτικών φορέων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ενισχύοντας το δημόσιο έλεγχο στον τρόπο παροχής κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών, την χρηστή και αποδοτική διαχείριση των κοινωνικών πόρων, τον συντονισμό δραστηριοτήτων και την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ηλεκτρονική εγγραφή αυτών των φορέων στο Εθνικό Μητρώο είναι υποχρεωτική, δεδομένου ότι η μη εγγραφή θα οδηγήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας, για όσους φορείς λειτουργούν ήδη, ενώ θα αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε νέους φορείς.