Οικονομία

Απο τον ΕΛΓΑ οι ενισχύσεις για τις πυρκαγιές του 2012

Απο τον ΕΛΓΑ οι ενισχύσεις για τις πυρκαγιές του 2012
Απο τον ΕΛΓΑ οι ενισχύσεις σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους για τις πυρκαγιές του 2012 Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για αγρότες κτηνοτρόφους και παραγωγούς της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2012.

Συμφωνα με την απόφαση που δημοσιευει το dikaiologitika.gr εγκρίνεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων και ανατίθεται στον ΕΛΓΑ την υλοποίησή τους, υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές, κατά το έτος 2012.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται εφόσον έχει καεί μία ενιαία έκταση ίση ή μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων (προκειμένου για νησιά ίση ή μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων). Οι γενικοί όροι εφαρμογής τους ορίζονται στο εγκεκριμένο Ν414/07 πρόγραμμα και ειδικότερα:

Ποιοι έιναι οι όροι και οι προυποθέσεις για τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους ώστε να λάβουν τις ενισχύσεις

Επιτρέπεται η καταβολή ενισχύσεων για επανόρθωση ζημιών στη γεωργική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων των αποθηκευμένων προϊόντων) ή στα μέσα παραγωγής συμπεριλαμβανομένου του παγίου κεφαλαίου όταν συντρέχουν αθροιστικά τα παρακάτω, στο πλαίσιο των διατάξεων της απόφασης αυτής:
Α. Ο δικαιούχος είναι ασφαλισμένος στον ΕΛΓΑ. ή έχει ασφαλιστική ενημερότητα
Β. Η εκμετάλλευση είναι νόμιμη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
Γ. Οι ζημιές προκλήθηκαν από πυρκαγιά.

Τα κατώτα όρια ζημιών

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι το επίπεδο των ζημιών να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.
Ειδικότερα:
α. Για τη φυτική παραγωγή, όταν η ζημιά επέρχεται στην παραγωγή ή στα μέσα παραγωγής (φυτικό κεφάλαιο πολυετών καλλιεργειών), το επίπεδο των ζημιών πρέπει να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% του συνόλου των ομοειδών ειδών του παραγωγού.
β. Για το πάγιο κεφάλαιο το επίπεδο των ζημιών πρέπει να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% του συνόλου των ομοειδών ειδών του παραγωγού.
γ. Για τον εξοπλισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των θερμοκηπίων το επίπεδο των ζημιών πρέπει να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% του συνόλου του εξοπλισμού της κάθε μονάδας ή του αγροτεμαχίου.
Ο υπολογισμός των απωλειών γίνεται σε επίπεδο μεμονωμένης εκμετάλλευσης (πραγματογνωμοσύνη κατά εκμετάλλευση).

Οι κατηγορίες των ενισχύσεων

Οι κρατικές ενισχύσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, ήτοι: Ι) Ενισχύσεις για:
1. Ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου.
2. Αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου, εξοπλισμού θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
Οι κρατικές αυτές ενισχύσεις καταβάλλονται εφάπαξ και εφόσον έχει διαπιστωθεί και βεβαιωθεί η αποκατάσταση, σύμφωνα με τα άρθρα της απόφασης αυτής.
ΙΙ) Ενισχύσεις για:
1. Απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου (συμπληρωματική ενίσχυση).
Για λόγους αποφυγής υπεραντιστάθμισης, οι κρατικές ενισχύσεις που αφορούν συμπληρωματική ενίσχυση,
λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου, καταβάλλονται σε δόσεις και ειδικότερα:
• Η συμπληρωματική ενίσχυση για την απώλεια της παραγωγής θα καταβάλλεται για τα καρποφόρα δέντρα σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση, σε τρεις ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και σε δύο ετήσιες δόσεις για κόψιμο των πρωτογενών.
• Στα αμπέλια ή ακτινίδια η ενίσχυση θα καταβάλλεται σε τρεις ετήσιες δόσεις για εκρίζωση και επαναφύτευση και σε δύο ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και κοπή των πρωτογενών κλάδων.
2. Απώλεια παραγωγής της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου (ηρτημένη εσοδεία που αποτεφρώθηκε).
3. Καταστροφή αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και ζωοτροφών.

Δεν καταβάλλονται ενισχύσεις:
1. Σε παραγωγούς που δεν είναι κάτοχοι Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
2. Σε παραγωγούς που κρίθηκαν υπαίτιοι εμπρησμού.
3. Σε παραγωγούς που έχουν υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία κρίθηκε ως ασυμβίβαστη.
4. Για ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που αναπτύσσονται κατά παράβαση των Νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων.
5. Για ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία διατάξεις περί νόμιμης λειτουργίας τους.
6. Για ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν εγκαταλειφθεί ή δεν έχουν το χαρακτήρα συστηματικής εκμετάλλευσης.
7. Για ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε αμέλεια, υπαιτιότητα ή παράλειψη του αιτούντος ή τρίτου φυσικού ή μη φυσικού προσώπου.
8. Για ζημιές κατά το ποσοστό που προέκυψαν, διευρύνθηκαν ή επεκτάθηκαν, επειδή οι πληγέντες δεν έλαβαν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη ή τον περιορισμό των ζημιών αυτών.
9. Στις εκμεταλλεύσεις που ενώ εντάσσονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ. δεν έχουν δηλωθεί στο έντυπο της ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής έτους 2012.
10. Στις εκμεταλλεύσεις που, ενώ εντάσσονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ., δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΛΓΑ. έως την ημερομηνία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών του προγράμματος.
11. Για ζημιές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους εκτός εποχής ή όπου οι συνθήκες της περιοχής δεν είναι οι ενδεδειγμένες π.χ. σε ακατάλληλες ζώνες είτε λόγω κλίματος είτε λόγω φύσεως του εδάφους, κ.λπ.
12. Για αιτήματα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση ζημιών εφόσον δεν συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα που πιστοποιούν την έκταση της ζημιάς (έγγραφα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δ/νσης Δασών).
13. Στους κατόχους γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι δεν έχουν ασφαλίσει κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσής τους σε ασφαλιστικό φορέα για τουλάχιστον έναν κίνδυνο.
14. Για ζημιές σε εκμεταλλεύσεις που έχουν ενισχυθεί μέσα από καθεστώτα ενίσχυσης (πχ. σχέδια βελτίωσης) και δεν έχει παραληφθεί το έργο ή δεν ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη ή ολοκληρώθηκαν και η μονάδα δεν λειτούργησε. Στην περίπτωση που το έργο έχει παραληφθεί, οι δικαιούχοι θα ενισχύονται μόνο ως προς το ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής του έργου.
15. Στους δικαιούχους που είναι ήδη ενταγμένοι σε άλλο πρόγραμμα (π.χ. δάσωση γεωργικών εκτάσεων) για τη ζημιωθείσα παραγωγή ή τα ζημιωθέντα μέσα και εξακολουθούν να επιδοτούνται.
16. Σε περίπτωση υποβολής ψευδών δηλώσεων ή παραπλανητικών στοιχείων, που αφορούν σημαντικά στοιχεία της εκμετάλλευσης και ενδεικτικά ιδιοκτησιακό καθεστώς, έκταση καλλιέργειας, υπόδειξη άλλης εκμετάλλευσης, κ.λπ.
17. Σε παραγωγούς που αλλοίωσαν την εικόνα της εκμετάλλευσης, με επεμβάσεις εκ των υστέρων.
18. Σε εκμεταλλεύσεις εκτροφής σαλιγκαριών, σε σηροτροφικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μανιταριών, σε επιχειρήσεις γουνοφόρων ζώων, σε ιπποστάσια ίππων αθλήσεων και ιπποφορβεία, σε εκμεταλλεύσεις ειδών άγριας πανίδας, σε εκτροφεία θηραμάτων για βρώση, αναψυχή ή αθλητισμό (π.χ. αντικείμενο ελεγχόμενου κυνηγιού), σε πάρκα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
19. Σε όσες εκμεταλλεύσεις υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και δεν διαθέτουν ή δεν παρέχουν στοιχεία παραγωγής και οικονομικά στοιχεία.
20. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για διαφυγόντα κέρδη λόγω υποβάθμισης της ποιότητας της πρώτης ύλης ή μη διάθεσης των προϊόντων σε συγκεκριμένη εποχή.
21. Σε Ν.Π.Δ.Δ., σε Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, σε Νομικά πρόσωπα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο, σε υπό σύσταση Νομικά πρόσωπα.
22. Στις επιχειρήσεις που τελούν υπό πτώχευση ή αποτελούν αντικείμενο συλλογικής πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς και στις επιχειρήσεις που σύμφωνα με τη Δήλωση φορολογίας εισοδήματος παρουσιάζουν ζημία, στο προηγούμενο του έτους ζημιάς, έτος.

Ειδικοί Περιορισμοί

Α. ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις:
1. Σε εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δεν αναγράφονται στο κτηματολόγιο ή στα αντίγραφα των Εντύπων Ε1 της φορολογικής δήλωσης ή όπου απαιτείται βάσει Νόμου.
2. Για ζημιές σε δασικά δένδρα και φυτώρια αυτών, καθώς και σε δασικά προϊόντα (ξυλεία, ξυλοκάρβουνα, κ.α.).
3. Για ζημιές σε βοσκοτόπους και καλαμιές.
4. Για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο ή τη φυτική παραγωγή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων εφόσον:
α. Ο αριθμός των κατεχομένων κατ’ είδος δένδρων είναι μικρότερος των είκοσι και προκειμένου για το μαστιχοφόρο σχίνο τα 10. Ο αριθμός των ζημιωθέντων, κατ’ είδος δένδρων, είναι μικρότερος των δέκα και προκειμένου για το μαστιχοφόρο σχίνο τα πέντε. Ως ελάχιστος αριθμός δένδρων κατ’ είδος και αυτοτελές αγροτεμάχιο ορίζονται τα δέκα δένδρα και ειδικότερα για τις ελιές και το μαστιχοφόρο σχίνο τα πέντε δένδρα.
Στις περιπτώσεις θαμνοειδών ή δενδρωδών καλλιεργειών που φυτεύονται κατά «φωλιές» ή «θέσεις», για την εφαρμογή της διάταξης αυτής λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των «φωλιών» ή των «θέσεων».
β. Οι στρεμματικές καλλιέργειες καταλαμβάνουν έκταση μικρότερη του ενός στρέμματος, κατά αυτοτελές αγροτεμάχιο. Η έκταση που έχει υποστεί ζημιά είναι μικρότερη του μισού στρέμματος, κατ΄ είδος καλλιέργειας.
γ. Οι καλλιέργειες καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων δεν περιλαμβάνουν εκατό τουλάχιστον ομοειδή φυτά, κατ’ αυτοτελές αγροτεμάχιο. Ο αριθμός των σοβαρά ζημιωθέντων, κατ’ είδος, είναι μικρότερος των τριάντα.
δ. Οι καλλιέργειες γλαστρικών φυτών δεν περιλαμβάνουν πεντακόσια ομοειδή φυτά, κατά παραγωγική μονάδα. Ο αριθμός των σοβαρά ζημιωθέντων, κατ’ είδος, είναι μικρότερος των εκατόν πενήντα.
ε. Οι καλλιέργειες φυτωρίων δεν περιλαμβάνουν δύο χιλιάδες ομοειδή φυτά, κατ’ αυτοτελές αγροτεμάχιο. Ο αριθμός των σοβαρά ζημιωθέντων, κατ’ είδος, είναι μικρότερος των εξακοσίων.
5. Για ζημιές σε εκμεταλλεύσεις αμπελοειδών, εάν δεν τηρούνται οι Κανονιστικές τους υποχρεώσεις.
6. Για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο ή τη φυτική παραγωγή καλλιεργειών που οφείλονται σε καταστροφή των κτιριακών εγκαταστάσεων ή βλάβη του μηχανολογικού εξοπλισμού, όταν δεν πληρούνται οι όροι και κανόνες κατασκευής και οι προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας.
7. Για ζημιές που συμβαίνουν στη Φυτική Παραγωγή μετά τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου (ασυγκόμιστη παραγωγή πέραν της συνηθισμένης εποχής συγκομιδής, κατά περιοχή), εκτός εάν αφορά προϊόντα που η καλλιεργητική τεχνική τους προβλέπει την παραμονή τους σε ειδικούς χώρους και πέραν της περιόδου αυτής, π.χ. σταφίδα, σύκα, καπνά, κ.λπ.
8. Για τα ανθοκομικά φυτά και τα καλλωπιστικά δένδρα ή θάμνους, που οι εκμεταλλεύσεις προμηθεύτηκαν προς εμπορία.
9. Για ζημιές που συμβαίνουν στην παραγωγή καλλιεργειών που καλύπτονται από ασφαλίσιμους κινδύνους, πέρα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης της ασφαλιστικής κάλυψης των ειδών αυτών.
10. Για ζημιές σε μέσα συνήθους καλλιεργητικής τεχνικής, που σκοπό έχουν την πρωίμιση ή οψίμιση μιας συγκομιδής, όπως πχ. η χαμηλή κάλυψη με νάυλον (εδαφοκάλυψη) πεπονοειδών, σπαραγγιών, νάυλον κάλυψης αμπελιών, κ.λπ.
11. Για ζημιές σε αυτοφυείς καλλιέργειες πχ. Κοφτολίβαδα.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις:
1. Σε αποθηκευμένα νωπά προϊόντα ή σε προϊόντα που φυλάσσονται σε ειδικά ελεγχόμενο περιβάλλον (πχ. ψυγεία).
2. Σε αποθηκευμένα προϊόντα που προορισμό έχουν την εμπορία (π.χ. αποθήκευση προϊόντων χωρίς την ύπαρξη της αντίστοιχης καλλιέργειας, ζωοτροφών χωρίς το αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο, κ.α.).
3. Σε εφόδια, όπως λιπάσματα, φάρμακα, κ.λπ.
4. Για ζημιές σε αποθηκευμένα προϊόντα που έχουν υποστεί μεταποίηση, τυποποίηση, κ.λπ. (πχ. κρασί, λάδι, κ.α).

ΠΑΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δεν καταβάλλονται κρατικές ενισχύσεις:
1. Για ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις ή στον εξοπλισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων/θερμοκηπίων όταν δεν πληρούνται οι όροι και κανόνες κατασκευής και οι προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας.
2. Για ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις ή στον εξοπλισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων/θερμοκηπίων, οικονομικά ή λειτουργικά απαξιωμένων.
3. Για ζημιές παγίου κεφαλαίου ή μηχανημάτων – εξοπλισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων/θερμοκηπίου, που προκλήθηκαν ή επεκτάθηκαν επειδή δεν ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη ή τον περιορισμό της ζημιάς.
4. Για ζημιές πηγαδιών και γεωτρήσεων, καθώς και των αντίστοιχων υποδομών τους (οικίσκος).
5. Για ζημιές σε παντός είδους περιφράξεις και αναβαθμίδες γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
6. Για ζημιές σε θερμοκήπια με έκταση μικρότερη των διακοσίων τετραγωνικών μέτρων (200 τ.μ.) ανά αγροτεμάχιο.
7. Για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τυποποίηση, μεταποίηση, μεταφορά γεωργικών προϊόντων πχ. οινοποιία, ελαιουργία, βαρέλια, εσχαροκιβώτια, κ.λπ.
8. Για ζημιές στον εξοπλισμό παντός είδους, καθώς και στα αναλώσιμα και εποχικά υλικά, με εξαίρεση τον εξοπλισμό όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 §11.
9. Για ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, εξοπλισμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων/ θερμοκηπίων, εάν δεν αποδεικνύεται η κατοχή ζωικού κεφαλαίου ή καλλιεργειών κατά περίπτωση.
10. Για ζημιές σε αυτοκίνητα οχήματα που υποχρεούνται στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 489/1976 (π.χ. γεωργικοί ελκυστήρες, συλλεκτικές μηχανές, μοτοσκαπτικά, ρυμούλκες, κ.λπ.) και γενικότερα σε αυτοφερόμενα οχήματα (πχ. ψεκαστικά).

ΑΝΩΤΑΤΑ ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

1. Οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. το συντομότερο δυνατό από την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, προκειμένου να μην προκύπτουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα με τις ενισχύσεις λειτουργίας.
2. Τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 175.000,00 Ευρώ για το πάγιο κεφάλαιο και σε 90.000,00 Ευρώ για τα λοιπά, ανά δικαιούχο. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15,00 Ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, αρμόδιοι σε κάθε Δήμο/Δημοτική Ενότητα ή Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα είναι τα πρόσωπα (Ανταποκριτές) που προτείνονται από το Δήμαρχο και διορίζονται τα προτεινόμενα ή άλλα πρόσωπα επιλογής του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. με απόφασή του. Τα παραπάνω πρόσωπα ασκούν τα καθήκοντά του ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. στην περιφέρεια του Δήμου ή ΔΚ ή ΤΚ στο οποίο εκτείνεται η δικαιοδοσία τους, σύμφωνα με όσα καθορίζονται από την απόφαση αυτή, καθώς και τις σχετικές εγκυκλίους, οδηγίες και εντολές
της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. Οι διοριζόμενοι ανταποκριτές ανακαλούνται με απόφαση του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α. χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό διάρκειας της θητείας τους.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ – ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Το εξουσιοδοτημένο όργανο σε σαράντα οκτώ ώρες από τότε που έγινε η ζημιά στη Φυτική Παραγωγή ή στο Φυτικό, Ζωικό και Πάγιο Κεφάλαιο, από πυρκαγιά, είναι υποχρεωμένο να αναγγείλει στην έδρα του ΕΛ.Γ.Α. (περιφερειακό Υποκ/μα) την ημερομηνία ζημιάς, τα ζημιωθέντα είδη, τις τοποθεσίες και την έκταση των ζημιών. Η Αναγγελία Ζημιάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης μιας ζημιάς σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων.
Ειδικά οι ζημιές στο ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, σε αποθηκευμένα προϊόντα, καθώς και σε φυτώρια και ανθοκομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνονται γνωστές στο Υποκ/μα αμέσως μετά τη ζημιά, ώστε το Υποκ/μα να προβεί στην εκτιμητική διαδικασία άμεσα.
Το αρμόδιο Υποκατάστημα συγκεντρώνει τις Αναγγελίες Ζημιών από πυρκαγιά, του χώρου αρμοδιότητάς του, τις οποίες απαραιτήτως συνοδεύει με το αντίστοιχο αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή με σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης Δασών, από το οποίο προκύπτει η συνολικά καμμένη έκταση.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

1. Αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του υποβληθέντος προγράμματος για αντιστάθμιση των ζημιών μέσω προγράμματος κρατικών ενισχύσεων, εκδίδεται από τον ΕΛ.Γ.Α. ανακοίνωση Τύπου με την οποία καθορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη και λήξη του χρόνου υποβολής των τελικών Αιτήσεων Χορήγησης Ενίσχυσης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα κατονομάζονται στην ανακοίνωση αυτή, συνολικής διάρκειας τριάντα ημερών. Στην ανακοίνωση θα αναφέρονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο σχετικό πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Οι αρχικές Αιτήσεις, που είχαν υποβληθεί προκειμένου να επισημανθεί η ζημιά αρχικά, θα καθίστανται έγκυρες, εφόσον στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων υποβάλλονται οι Αιτήσεις Ενίσχυσης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από τους νόμιμους κατόχους των εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν. Το αρμόδιο Υποκατάστημα θα μεριμνά εγκαίρως (από την έναρξη της υποβολής των Δηλώσεων) να ειδοποιεί όσους είχαν υποβάλει την αρχική Αίτηση και δεν προσήλθαν με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να υποβάλουν τη Δήλωσή τους και θα συντάσσει Πρακτικό με την ημερομηνία που ειδοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τον ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των Δηλώσεων, καμία Δήλωση δεν θα γίνεται αποδεκτή.

2. Προθεσμία υποβολής της Αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Η ανωτέρω Αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν στο αρμόδιο όργανο της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) ή της Κοινότητας, από τον ίδιο το δικαιούχο ή με τρίτο πρόσωπο.
Κάθε κάτοχος γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποβάλλει μία αίτηση (φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που υποχρεούται να προσκομίσει), για το σύνολο των ζημιωθεισών δραστηριοτήτων του, στο Δήμο που βρίσκεται η γεωργοκτηνοτροφική εκμετάλλευση, έστω και αν έχει εκμεταλλεύσεις σε περισσότερα του ενός Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες του ιδίου Δήμου. Αν υπάρχουν ζημιωθείσες δραστηριότητες του ιδίου παραγωγού, σε άλλο Δήμο του ιδίου Υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. ή άλλου Υποκ/τος, πρέπει να υποβάλλεται και άλλη αίτηση, χωρίς την υποβολή πλήρους φακέλου, με την προϋπόθεση ότι θα επισημαίνεται η ΔΕ ή η Κοινότητα στην οποία υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος και ότι τα δικαιολογητικά θα καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε όλες τις ΔΕ.

Αν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας των τριάντα ημερών είναι αργία, τότε η προθεσμία λήγει την επομένη εργάσιμη ημέρα. Η αίτηση ενίσχυσης που υποβάλλεται μετά την περίοδο της προθεσμίας των τριάντα ημερών, δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν υποχρεώνει την Υπηρεσία στη διενέργεια εκτίμησης. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει δεκτή αίτηση ενίσχυσης, η οποία υποβλήθηκε μετά την περίοδο της προθεσμίας των τριάντα ημερών, μόνο εφόσον για την καθυστέρηση υποβολής της συνέτρεξαν λόγοι ανωτέρας βίας στο πρόσωπο του δικαιούχου, οι οποίοι αποδεικνύονται με επίσημα στοιχεία και εφόσον αυτή υποβάλλεται το αργότερο εντός μηνός από τη λήξη του γεγονότος ανωτέρας βίας.

Η Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση στο όνομα του παραγωγού που ήταν κάτοχος της εκμετάλλευσης όταν συνέβη το ζημιογόνο αίτιο. Στην περίπτωση θανάτου του κατόχου, μετά την έλευση του ζημιογόνου αιτίου, με συνέπεια την αλλαγή κατόχου κατά την υποβολή των δικαιολογητικών του προγράμματος, τότε η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από το νέο κάτοχο, όμως θα αναφέρεται υποχρεωτικά σ΄ αυτήν το όνομα του παραγωγού που ήταν κάτοχος της εκμετάλλευσης όταν συνέβη η ζημιά. Στην Αίτηση θα επισημαίνεται η αλλαγή κατόχου και ο λόγος ειδικής ή καθολικής διαδοχής από τον οποίο προέκυψε η αλλαγή. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται όλα τα δικαιολογητικά του αρχικού κατόχου (προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν ή όχι δικαιούχος) και στη συνέχεια να προσκομίζονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται για τις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής, από τα οποία θα προκύπτουν τα δικαιώματα των κληρονόμων επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης.

Συμπλήρωση Εντύπων

Η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης συντάσσεται σε ειδικό έντυπο αναλόγως του είδους της ζημιάς (Φυτική Παραγωγή, Αποθηκευμένα Προϊόντα ή Φυτικό και Πάγιο Κεφάλαιο). Στα έντυπα οπωσδήποτε πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου, οι αριθμοί: δελτίου ταυτότητας (Α.Δ.Τ.) φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) λογαριασμού τραπέζης, η διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνο, καθώς και τα στοιχεία της εκμετάλλευσης (σύμφωνα με το έντυπο).

Δικαιολογητικά

Προκειμένου να γίνει δεκτή η Αίτηση Ενίσχυσης θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα, όπως αυτά κάθε φορά ορίζονται, επικυρωμένα ή θεωρημένα κατά περίπτωση, από οποιαδήποτε αρμόδια Υπηρεσία.
Με τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τους παραγωγούς ζητείται να αποδειχθεί:
> Η κατοχή των δηλωμένων εκμεταλλεύσεων.
> Ότι από τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις προέρχεται αγροτικό εισόδημα, το οποίο δηλώνεται αρμοδίως.
> Ότι οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τα κύρια δικαιολογητικά που κατατίθενται μαζί με την Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης, προκειμένου για φυσικά πρόσωπα είναι:

1. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
Για την ορθότητα εισαγωγής των προσωπικών στοιχείων του παραγωγού προσκομίζεται φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας.
2. Φωτοαντίγραφο του Τραπεζικού Βιβλιαρίου. Η οικονομική ενίσχυση κατατίθεται απευθείας στην
Τράπεζα, σε λογαριασμό του δικαιούχου. Για την αποφυγή λαθών θα υποβάλλεται φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του Τραπεζικού Βιβλιαρίου, στο λογαριασμό του οποίου ο δικαιούχος δηλώνει ότι θέλει να κατατεθεί το ποσό της ενίσχυσης.
3. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ΟΓΑ. Αντίγραφο της σχετικής σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου αποδεικνύεται ότι ο παραγωγός υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς και φωτοαντίγραφο της σελίδας θεώρησης. Στις περιπτώσεις που δεν έχει ακόμα εκδοθεί βιβλιάριο θα προσκομίζεται η σχετική Βεβαίωση του ΟΓΑ.
4. Φωτοαντίγραφο των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1).
Για τον έλεγχο του εισοδήματος (γεωργικού, ατομικού εξωγεωργικού και συνολικού οικογενειακού) χρησιμοποιούνται τα επίσημα φορολογικά στοιχεία και ειδικότερα το αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1) του οικονομικού έτους 2012 ή εφόσον κρίνεται απαραίτητο και άλλων ετών, κατά περίπτωση.
Εάν ο παραγωγός δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, πρέπει να προσκομίσει σχετικό παραστατικό (υπεύθυνη δήλωση) με σφραγίδα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., ότι «παρελήφθη όμοιο» και όπου θα αναγράφεται το ΑΦΜ του παραγωγού.
5. Φωτοαντίγραφο του Εκκαθαριστικού της Εφορίας. Το εκκαθαριστικό της Εφορίας του οικονομικού έτους
2012 (εισοδήματα του προηγούμενου της ζημιάς έτους) και κατά περίπτωση και εφόσον χρειάζεται και άλλων ετών, για την επιβεβαίωση των αναγραφομένων στο Ε1.
6. Φωτοαντίγραφο των τίτλων κατοχής της εκμετάλλευσης ή της ΑΕΕ.
Η κατοχή της εκμετάλλευσης διαπιστώνεται με την προσκόμιση:
α) Των σχετικών νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας -σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα- συνοδευόμενοι από πρόσφατο αντίγραφο μερίδας από το Υποθηκοφυλακείο.
β) Των μισθωτηρίων συμβολαίων.
γ) Της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής έτους 2012, όπως υπάρχει στη βάση του ΕΛ.Γ.Α. (ΟΠΣ).
δ) Χρησιδανείου, μόνο μεταξύ συζύγων και γονέων-τέκνων.
Σε περίπτωση μισθωμένης εκμετάλλευσης ή αγρο-ληψίας και προκειμένου ο ενοικιαστής ή αγρολήπτης να τύχει της ενίσχυσης ανασύστασης, η μίσθωση των καλλιεργειών μπορεί να αποδεικνύεται:
Α) Με την προσκόμιση πρωτότυπων ή θεωρημένων, από τη Δ.Ο.Υ. όπου ανήκει η εκμετάλλευση, ιδιωτικών συμφωνητικών βεβαίας χρονολογίας, οπωσδήποτε με ημερομηνία μίσθωσης προγενέστερης της ζημιάς και υπολειπόμενη διάρκεια τουλάχιστον πέντε ή δέκα έτη, κατά περίπτωση. Για μακροχρόνια μισθωτήρια, διάρκειας μεγαλύτερης των εννέα ετών, απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη, και θα συνοδεύονται από το αντίγραφο μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.
Β) Στην περίπτωση μισθωτηρίων, όπου το μίσθωμα δεν υπερβαίνει το κατώτατο όριο που κάθε φορά ορίζεται αρμοδίως για την υποχρεωτική κατάθεση του μισθώματος στη Δ.Ο.Υ. (ισχύον 1.200,00 € ετησίως), θα προσκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο, θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή και με ημερομηνία προγενέστερη της ζημιάς.
Γ) Από το έντυπο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον δηλώνεται το ποσό του ενοικίου, το οποίο αναλύεται σε συνημμένη κατάσταση και όπου αναγράφονται τα μισθούμενα αγροτεμάχια, το αντίστοιχο καταβληθέν μίσθωμα, το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) αυτού.
Δ) Στις περιπτώσεις καλλιεργειών όπου η μίσθωση είχε καταρτισθεί προφορικά πριν την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, τότε η προφορική αυτή συμφωνία μπορεί να αποδεικνύεται με ένορκη βεβαίωση των συμβαλλομένων (μισθωτή και εκμισθωτή) ενώπιον Συμβολαιογράφου ή Ειρηνοδίκου.
7. Εφαρμογή ισχύουσας Νομοθεσίας. Ενδεικτικά κατά περίπτωση θα ζητούνται:
- Αντίγραφο του κτηματολογίου, όπου υπάρχει.
- Για αμπελώνες οι παραγωγοί σταφυλιών θα προσκομίζουν Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας (όπου θα αναγράφεται ο κωδικός από το χαρτογραφικό υπόβαθρο) και όπου χρειάζεται βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ότι τηρούν τις κανονιστικές τους υποχρεώσεις.
- Άδειες ίδρυσης, λειτουργίας, οικοδομικές άδειες κ.λπ. των εκμεταλλεύσεων κατά περίπτωση.
- Εγγύηση του κατασκευαστή προκειμένου για κάθε
τύπο κατασκευής, που για τις ανάγκες της παρούσης χαρακτηρίζεται ως πάγιο κεφάλαιο. - Έγκριση τύπου για τα θερμοκήπια, κ.λπ.
8. Ασφάλιση της εκμετάλλευσης.
Εάν η εκμετάλλευση δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛ.Γ.Α. θα προσκομίζεται ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να αποδεικνύει ότι η παραγωγή ή κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσης είναι ασφαλισμένα για οποιοδήποτε αίτιο.
9. Υπεύθυνη Δήλωση προκειμένου για αποθηκευμένα προϊόντα εξ’ αγοράς.
Υποβολή «Αίτησης–Υπεύθυνης Δήλωσης», με την οποία συνυποβάλλονται τα παραστατικά αγοράς (τιμολόγια, αποδείξεις αγοράς, κ.λπ.) με τις ποσότητες των προϊόντων, το είδος αυτών και με ημερομηνία αγοράς οπωσδήποτε προγενέστερης της ζημιάς, όταν τα αποθηκευμένα προϊόντα και οι ζωοτροφές προέρχονται εξ’ αγοράς. (Αγοραπωλησίες μεταξύ συζύγων και συγγενών 1ου και 2ου βαθμού συγγενείας δεν λαμβάνονται υπόψη για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων).
10. Υπεύθυνη Δήλωση.
Όλα τα έντυπα θα πρέπει να είναι θεωρημένα από αρμόδια αρχή ή ευκρινή φωτοαντίγραφα συνοδευόμενα από Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα βεβαιώνεται η ακρίβεια των εγγράφων (δεν ισχύει για τους τίτλους κατοχής), σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2690/1999, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Α. Δικαιούχοι, των ενισχύσεων του άρθρου 4, μπορεί να κριθούν φυσικά πρόσωπα που:
I. Είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
II. Δεν έχουν καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη.
III. Είναι νόμιμοι κάτοχοι της εκμετάλλευσης τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο.
IV. Παρουσιάζουν γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση που ζημιώθηκε.
V. Είναι γεωργοί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής.
VI. Είναι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της εκμετάλλευσης με εξαίρεση τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και μελισσοτρόφους και τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων εντατικής μορφής, όπως θερμοκηπιακές και ανθοκομικές εκμεταλλεύσεις, συστηματική σταβλισμένη κτηνοτροφία
VII. Το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) δεν ξεπερνά το τριπλάσιο του εισοδήματος αναφοράς (45.000,00 €), εκτός των πε-ριπτώσεων που το γεωργικό οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του εξωγεωργικού οικογενειακού εισοδήματος.
Β. Δικαιούχος, των ενισχύσεων του άρθρου 4, μπορεί να κριθεί νομικό πρόσωπο που:
I. Έχει νομική προσωπικότητα και λειτουργεί τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.
II. Οι εταίροι ή τα μέλη που κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
III. Δεν έχει καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη.
IV. Είναι κάτοχος της εκμετάλλευσης τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο.
V. Από τη συστατική πράξη προκύπτει ότι η κύρια δραστηριότητά του είναι η άσκηση της γεωργίας και παρουσιάζει γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση που ζημιώθηκε.
VI. Οι εταίροι ή τα μέλη που κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών είναι γεωργοί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής (το καταστατικό απαγορεύει τη μεταβίβαση μετοχών σε πρόσωπα που δεν ασκούν γεωργία, στο βαθμό που ανατρέπεται ο περιοριστικός όρος της πλειοψηφίας).
VII. Είναι Φορολογικά και Ασφαλιστικά ενήμερο.
VIII. Έχει έδρα στην ευρύτερη περιοχή της εκμετάλλευσης με εξαίρεση τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εντατικής μορφής, όπως θερμοκηπιακές και ανθοκομικές επιχειρήσεις, συστηματική σταβλισμένη κτηνοτροφία, κ.λπ.
Γ. Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι έστω και εάν πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις οι εξής:
1. Τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο παρελθόν σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δήλωσαν ψευδή στοιχεία ή αθέτησαν, με υπαιτιότητά τους, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ανέλαβαν.
2. Τα πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί την τελευταία πριν τη ζημιά τριετία ή το έτος ζημιάς ή που εκτίουν φυλάκιση δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και η καταδίκη αφορά σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) εξαπάτηση του Δημοσίου, β) υποθέσεις εμπορίας και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών, γ) Ζωοκλοπή και δ) καταστροφή του περιβάλλοντος, για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και στο συγκεκριμένο χώρο, για τον οποίο υποβάλεται το αίτημα κρατικής ενίσχυσης ε) παράνομη διακίνηση, εμπορία και χρήση μη εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων.
3. Τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών (κατά τις διατάξεις του Καν. 1257/99) πριν την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, με εξαίρεση τη διατηρούμενη για ιδία κατανάλωση εκμετάλλευση.
Η ακρίβεια των στοιχείων για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις αποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση. Δ. Δικαιούχοι ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου Ως δικαιούχοι ανασύστασης μόνο του φυτικού κεφαλαίου δύνανται να κριθούν φυσικά πρόσωπα που δεν υπάγονται στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
I. Είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε.
II. Δεν έχουν καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη.
III. Είναι κάτοχοι της εκμετάλλευσης τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο.
IV. Παρουσιάζουν γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση που ζημιώθηκε.
V. Δεν υπάγονται στην κατηγορία των περιπτώσεων 1 και 2 της προαναφερόμενης παραγράφου Γ, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωσή τους.
VI. Το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) δεν είναι μεγαλύτερο από το τριπλάσιο του εισοδήματος αναφοράς του έτους ζημιάς, εκτός των περιπτώσεων που το Γεωργικό Οικογενειακό Εισόδημα είναι μεγαλύτερο του Εξωγεωργικού Οικογενειακού Εισοδήματος.

Δείτε όλη την απόφαση στο τέλος της σελίδας στο επισυναπτόμενο αρχείο