Οικονομία

Φωτίου: «Δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα»

Φωτίου: «Δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα»
Τη διαβεβαίωση ότι με τις παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν πρόκειται να περικοπούν τα αναπηρικά επιδόματα, πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου.

Κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι «αντίθετα, μέσα από τον μετασχηματισμό του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή απονομής όλων των κοινωνικών επιδομάτων, οι ανάπηροι θα δουν τις διαδικασίες για τα επιδόματα να επιταχύνονται και τους χρόνους αναμονής στα ΚΕΠΑ να μειώνονται. Χωρίς γραφειοκρατία και φακέλους που πηγαινοέρχονται ατελείωτα. Με απλό και ηλεκτρονικό σύστημα τα ΚΕΠΑ και ο νέος ΟΓΑ θα υλοποιήσουν αιτήματα ζωτικά του αναπηρικού κινήματος, όπως να πάψει η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του ανάπηρου, να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ και ο χρόνος απονομής του επιδόματος και να δίδονται όλα τα αναπηρικά επιδόματα την ίδια μέρα κάθε μήνα».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει από τις αρχές του 2017 και θα νομοθετήσει «σύντομα αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων».

Κατά την κ. Φωτίου «η λήψη οριζόντιων, θεσμικών μέτρων όπως προβλέπονται στο Μέρος Δ’ του νομοσχεδίου και στη βάση αυτών η εφαρμογή της Σύμβασης, θα αναβαθμίσει διεθνώς τη χώρα όσον αφορά τη δικαιωματική προσέγγιση των ζητημάτων αναπηρίας και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα καλά παραδείγματα πρακτικής διεθνώς. Η συμβολή αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας τα επόμενα χρόνια στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το χώρο της αναπηρίας και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους θα είναι καταλυτικής σημασίας».

Η κ. Φωτίου προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα δοθεί προς διαβούλευση νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Εκεί θα φανεί, κατά την ίδια, ο νέος ρόλος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), που αναβαθμίζεται και μετατρέπεται από το υπάρχον σχέδιο νόμου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί. Επίσης, να αποτραπεί η ιδρυματοποίηση των παιδιών που τα στιγματίζει νοητικά και ψυχολογικά για όλη τους τη ζωή. Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει μέσα από αυτό το νομοσχέδιο να βάλει τις βάσεις ώστε να εξαλειφθεί το ανατριχιαστικό φαινόμενο εμπορίας βρεφών, εμπορίας παιδιών.