Οικονομία

ΑΔΕΔΥ: Η λευκή απεργία για την αξιολόγηση είναι νόμιμη

ΑΔΕΔΥ: Η λευκή απεργία για την αξιολόγηση είναι νόμιμη
Τη νομιμότητα της λευκής απεργίας, που εφαρμόζει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στη διαδικασία αξιολόγησης στο δημόσιο, επικυρώνει σχετικό γνωμοδοτικό σημείωμα που προέρχεται από τη δικηγόρο Μαρία Τσίπρα

Σε αυτό τονίζεται ξεκάθαρα ότι είναι νόμιμη η λευκή απεργία, καθώς έχει θεσμοθετηθεί με νομολογίες προηγούμενων δεκαετιών. Συνεπώς, η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προτρέψει τους δημοσίους υπαλλήλους να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, ως μορφή λευκής απεργίας, επίσης είναι νόμιμη. Άλλωστε αυτή η μορφή απεργιακής κινητοποίησης «μεταφράζεται» σε μείωση της απόδοσης των εργαζομένων, ποσοτική ή ποιοτική και σε επιβράδυνση του ρυθμού της εργασίας.

Το γνωμοδοτικό σημείωμα αυτό, έρχεται ως απάντηση στην τροπολογία της κυβέρνησης που όσους δημοσίους υπαλλήλους συμμετείχαν σε αυτή τη λευκή απεργία, τους στερεί το δικαίωμα στη συμμετοχή στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα.

Η απόφαση αυτή θεωρείται έμμεση ή άμεση δυσμενής διοικητική συνέπεια ή μέτρο ή διάκριση στην υπηρεσιακή κατάσταση εις βάρος των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε νομίμως κηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση. Ως εκ τούτου η τροπολογία αυτή, καταλήγει το γνωμοδοτικό σημείωμα, είναι αντίθετη τόσο ως προς το Σύνταγμα όσο και ως προς τις εθνικές και υπερνομοθετικές διατάξεις, που προστατεύουν το δικαίωμα της απεργίας.