Οικονομία

Τα νέα ποσοστά κρατήσεων στις συντάξεις υπέρ ΜΤΠΥ

Τα νέα ποσοστά κρατήσεων στις συντάξεις υπέρ ΜΤΠΥ
To νέο ποσοστό κρατήσεων υπέρ ΜΤΠΥ σύµφωνα µε το ν.4488/2017 και τις κρατήσεις επί των συντάξεων κοινοποιεί με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείοιυ Οικονομικών η πάγια µηνιαία κράτηση των µετόχων του Μετοχικού Ταµείου Πολιτικών Υπαλλήλων (MTΠΥ) ορίζεται σε ποσοστό 4,5% επί των συντάξιµων αποδοχών, όπως αυτές προσδιορίζονται για την κύρια σύνταξη.

Επισηµαίνεται ότι στις λοιπές µη συντάξιµες αποδοχές από 1.1.2017 διατηρείται το ποσοστό κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 1% επί των επιδοµάτων τα οποία δεν είναι συντάξιµα (π.χ. για το οικογενειακό επίδοµα κράτηση 4,5% µόνο για τους «νέους ασφαλισµένους»* και 1% για τους «παλαιούς ασφαλισµένους». Οµοίως παραμένει σε ισχύ  η διάταξη σύµφωνα µε την οποία διενεργείται κράτηση 2% στις πρόσθετες αµοιβές, πάγιες αποζηµιώσεις, προσωπική διαφορά κ.λ.π. Επίσης σημειώνεται στην εγκύκλιο ότι σε κάθε είδους αποδοχές των υπαλλήλων, πλην εκείνων που µε ειδική διάταξη νόµου εξαιρούνται από κάθε είδους κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ., επιβάλλεται ένα και µόνον ποσοστό κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (4,5% ή 1% ή 2%).

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας κατά είδος αποδοχών µε τα αντίστοιχα ποσοστά κρατήσεων των µετόχων

mtpy33.jpg

Παράλληλα η εγκύκλιος φέρνει αλλαγές και στα ειδικά μισθολόγια και ορίζεται ότι προσδιορίζονται οι συντάξιµες αποδοχές των αµειβοµένων σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν.4472 (ΦΕΚ 74/τ.Α΄/19-5-2017), επί των οποίων πρέπει να διενεργείται και να αποδίδεται αντίστοιχα για τους µετόχους του Μ.Τ.Π.Υ. κράτηση 4,5% .

Σε τυχόν επιδόµατα µη συντάξιµα διενεργείται κράτηση 1%. Επί της προσωπικής διαφοράς και οποιουδήποτε άλλου ποσού που καταβάλλεται σε µέτοχο του Ταµείου (παροχές, αποζηµιώσεις, αµοιβή αποδοτικότητας κ.λπ.) διενεργείται κράτηση 2% εκτός του επιδόµατος Αλλοδαπής και της αποζηµίωσης εξωτερικού των υπαλλήλων του Υπ. Εξωτερικών, οι οποίες απαλλάσσονται της κράτησης υπέρ Μ.Τ.Π.Υ.

Σε εφαρµογή των ανωτέρω καλούνται με την εγκύκλιο όλοι οι εκκαθαριστές των υπηρεσιών να προβούν στην αναδροµική κράτηση και απόδοση στο Ταµείο της οιασδήποτε διαφοράς, προς συµπλήρωση του ποσοστού 4,5% σε όλες τις από 1.1.2017, συντάξιµες αποδοχές των υπαλλήλων ή λειτουργών της Υπηρεσίας ή του Φορέα µετόχων του Μ.Τ.Π.Υ. Εφεξής δε να διενεργείται και να αποδίδεται στο Μ.Τ.Π.Υ. κράτηση ποσοστού 4,5% στις µηνιαίες συντάξιµες αποδοχές όλων των µετόχων του Μ.Τ.Π.Υ. στις οποίες διενεργούνται κρατήσεις υπέρ κυρίας σύνταξης. Το ∆.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. στην 41η συνεδρίαση στις 2/10/2017 αποφάσισε: α)Τον συµψηφισµό της κράτησης επί του ποσού των 140,80€ στις περιπτώσεις που αυτή έχει παρακρατηθεί (διότι καταργήθηκε από 1/1/2017 µε τον Ν. 4387/2016), µε τις διαφορές που προκύπτουν από την αύξηση του ποσοστού κράτησης υπέρ ΜΤΠΥ από 4% σε 4,5% (αναδροµικά από 01/01/2017 σύµφωνα µε τον Ν. 4488/2017). β)Τη ρύθµιση της εξόφλησης των ανωτέρω διαφορών σε δύο δόσεις µε παρακράτηση από τη µισθοδοσία των µετόχων του Μ.Τ.Π.Υ.

Επίσης διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις αργίας ή διαθεσιµότητας υπαλλήλου-µετόχου, οι κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ πρέπει να γίνονται κανονικά στο σύνολο των αποδοχών του και όχι στις µειωµένες αποδοχές τις οποίες που καταβάλλονται.

Επίσης, σε περιπτώσεις άδειας άνευ αποδοχών πέραν των περιπτώσεων όπου η κράτηση είναι υποχρεωτική και έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου-µετόχου να καταβάλλει µετά από αίτησή του τακτικές κρατήσεις για ολόκληρο το διάστηµα ή µέρος αυτού, προκειµένου να προσµετρηθεί ο χρόνος αυτός ως χρόνος συµµετοχής στο Μ.Τ.Π.Υ. κατά την απονοµή του µερίσµατος.

Επισηµαίνεται επίσης ότι, οι κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ, υπαλλήλων που δε µετέχουν στο Ταµείο, δεν ισχύουν από 1/1/15 και µετά, σύµφωνα µε το Ν. 4254/2014.

Τέλος γίνεται γνωστό ότι σύντοµα θα επικαιροποιηθεί ο Οδηγός κρατήσεων υπέρ Μ.Τ.Π.Υ που είναι ανηρτηµένος στην ιστοσελίδα του Ταµείου (www.mtpy.gr) και θα καταγράφονται αναλυτικά το είδος των αποδοχών και το ποσοστό των κρατήσεων των µετόχων του Ταµείου των αµειβοµένων σύµφωνα µε του παραπάνω αναφερόµενους νόµους