Οικονομία

Ο συμψηφισμός η αιτία της παράτασης καταβολή εισφορών

Ο συμψηφισμός η αιτία της παράτασης καταβολή εισφορών
Ο συμψηφισμός, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανάμεσα στις καταβαλλόμενες εισφορές και σε τυχόν οφειλές των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία, είναι η αιτία που το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να δώσει νέα παράταση στην αναδρομική καταβολή εισφορών για αγρότες και για αυτοαπασχολούμενους.

Το γεγονός ότι χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος προανήγγειλε νέα παράταση γι’ αυτή την πολύ ειδική κατηγορία ασφαλισμένων (περίπου 650.000 και όχι 900.000 όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, μιας και μεγάλος αριθμός αγροτών έχει καταβάλλει κανονικά τις εισφορές), έως τις αρχές του επόμενου έτους, δείχνει και την πορεία της διαδικασίας του συμψηφισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο συμψηφισμός - επανυπολογισμός εισφορών, με βάση τα εισοδήματα του 2016 αντί του 2015, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να δοθεί νέα παράταση στις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές, που εκκρεμούν από το 2016, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν ασφαλισμένοι – οφειλέτες, οι οποίοι θα χάσουν ενεργά ασφαλιστικά δικαιώματα. Για παράδειγμα μπορεί να χαθεί ακόμα και η ασφαλιστική ενημερότητα, επειδή δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως να ευθύνονται οι ασφαλισμένοι γι’ αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς να δοθεί παράταση, υπάρχει η καταληκτική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου για την αναδρομική καταβολή εισφορών από το 2016 και η οποία αφορά τις εξής κατηγορίες:

*Αγρότες – εισφορές β’ εξαμήνου 2016

*Μηχανικοί – γιατροί: Εισφορές β’ εξαμήνου 2016

*Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές: Εισφορές έτους 2016

Οι αγρότες, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων που οφείλουν αναδρομικές εισφορές, πρέπει να καταβάλλουν από 535 έως 1.155 ευρώ, ανάλογα σε ποια ασφαλιστική κατηγορία βρίσκονταν έως 31.12.2016.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισφορές ανά κατηγορία όπως ίσχυαν πριν τεθεί σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ έχουν ως εξής, για τους αγρότες:

1η Κατηγορία: 535 ευρώ

2η Κατηγορία: 605 ευρώ

3η Κατηγορία: 678 ευρώ

4η Κατηγορία: 780 ευρώ

5η Κατηγορία: 882 ευρώ

6η Κατηγορία: 1.017 ευρώ

7η Κατηγορία: 1.155 ευρώ.

NETWORK