Οικονομία

Εισιτήριο Υγείας πως θα το λάβουν τα προστατευόμενα μέλη

Εισιτήριο Υγείας πως θα το λάβουν τα προστατευόμενα μέλη Εισιτήριο Υγείας πως θα το λάβουν τα προστατευόμενα μέλη
Εισιτήριο Υγείας πως θα το λάβουν τα προστατευόμενα μέλη ανασφάλιστων Εγκρίθηκε η επέκταση του προγράμματος Εισιτήριο Υγείας ,στα προστατευόμενα μέλη ανασφάλιστων πολιτών αλλά kai η διαδικασία που χορηγείται πλεόν σε αυτά.

Συγκεκριμένα με απόφαση του υφυπουργού Υγείας Α. Μπέζα που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr εγκρίθηκε η διαδικασία και τα κριτήρια υπαγωγής των ωφελουμένων στο Πρόγραμμα Εισιτήριο Υγείας για την δωρεάν Πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ή αλλιώς Health Voucher , καθώς και οι νέοι όροι εφαρμογής του Προγράμματος.

Στο πλαίσιο των κανόνων εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το Υπουργείο Υγείας συμπράττει με τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Προγράμματος, ώστε να αποκτήσουν δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης, όσοι πολίτες:

α) έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και ταυτόχρονα,

β) έχουν περιορισμένα εισοδήματα.

Το Πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται στο πλαίσιο της Εθνικής πολιτικής για την εξασφάλιση της καλής υγείας των πολιτών, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την επανένταξή τους στην εργασία, την προσωπική τους ευημερία και την ικανότητα συμμετοχής τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Εισιτήριο υγείας δικαιούχοι και κριτήρια

Δικαιούχοι, ως ωφελούμενοι, του Προγράμματος Εισιτήριο Υγείας, οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι οι πολίτες που πληρούν, σωρευτικά, τις παρακάτω προϋποθέσεις ή κριτήρια.

α) Ήταν άμεσα ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης των οποίων οι κλάδοι υγείας υπάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα ή είναι προστατευόμενα μέλη άμεσα, πρώην ασφαλισμένων

β) Το ατομικό εισόδημα των πρώην άμεσα ασφαλισμένων, προκειμένου για άτομα που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των δυο συζύγων να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Ως ατομικό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως ορίζεται στο άρθρο 29 του ν.3986/2011, περί επιβολής έκτακτης εισφοράς. Για τη λειτουργία του συστήματος θα ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2013, όπου αυτά είναι διαθέσιμα.

Εναλλακτικά θα γίνεται χρήση των στοιχείων του οικονομικού έτους 2012.

γ) Έχουν την Ελληνική Υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ, ή είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα και είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής.

Υποβολή αιτήσεων για το εισιτήριο Υγείας

1. Τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μόνο, στην ηλεκτρονική διαδικτυακή εφαρμογή www.healthvoucher.gr. Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, αναπτύχθηκε για τους σκοπούς του παρόντος Προγράμματος, προς διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των δικαιούχων και απλούστευση της διαδικασίας συμμετοχής.

2. Στην περίπτωση των άμεσα ή έμμεσα πρώην ασφαλισμένων, τα αιτήματα υποβάλλονται είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από τα πρόσωπα που δικαιούνται, ηλεκτρονικά ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε όλη τη χώρα, με την βοήθεια των υπαλλήλων των Κέντρων, ενώ στην περίπτωση των προστατευόμενων μελών που δεν ήταν κατά το παρελθόν ασφαλισμένα, τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μόνο μέσω των ΚΕΠ.

Στην περίπτωση των προστατευόμενων μελών, επιπλέον των σχετικών δικαιολογητικών που ορίζονται στην ως άνω ΚΥΑ, οι πρώην άμεσα ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίζουν στον υπάλληλο του ΚΕΠ πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από την οποία να προκύπτει η σχέση συγγένειας με το προστατευόμενο μέλος.

Διαδικασία αξιολόγησης

1. Τα αιτήματα θα αξιολογούνται ηλεκτρονικά, κατά σειρά που υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέχρι εξαντλήσεως των διατιθέμενων πόρων ανά κατηγορία στόχου Περιφέρειας και με την προϋπόθεση ότι πληρούν σωρευτικά τα προβλεπόμενα κριτήρια.

2. Η επαλήθευση των κριτηρίων γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά, μετά από παραβολή των στοιχείων που υποβάλλει ο δικαιούχος με τα επίσημα τηρούμενα αρχεία. Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης:

α) Το με στοιχείο α. του άρθρου 2, της παρούσης τεκμηριώνεται μέσω του αριθμού ΑΜΚΑ και των προσωπικών στοιχείων του αιτούντος. Η ασφαλιστική ικανότητα διαπιστώνεται έπειτα από διασταύρωση των ηλεκτρονικών αρχείων της ΗΔΙΚΑ με στοιχεία που της διέθεσαν, σε συγκεκριμένο χρόνο, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι κλάδοι των οποίων εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Προκειμένου για προστατευόμενα μέλη, η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται για κάθε ένα από αυτά, από τον πρώην άμεσα ασφαλισμένο. Στην περίπτωση των πρώην έμμεσα ασφαλισμένων, για τους οποίους η ΗΔΙΚΑ διαθέτει ηλεκτρονικά στοιχεία, η συγγενική σχέση με τον άμεσα πρώην ασφαλισμένο επαληθεύεται μέσω των συνδεόμενων ΑΜΚΑ που τηρούνται στα αρχεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Στην περίπτωση των προστατευόμενων μελών για τους οποίους η ΗΔΙΚΑ δεν διαθέτει ηλεκτρονικά στοιχεία, η συγγενική σχέση με τον άμεσα πρώην ασφαλισμένο επαληθεύεται πριν από την ηλεκτρονική υποβολή, με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που προσκομίζεται στον υπάλληλο του ΚΕΠ.

β) Το με στοιχείο β. του άρθρου 2, της παρούσης τεκμηριώνεται, μέσω του αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και του «αριθμού ειδοποίησης», από τα στοιχεία που τηρεί το αρχείο του Πληροφοριακού Συστήματος «TAXIS».

γ) Το με στοιχείο γ. του άρθρου 2, της παρούσης τεκμηριώνεται από τα στοιχεία επίσημου εγγράφου (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.) που δηλώνονται κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης υπαγωγής, με τον αριθμό ΑΜΚΑ.

3. Η θετική αξιολόγηση της αίτησης θα γνωστοποιείται ηλεκτρονικά στον αιτούντα, μετά την καταχώριση των στοιχείων του στο σύστημα.

Η μη θετική αξιολόγηση της αίτησης θα γνωστοποιείται επίσης ηλεκτρονικά στον αιτούντα, συνοδευόμενη από αιτιολόγηση που θα καλύπτει τις εξής περιπτώσεις:

α) Μη πλήρωση του κριτηρίου ασφαλιστικής ικανότητας,

β) Μη πλήρωση του εισοδηματικού κριτηρίου,

γ) Αδυναμία ταυτοποίησης στοιχείων.

Ο ενδιαφερόμενος που εκ παραδρομής υπέβαλε εσφαλμένα στοιχεία και λαμβάνει μη θετική αξιολόγηση έχει τη δυνατότητα να επανυποβάλει ορθά το αίτημά του. Επίσης, μπορεί να υποβάλει νέο αίτημα αφού προβεί σε διόρθωση των εσφαλμένων στοιχείων που τον αφορούν, στα αρχεία που τηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες ή φορείς.

Πάροχοι υπηρεσιών υγείας

1. Εγκρίνεται η ελεύθερη επιλογή του παρόχου υπηρεσιών από τον λήπτη της υπηρεσίας (ωφελούμενος δικαιούχος), μεταξύ του διατιθέμενου καταλόγου ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων μονάδων του Ε.Σ.Υ. Ο κατάλογος των παρόχων υπηρεσιών Υγείας, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ καθώς και στο www.healthvoucher.gr.

2. Οι ωφελούμενοι επιλέγουν το φορέα του Δημοσίου, ή την ιδιωτική μονάδα, ή τον ιδιώτη ιατρό ή τον επαγγελματία υγείας (πάροχο υπηρεσιών), στον οποίο θα προσέλθουν. Πάροχοι υπηρεσιών υγείας για το Πρόγραμμα νοούνται:

α) Ιδιωτικός τομέας: Ιατροί, πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, Διαγνωστικά Εργαστήρια, πολυιατρεία, που διαθέτουν υποχρεωτικά πρόσβαση στις δύο ηλεκτρονικές εφαρμογές που συμβάλλουν ως εργαλεία στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων: «ηλεκτρονική παραπομπή» της ΗΔΙΚΑ και «e-ΔΑΠΥ» του ΕΟΠΥΥ.

Οι ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται με το παρόν συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα δεν προσμετρώνται στο όριο των 200 ή 150 μηνιαίων επισκέψεων (σύμφωνα με τον κανονισμό για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ).

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα αμείβονται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες επίσημες τιμές που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

β) Δημόσιος τομέας: Ιατροί και μονάδες του Ε.Σ.Υ. (Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων κ.λπ.) που ασκούν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς και διαγνωστικά εργαστήρια που λειτουργούν στις μονάδες του Ε.Σ.Υ. Τα απογευματινά ιατρεία στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δεν παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος.

Οι Μονάδες Υγείας του Ε.Σ.Υ. δεν εισπράττουν την αμοιβή (εξέταστρο) που ορίζεται με την υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.1329/4.1.2011 Εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας (των 5€), από τους ωφελούμενους του Προγράμματος.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

1. Το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών καλύπτει με πρόληψη τις συχνότερα απαντώμενες νόσους, κατά φύλο και ηλικιακή ομάδα, καθώς και την παρακολούθηση περιπτώσεων κύησης, σύμφωνα με τις ανάγκες του δικαιούχου.

2. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος, εξειδικεύονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και αφορούν:

α) επισκέψεις σε ιατρό, προκειμένου ο δικαιούχος να αξιολογηθεί και να παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο, διεξάγοντας ένα σύνολο προληπτικών και εν μέρει διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει, ή σύμφωνα με την ειδική κατάστασή του,

β) πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων,

γ) αξιολόγηση, διάγνωση, αγωγή υγείας, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς τον ωφελούμενο σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη, κατά την επίσκεψή του σε ιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

3. Κατά την εφαρμογή του Προγράμματος, όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ιατρικούς ελέγχους, θα καταχωρούνται με την ισχύουσα κωδικοποίηση νόσων (ICD10).