Οικονομία

Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Εθελοντών Πυροσβεστών

Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Εθελοντών Πυροσβεστών Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Εθελοντών Πυροσβεστών
Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Εθελοντών Πυροσβεστών Την θέσπιση του Ειδικού λογαριασμού αλληλοβοήθειας για τους εθελοντές Πυροσβέστες προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα , που δημοσιευτηκε σήμερα. Ο λογαριασμός αυτός θα παρέχει οικονομική βοήθεια στους μετόχους του όπου δύνανται να είναι οι εν ενεργεία εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα σκοπός της λειτουργίας του έντοκου λογαριασμού όψεως υπό την επωνυμία «Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος»,είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας στους μετόχους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις, σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται επαρκώς α. από τον ασφαλιστικό φορέα τους και β. από το Δημόσιο (για Εθελοντές που είναι ανασφάλιστοι) και οι οποίες οφείλονται:

α) σε θάνατο μετόχου

β) σε ανικανότητα λόγω τραυματισμού ή πάθησης του μετόχου

γ) σε βαριά νόσο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του π.δ 133/2002 (Α΄/109) του ιδίου ή μέλους της οικογένειάς του, για τη θεραπεία της οποίας απαιτείται μεταφορά στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό ή η αντιμετώπισή τους απαιτεί πρόσθετες δαπάνες, πέραν εκείνων που καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς,

δ) σε θεομηνίες, σεισμούς ή άλλο σοβαρό ατύχημα,

ε) σε χρόνια πάθηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του π.δ 133/2002 (Α΄/109) του ιδίου ή μέλους της οικογένειάς του μόνο στις περιπτώσεις μετόχων που καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα. Ο μέτοχος σύμφωνα με το ΦΕΚ που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr δύναται να επανέρχεται μετά την αρχική του αίτηση για παροχή οικονομικής βοήθειας μια φορά κατ’ έτος, το δε μέγιστο ύψος της χορηγούμενης οικονομικής ενισχύσεως δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ. Ο χαρακτηρισμός μιας πάθησης ως χρόνιας, θα αποδεικνύεται από έγγραφη βεβαίωση υπογεγραμμένη από ιατρό του Ασφαλιστικού Φορέα του παθόντος.

Μέτοχοι του Λογαριασμού δύνανται να γίνουν οι εν ενεργεία εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι παραπάνω δύνανται να γίνουν μέτοχοι ύστερα από αίτησή τους από την ημερομηνία σύστασης του Λογαριασμού ή την απόκτηση της ιδιότητας του Εθελοντή Πυροσβέστη, εφόσον η τελευταία είναι μεταγενέστερη.

Σε περίπτωση που εν ενεργεία εθελοντής του Πυροσβεστικού Σώματος δεν καταστεί μέτοχος εντός του έτους σύστασης του Λογαριασμού, δύναται να υποβάλει αίτηση σε μεταγενέστερο έτος με την υποχρέωση καταβολής όλων των αναδρομικών εισφορών του και τυγχάνει των ευεργετικών διατάξεων μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Δικαιούχοι και ύψος οικονομικής ενίσχυσης
1. Δικαιούχοι της οικονομικής ενισχύσεως είναι ο μέτοχος και σε περίπτωση θανάτου τα μέλη της οικογένειάς του. Ως μέλη οικογένειας του μετόχου προς εφαρμογή της παρούσης νοούνται η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα του και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σύζυγος και τέκνα, οι γονείς αυτού.
2. Η οικονομική ενίσχυση για τα μέλη της οικογένειας του μετόχου, της προηγούμενης παραγράφου, θα παρέχεται μετά τη συμπλήρωση ενός έτους ευδόκιμης εθελοντικής υπηρεσίας από την ημερομηνία της εκ μέρους του απόκτησης της ιδιότητας του εθελοντή πυροσβέστη.
3. Το ύψος της χορηγούμενης οικονομικής ενισχύσεως
ανέρχεται:
α. Σε περίπτωση θανάτου του εθελοντή κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και ένεκα ταύτης στο ποσό των 10.000 ευρώ.
β. Σε περίπτωση θανάτου του εθελοντή από άλλα αίτια στο ποσό των 5.000 ευρώ.
γ. Σε περίπτωση τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και ένεκα ταύτης και στις περιπτώσεις γ΄, δ΄ και ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ κατά περίπτωση, το οποίο θα καθορίζεται με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 5 του παρόντος.
5. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ύστερα από πρόταση της Επιτροπής του άρθρου 5 του παρόντος τα παραπάνω ποσά μπορεί να αναπροσαρμόζονται λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κεφαλαιακό απόθεμα του Λογαριασμού.

1. Πόροι του λογαριασμού αποτελούν:
α) η ετήσια εισφορά των μετόχων ύψους 50 ευρώ,
β) δωρεές, κληρονομιές ή άλλες χαριστικές πράξεις υπέρ του σκοπού του Λογαριασμού,
γ) τόκοι καταθέσεων,
δ) έσοδα από καλλιτεχνικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, λαχνούς κ.λπ.,
ε) οικονομικές ενισχύσεις χορηγίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
2. Η ετήσια εισφορά των μετόχων συγκεντρώνεται με ευθύνη της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Ε.Π.Σ.) εντός του μηνός Ιανουαρίου έκαστου έτους. Στην συνέχεια κατατίθεται στο Λογαριασμό και η αναλυτική κατάσταση των μετόχων που κατέβαλαν εισφορές αποστέλλεται στην ταμειακή επιτροπή που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος.
3. Η ετήσια εισφορά των μετόχων δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ύστερα από πρόταση της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

4. Τα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που προχωρούν σε δωρεές, κληρονομιές ή άλλες χαριστικές πράξεις υπέρ του σκοπού του Λογαριασμού, τυγχάνουν των εκάστοτε ισχυουσών ευεργετικών διατάξεων περί δωρεάς στο Ελληνικό Δημόσιο.

Διάθεση χρηματικών ποσών
1. Η διάθεση των χρηματικών ποσών καθώς και η εν γένει διαχείριση ανατίθεται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος σε Επιτροπή με διετή θητεία αποτελούμενη από:
α) Έναν Ανώτερο Αξιωματικό, ως πρόεδρο
β) Έναν Ανώτερο Αξιωματικό−Υγειονομικό
γ) Έναν Αξιωματικό του Τμήματος Εθελοντισμού της
Διεύθυνσης Πυρόσβεσης−Διάσωσης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
δ) Έναν Εθελοντή Αρχιπυροσβέστη ή Πυρονόμο (μέτοχο του Λογαριασμού)
ε) Έναν εκπρόσωπο της Π.Ε.Ε.Π.Σ., ως μέλη.
Ως γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται κατώτερος
Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με την ίδια απόφαση ορίζονται αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη.

2. Η Επιτροπή Διαχείρισης συνεδριάζει παρόντων όλων των μελών αυτής ή των αναπληρωτών τους. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.


Αιτήματα αλληλοβοήθειας−Δικαιολογητικά
1. Τα αιτήματα αλληλοβοήθειας υποβάλλονται στο Τμήμα Εθελοντισμού της Διεύθυνσης Πυρόσβεσης−Διάσωσης του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα με το Προδρικό Διάταγμα που παρουσιάζει το ΄΄δικαιολογητικα΄΄. Στην αίτηση που θα υποβάλλεται θα αναφέρεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος και οι λόγοι που επιβάλλουν την οικονομική του ενίσχυση.
2. Την αίτηση συνοδεύουν κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
β) αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας ΔΟΥ,

γ) γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής Πυροσβεστικού Σώματος για τους ανασφάλιστους και για τους ασφαλισμένους αντίστοιχη σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα τους,
δ) εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Υγείας σε περίπτωση ανάγκης μετάβασης στην αλλοδαπή,
ε) αποδεικτικά έγγραφα δαπανών ασθενείας που δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς,
στ) ληξιαρχική πράξη θανάτου, όταν συντρέχει περίπτωση,
ζ) βεβαίωση οικείου αστυνομικού τμήματος ή άλλης Δημόσιας Αρχής στις περιπτώσεις θεομηνιών, πυρκαγιών ή άλλων σοβαρών ατυχημάτων,
η) οποιοδήποτε άλλο σχετικό αποδεικτικό στοιχείο προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο ή ζητηθεί από την
Επιτροπή Διαχείρισης, προς απόδειξη της οικονομικής του δυσχέρειας και ανάγκης.

3. Η Επιτροπή Διαχείρισης, κατά την εξέταση των υποβληθέντων αιτημάτων, δύναται να ζητήσει είτε την αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων για παροχή περαιτέρω διευκρινήσεων−πληροφοριών, είτε την προσκόμιση οποιουδήποτε στοιχείου (τιμολόγια, εκκαθαριστικά σημειώματα εφορίας, ιατρικές γνωματεύσεις κ.λπ.), που κρίνει απαραίτητο για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

4. Κατά την εξέταση των υποβαλλόμενων αιτημάτων λαμβάνεται απαραιτήτως υπ’ όψιν το ύψος του αποθεματικού του λογαριασμού και γίνεται σχετική ειδική μνεία στην απόφαση με την οποία χορηγείται η οικονομική ενίσχυση.