Οικονομία

Χαρίτσης: Ποσοστό ρεκόρ η Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων για πρόσφυγες

Χαρίτσης: Ποσοστό ρεκόρ η Ελλάδα στην απορρόφηση κονδυλίων για πρόσφυγες
Ποσοστό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που φθάνει στο 30% και μεταφράζεται σε δαπάνη ύψους 147 εκατ. ευρώ, προσεγγίζει η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση, του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη.

«Είμαστε πολύ μπροστά στην αξιοποίηση των πόρων και δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ» διαβεβαίωσε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος των άλλων κρατών- μελών βρίσκεται στο 10%, ενώ η Ιταλία, που αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μόλις το 6% των κονδυλίων που της αναλογούν».

Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για παραπλανητική εικόνα που παρουσιάζεται για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι όταν το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε, τον Απρίλιο του 2016, τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, το κονδύλι του προϋπολογισμού για την περίοδο μέχρι το 2020 ήταν 454 εκατ. ευρώ και μετά από τις διαπραγματεύσεις που έκανε κατάφερε να το αυξήσει στα 538 εκατ. ευρώ, «μια αύξηση που ξεπερνά το 18% του αρχικού ποσού» όπως είπε. Διευκρίνισε δε, ότι «τα ποσά αυτά δεν είναι ετήσια, αλλά αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2020».

«Όχι μόνο δεν χάθηκαν πόροι, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεται, αλλά πετύχαμε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα μας. Και από τον συνολικό προϋπολογισμό των 538 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εξειδικευτεί σε προσκλήσεις τα 444 εκατ., ποσοστό δηλαδή 82,5%, ενώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα 218 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Παράλληλα διευκρίνισε, ότι οι υπόλοιποι πόροι που διατίθενται για την Ελλάδα, ύψους 562 εκατ. ευρώ, δίνονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ΜΚΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και την ευθύνη της διαχείρισης, όπως και τον ρυθμό απορρόφησής τους, έχουν αποκλειστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και οι οργανισμοί αυτοί.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ