Οικονομία

ΟΜΕΔ: Μικρή παράταση για να ξεκαθαρίσει με το νέο έτος η λειτουργία του

ΟΜΕΔ: Μικρή παράταση για να ξεκαθαρίσει με το νέο έτος η λειτουργία του
Ένα μήνα αργότερα, στα τέλη Ιανουαρίου της νέας χρονιάς και όχι στο τέλος Δεκεμβρίου της τρέχουσας, όπως είναι η μνημονιακή υποχρέωση, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να μεταθέσει την ολοκλήρωση της απαραίτητης νομικής μελέτης για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). 

Διαπιστώθηκε από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό και είναι πιθανό να μην προλάβουν να αναθέσουν το έργο σε εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρία μελετών, ώστε να ετοιμαστεί και να παρουσιαστεί με πληρότητα στους Θεσμούς. Για το λόγο αυτό έχει υποβληθεί αίτημα για να δοθεί αυτή η μικρή παράταση, κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΜΕΔ βάσει νόμου υπήρξε η δέσμευση να προσφεύγουν από κοινού εργαζόμενοι και εργοδότες, για να τίθεται εν ισχύ η διαδικασία της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας. Όμως απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η συγκεκριμένη νομολογία και επέτρεψε να διατηρηθεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής από την πλευρά των εργαζομένων. Τώρα οι Θεσμοί θέλουν να υπάρξει νομική μελέτη που θα καθορίζει με σαφήνεια τη λειτουργία του Οργανισμού, για να αποδεχτούν ή να απορρίψουν την απόφαση του ΣτΕ. Έτσι και αλλιώς, οι Θεσμοί έχουν εκφράσει στο παρελθόν τη δυσαρέσκειά τους, που το ανώτατο δικαστήριο άλλαξε επί της ουσίας μια διάταξη νόμου που είχε εγκριθεί από τους ίδιους…