Οικονομία

Αγορά των πολιτών 2013: προτάσεις κατά της ανεργίας των νέων

Αγορά των πολιτών 2013: προτάσεις κατά της ανεργίας των νέων Αγορά των πολιτών 2013: προτάσεις κατά της ανεργίας των νέων
Αγορά των πολιτών 2013: προτάσεις κατά της ανεργίας των νέων Όταν ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη είναι άνεργος, είναι προφανές ότι η ΕΕ πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικές λύσεις για την ανεργία. Έτσι, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θέλει να ακούσει προτάσεις από ανθρώπους, κυρίως νέους, που πλήττονται άμεσα από την ανεργία και όχι μόνο από πολιτικούς και εμπειρογνώμονες.  

Στις 6-8 Νοεμβρίου, το ΕΚ υποδέχεται νέους εργαζόμενους και ανέργους από όλη την Ευρώπη σε συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δώδεκα από αυτούς μοιράζονται εδώ τις απόψεις τους με εμάς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε πως "η μάχη κατά της ανεργίας είναι ζήτημα επιβίωσης του δημοκρατικού μας συστήματος." Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό πράγμα που διερωτάται ένας γονιός είναι ποιες είναι οι πιθανότητες να βρει δουλειά το παιδί του. Η αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ιζαμπέλ Ντυράν εξήγησε: "Η εκδήλωση έχει ως σκοπό να καταλάβουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος στην αγορά εργασίας σήμερα."

Εμείς, ρωτήσαμε δώδεκα συμμετέχοντες τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Οι απαντήσεις τους είναι οι κάτωθι:

Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει πλατφόρμα εύρεσης κατάρτισης και περιόδων άσκησης για νέους, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει

Πρέπει να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη και να αλλάξουν οι νοοτροπίες. Δεν αρκεί να παίρνεις αυστηρά μέτρα"

Δε νομίζω ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο για την ανεργία, όμως μπορεί να θέσει το πλαίσιο. Κάθε χώρα έχει άλλα προβλήματα και δεν υπάρχει μια λύση για όλα

"Οι περίοδοι άσκησης είναι και πρόβλημα και λύση. Η ΕΕ θα έπρεπε να επιμείνει να υπάρξουν περισσότερες αλλά και να μετατραπούν σε κανονικές δουλειές".

"Η ΕΕ οφείλει να διδάξει τις χώρες που να αξιοποιήσουν καλύτερα τα κονδύλιά της

Η ΕΕ οφείλει να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της φθάνουν στους νέους. Εκδηλώσεις όπως η Αγορά έπρεπε να είναι συχνότερες για να φέρνουν οι νέοι τις ιδέες τους στην ΕΕ πιο άμεσα

η ΕΕ πρέπει να καταπολεμπήσει τη φοροδιαφυγή. Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν αλλού"

"Το πρόβλημα είναι ότι η Παιδεία απέχει πολύ από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα σχολεάι στην Ιταλία δεν ετοιμάζουν για την ζωή και τη δουλειά

Η εκδήλωση Αγορά των Πολιτών 2013 είναι αφιερωμένη στην ανεργία των νέων και διεξάγεται από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου. Οι συμμετέχοντες είναι 56, 2 (18 έως 30 ετών) από κάθε κράτος μέλος, ο ένας εργαζόμενος και άλλος άνεργος που συζητούν και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Οι σκέψεις τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα διαβιβασθούν σε φορείς με αρμοδιότητα για τη λήψη τέτοιων μέτρων και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης EYE2014 το Μάιο στο ΕΚ.