Οικονομία

Νέος Φόρος Ακινήτων πως θα φορολογηθούν ακίνητα και αγροτεμάχια

Νέος Φόρος Ακινήτων πως θα φορολογηθούν ακίνητα και αγροτεμάχια Νέος Φόρος Ακινήτων πως θα φορολογηθούν ακίνητα και αγροτεμάχια
Νέος Φόρος Ακινήτων πως θα φορολογηθούν ακίνητα και αγροτεμάχια Διπλός θα είναι ο φόρος για όσους ιδιοκτήτες έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 300.000 αλλά και μειώσεις φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία προβλέπει το νέο σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων 2014. Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων προβλέπει παράλληλα και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.

Το υπουργείο Οικονομικών μετά και τις αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης προχώρησε σε πλήρη αλλαγή του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων.

Ο φόρος ακινήτων θα επιβάλεται με ένα διπλό σύστημα που θα φορολογεί το ακίνητο αλλά και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.Δηλαδή ένας φορολογούμενος που έχει ένα ακίνητο θα φορολογηθεί για αυτό με χαμηλό συντελεστή. Το ίδιο και εάν έχει ένα εξοχικό. Στο τέλος, όμως, θα κληθεί να καταβάλλει και φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας εάν η συνολική ακίνητη περιουσία του ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ.

Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν αγροτεμάχια, ενώ προτείνεται να ελαφρύνουν περαιτέρω ή να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα ΝΕΑ θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ και το πρώτο τετραγωνικό στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπονταν στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ώστε να περιοριστούν επιλεκτικά οι επιβαρύνσεις, κυρίως σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις κυρίως των βουλευτών της περιφέρειας που ξεσηκώθηκαν. Στη συνέχεια θα αθροίζεται η αξία κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με εξαίρεση τα αγροτεμάχια, τα οποία θα γλιτώνουν από τον δεύτερο φόρο. Αν το σύνολο της περιουσίας σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών του 2007, πολλαπλάσιων των πραγματικών στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα έρχεται και ο συμπληρωματικός φόρος.

Οι πρώτες 300.000 ευρώ στον δεύτερο φόρο θα είναι αφορολόγητες, ενώ ήδη υπάρχουν εισηγήσεις το όριο αυτό να αυξηθεί προκειμένου να επιβαρυνθούν όσοι έχουν πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα ύψη την ώρα που οι πραγματικές αγοραίες τιμές έχουν καταποντιστεί. Στη συνέχεια, πάνω από το όριο των 300.000 ευρώ θα επιβάλλονται κλιμακωτοί συντελεστές προκειμένου οι επιβαρύνσεις να διευρύνονται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.

Το νέο νομοσχέδιο πάντως, σχεδιάζεται με ελαφρύνσεις της τάξης των 20 έως 40 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, με εξαίρεση των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων, από τον φόρο και με συνολική μείωση των βεβαιωθέντων εσόδων από τον ΕΝΦΑ, ή όπως αλλιώς θα λέγεται, κατά περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Το κενό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβαρύνει φυσικά και νομικά πρόσωπα.