Οικονομία

Αποστόλου: Παρά την κρίση ο πρωτογενής τομέας κρατήθηκε ενεργός και ζωντανός

Αποστόλου: Παρά την κρίση ο πρωτογενής τομέας κρατήθηκε ενεργός και ζωντανός
Τα πρόσφατα στοιχεία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αποδεικνύουν πως παρά την κρίση, ο πρωτογενής τομέας κρατήθηκε ενεργός και ζωντανός, και η κυβέρνηση παρά τα προβλήματα πάλεψε γι αυτό το σκοπό, και πως οι προτεραιότητες που έδωσε, σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς έχουν προσδώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τομέα».

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες προετοιμάζεται η κυβέρνηση, αφορά την «άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ», σημειώνοντας πως «για τον λόγο αυτό στηρίζουμε τις απόψεις για να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ». Επίσης, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως η πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων «θα δημιουργήσει μεγάλες περιπέτειες», ενώ σχετικά με την προσπάθεια ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε για να υπάρξει μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, ο κ. υπουργός τόνισε ότι «δεν συμφωνούμε» με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι μια από τις προκλήσεις της κυβέρνησης σχετίζεται με την υπηρέτηση του στρατηγικού σχεδίου στον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα με την «διασφάλιση επάρκειας σε βασικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, την αύξηση της συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο μέσω της προστιθέμενης αξίας, την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και την αύξηση της απασχόλησης με την είσοδο νέων αγροτών και την παραγωγική, κοινωνική, πολιτισμική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου».