Οικονομία

Συνταξιοδότηση αγροτών με την ημερομηνία γέννησής τους - Ποιες οι διατάξεις στο νόμο «σκούπα»

Συνταξιοδότηση αγροτών με την ημερομηνία γέννησής τους - Ποιες οι διατάξεις στο νόμο «σκούπα»
Διατάξεις που στηρίζουν ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, πρόκειται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται εντός της εβδομάδας που διανύουμε να κατατεθεί στη Βουλή.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν είτε ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν είτε αγρότες είτε ακόμα και δήμους ανά την επικράτεια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προστίμων λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

*Διαγράφονται οι οφειλές που είχαν βεβαιωθεί έως 31.12.2016, δηλαδή πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, για ασφαλισμένους που παράλληλα βρίσκονταν σε μητρώα δύο ή περισσότερων ταμείων. Προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας να έχουν συναφές αντικείμενο απασχόλησης.

*Οι αυτοαπασχολούμενοι που υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη, μπορούν παράλληλα να διατηρούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Προϋπόθεση να το δηλώσουν στο Ταμείο τους για να απονεμηθεί η σύνταξη με τη μείωση κατά 60% όπως ορίζει ο νόμος.

*Αποκτούν δικαίωμα ασφάλισης οι σχολικοί φύλακες.

*Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε δήμους και αφορούν εισφορές μαθητευόμενων που εργάστηκαν εκεί.

*Από το 2019 οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησής τους.

NETWORK