Οικονομία

Νέο επίδομα στέγασης, κατώτατος μισθός και συλλογικές διαπραγματεύσεις από την «κρησάρα» των θεσμών

Νέο επίδομα στέγασης, κατώτατος μισθός και συλλογικές διαπραγματεύσεις από την «κρησάρα» των θεσμών
Στις τρεις το μεσημέρι ορίστηκε τελικά να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους Θεσμούς.

Η έναρξη της διαδικασίας μεταφέρθηκε κατά ένα δίωρο, λόγω πιθανών καθυστερήσεων από τις πρωινές συναντήσεις που έχουν συμφωνηθεί και οι οποίες αφορούν τα φορολογικά (10 το πρωί), τη δημοσιονομκή διαχείριση (11 το πρωί) και το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις αγορές προϊόντων (1 το μεσημέρι). Οι συναντήσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις: Αρχικά με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά και στις τέσσερις το απόγευμα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου για τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας.

Ήδη από χθες έχει γίνει γνωστό ότι οι Θεσμοί δεν δέχονται να μην πραγματοποιηθούν κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις, από το 2019 και μετά, όπως έχουν ψηφιστεί με συγκεκριμένες διατάξεις στο νόμο Κατρούγκαλου. Συνεπώς, η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, στιγματίζεται εν τη γενέσει της, από αυτή την αρνητική εξέλιξη…

Στο σκέλος των εργασιακών, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στον κατώτατο μισθό.

Για τον ΟΜΕΔ, μετά και την γνωμοδότηση που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας, μένει να ξεκαθαρίσει εάν η υποχρεωτικότητα της μονομερούς προσφυγής στο συγκεκριμένο όργανο, θα οδηγεί σε αποφάσεις που θα έχουν χαρακτήρα συμβουλευτικό ή όχι… Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι νέες κλαδικές συμβάσεις που θα προκύψουν μετά τη λήξη του Μνημονίου, πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς θα μπορούν να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου, με αντιπροσωπευτικό τρόπο. Για τον κατώτατο μισθό, ίσως επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι εφεξής ο ρόλος του υποκατώτατου μισθού, που έχει θεσμοθετηθεί από το 2012 έως σήμερα.

Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στους τρόπους αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, καθώς και στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που πρέπει να προωθηθούν μέσα από νέα προγράμματα εργασίας.

Για τα ζητήματα της κοινωνικής πρόνοιας, ξεχωριστό ενδιαφέρον για το υπουργείο Εργασίας έχει η εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης στέγασης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα θετικά αντίμετρα, που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει από το 2019 και μετά. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θέλει να δαπανηθεί ένα κονδύλι που μπορεί να ανέλθει έως τα 600 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν περίπου 550 χιλ. οικογένειες. Οι Θεσμοί θέλουν η στήριξη αυτή να επιμεριστεί σε πολύ λιγότερες οικογένειες, όχι περισσότερες από 250 χιλ. αφού αυτές βρέθηκε ότι διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ξεχωριστή συζήτηση θα γίνει και για τις αλλαγές που έχει συμφωνηθεί να γίνουν στον ευαίσθητο τομέα της αναπηρίας. Η αρχική περσινή συμφωνία ήθελε την κυβέρνηση να θεσμοθετεί με νόμο τις όποιες αλλαγές, έως τον Ιούνιο. Η θεσμοθέτηση θα γινόταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θα είχαν προκύψει από το πιλοτικό πρόγραμμα αναπηρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επειδή όμως, έως τώρα είναι πολύ μικρό το δείγμα που έχει προκύψει από το πρόγραμμα αυτό, η ελληνική

πλευρά θα ζητήσει να δοθεί ολιγόμηνη παράταση έως το φθινόπωρο, για να θεσμοθετηθούν οι όποιες αλλαγές προκύψουν.