Οικονομία

Υπουργείο Οικονομίας:Σε ισχύ πρωτοβουλία για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας

Υπουργείο Οικονομίας:Σε ισχύ πρωτοβουλία για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας
Να εντάξει την Πράξη που αφορά στην οικονομική ανάλυση και στη βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας στον άξονα προτεραιότητας που φέρει τον τίτλο «Βελτίωση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος» επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γιώργο Ιωαννίδη. Ο συγκεκριμένος άξονας προτεραιότητας εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Η Πράξη αυτή συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Πρόκειται για μια ερευνητική πρόταση που αφορά δύο αντικείμενα:

Α) Στρατηγική αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας σε συνδικαλισμένη αγορά εργασίας.

Β) Συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταστρατήγησή τους μέσω παραοικονομικών μισθών και αδήλωτης εργασίας.

Από τα παραπάνω ερευνητικά αντικείμενα επιδιώκεται να αναδειχθεί η διερεύνηση των αιτιωδών σχέσεων ανάμεσα σε Συλλογικές Συμβάσεις, Φορολογία Ιδιωτών και Επιχειρήσεων,Εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδήλωτη Εργασίας, Μισθούς, Απασχόληση και Κέρδη.

Μέσω της ανάλυσης επιχειρείται να καταρτισθούν και να προταθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών, βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας με κριτήρια κοινωνικής ευημερίας. 

Η Πράξη τίθεται σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Μαϊου και λήγει στις 21 Μαρτίου 2020.

(φωτογραφία αρχείου)