Οικονομία

Σε λειτουργία το νέο σύστημα τελωνείων ICISnet απο 3/12

Σε λειτουργία το νέο σύστημα τελωνείων ICISnet απο 3/12 Σε λειτουργία το νέο σύστημα τελωνείων ICISnet απο 3/12
Σε λειτουργία το νέο σύστημα τελωνείων ICISnet απο 3/12 Η λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων "ICISnet" ξεκινά την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

H χρήση του συστήματος ICISnet από τις τελωνειακές Αρχές αποτελεί ορόσημο για την επίτευξη του τελικού σκοπού του ηλεκτρονικού τελωνείου, αφού καθιερώνει ως νέα μορφή επικοινωνίας, μεταξύ του τελωνείου και των επιχειρήσεων και πολιτών, την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών.

Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι από σήμερα Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, στις 15.00 έως το πρωί της επόμενης Τρίτης, 3 Δεκεμβρίου, στις 10.00, οπότε θα ξεκινήσει το νέο σύστημα, θα τεθεί εκτός λειτουργίας, σε όλα τα τελωνεία της χώρας, το ισχύον Πληροφοριακό Σύστημα "ICIS" προκειμένου να διενεργηθεί η μετάπτωση των δεδομένων που αφορούν τα τελωνειακά παραστατικά από το "ICIS" στο "ICISnet".

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα η υπαγωγή των εμπορευμάτων σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς θα είναι δυνατή, αποκλειστικά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις (πχ ευπαθή προϊόντα) με τη χρήση χειρόγραφης διαδικασίας. Για την εφαρμογή των παραπάνω έχουν εκδοθεί και αποσταλεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι προς τις τελωνειακές Αρχές και τους οικονομικούς φορείς.

Με την έναρξη λειτουργίας του "ICISnet" ισχύουν οι ήδη εκδοθείσες εγκύκλιοι για τη διεκπεραίωση όλων των τελωνειακών διαδικασιών. Επιπρόσθετα, οι οικονομικοί φορείς δύνανται να χρησιμοποιούν τις δημοσιευθείσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις για την αποστολή ερωτημάτων στον σύνδεσμο: (http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Contact/documents_Contact/katal_syz.pdf).