Υγεία

Χωρίς τηλέφωνα και πληροφοριακά συστήματα για ώρες το «Γεννηματάς» σε γενική εφημερία

EUROKINISSI EUROKINISSI
Δεν μπορούσαν να γίνουν εξετάσεις και μαγνητικές τομογραφίες

Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου «Γεννηματάς», έφερε η κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων, κατά τη διάρκεια μάλιστα εφημερίας, την Κυριακή 9 Απριλίου. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν όλα τα περιστατικά εκείνης της βραδιάς, χωρίς να λειτουργούν τα τηλέφωνα και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακών , αξονικών ή άλλων απεικονιστικών εξετάσεων, αλλά και εισαγωγών στο νοσοκομείο ασθενών που έπρεπε να νοσηλευτούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι γιατροί κατά τη διάρκεια της βλάβης που διήρκεσε πολλές ώρες, «βασίζονταν μόνον στην κλινική τους κρίση ασκώντας ιατρική περασμένων δεκαετιών. Η ασφάλεια των ασθενών και των γιατρών ετέθη σε κίνδυνο, ενώ οι τελευταίες εισαγωγές τοποθετήθηκαν σε κλίνη το επόμενο βράδυ της γενικής».

Οι γιατροί του νοσοκομείου, κάνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Μιλήσαμε με τον κ. Σπύρο Αδαμόπουλο, Ειδικό Γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, διευθυντή του Ακτινολογικού Εργαστηρίου και μέλος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, που μας επιβεβαίωσε το γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι ευτυχώς εκείνη τη βραδιά δεν υπήρξαν πολύ σοβαρά περιστατικά.

«Τα συστήματα πληροφορικής του νοσοκομείου, είναι παλιά. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είναι συνολική η αναβάθμιση, δεν άλλαξαν όλες οι γραμμές του δικτύου, απλά προστεθήκαν και άλλες και κάποια στιγμή το σύστημα έπεσε. Αυτό έγινε μάλιστα Κυριακή βράδυ, κατά τη διάρκεια εφημερίας. Έγινε η προσπάθεια ανάκτησης του δικτύου με τους υπεύθυνους της πληροφορικής, αλλά αυτό δεν κατέστη άμεσα δυνατό και δημιουργήθηκε πρόβλημα στο νοσοκομείο», αναφέρει στο Dnews.

«Το ΕΚΑΒ δεν σταμάτησε να φέρνει περιστατικά, αλλά ευτυχώς εκείνο το βράδυ, δεν υπήρχαν πολύ βαριά περιστατικά. Όταν δεν έχεις δίκτυο, είναι δύσκολο να κάνεις εξετάσεις και αξονικές τομογραφίες, γιατί όλα αυτά είναι πλέον κωδικοποιημένα, είναι μέσα στο σύστημα, το οποίο δεν δούλευε για ώρες. Και ασφαλώς δεν μπορείς ξαφνικά, να πας σε χειρόγραφο σύστημα όπως ήταν παλιά. Παρόλα αυτά εκείνο το βράδυ, έγινε μία προσπάθεια να γίνει και χειρόγραφα η διαδικασία. Υπήρχε όμως όπως καταλαβαίνετε μία σχετική καθυστέρηση, αλλά δεν είχαμε βαριά περιστατικά. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση. Εδώ έχουμε πεντάωρες εξάωρες καθυστερήσεις, φανταστείτε να κλατάρει και το σύστημα», αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος.

Όπως και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, το «Γεννηματάς», έχει μεγάλο πρόβλημα με την υποστελέχωση, μας λέει ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.
«Σήμερα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα και όχι μόνο αυτό. Έχουμε μεγάλο θέμα με την υποστελέχωση. Έχουμε έλλειψη νοσηλευτών σε ποσοστό 30% των οργανικών θέσεων, που θα έπρεπε να είναι συμπληρωμένες. Υπάρχει επίσης έλλειψη του ιατρικού προσωπικού. Δεν γίνονται νέες προσλήψεις, αλλά καλύπτουν το πρόγραμμα κάποιοι επικουρικοί.

Υπάρχει και ένα άλλο οξύμωρο. Σε όσους έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί, από το 2020, γίνονται παρατάσεις των συμβάσεων, μέχρι το 2025. Φυσικά και αυτοί οι γιατροί βοηθούν, αλλά δεν ανανεώνεται έτσι το σύστημα. Και υπάρχει κενό μεταξύ παλιών και νέων γιατρών. Φανταστείτε ότι ένας γιατρός, που ήταν πάνω από 67 ετών το 2020, το 2025 θα είναι πάνω από 72 ετών. Αλλάζει και το συνταξιοδοτικό δηλαδή. Ο κανονισμός λέει ότι η συνταξιοδότηση αυτοδίκαια δίνεται στα 67. Πρέπει αυτό να σταματήσει. Είναι φυσικά χρήσιμοι αυτοί οι γιατροί, αλλά πρέπει να έρθουν και νέοι. Πώς θα έρθουν νέοι γιατροί, με μισθούς τόσο χαμηλούς, των 1300 ευρώ. Φανταστείτε ότι στη Ρουμανία ο πρώτος μισθός είναι 3.200 ευρώ».

Ο κ. Αδαμόπουλος, θεωρεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία, είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.
«Η προσθήκη επίσης των απογευματινών χειρουργείων, που είναι το άλλο επιχείρημα της κυβέρνησης, σε εμάς έχουν γίνει ελάχιστα σε σχέση με αυτά που προγραμματίστηκαν. Έχουν γίνει δηλαδή 20 άντε 30 χειρουργεία. Σε ενάμισι μήνα τόσα λίγα, δεν είναι δυνατόν να μειωθούν οι λίστες. Νομίζω ότι αυτό θα οδηγήσει και στην έξοδο των γιατρών από το ΕΣΥ και στην είσοδο του ιδιώτη γιατρού στα νοσοκομεία. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.

Επίσης αυτό που δεν έχει ακόμα λυθεί, είναι ότι μπορεί να έρθει ένας ιδιώτης γιατρός να κάνει το απογευματινό χειρουργείο, αλλά η νοσηλεία βαρύνει το νοσοκομείο. Και τους γιατρούς και νοσηλευτές που δε φτάνουν. Έχουμε φτάσει σε ένα όριο και κάποια στιγμή όλο το ζήτημα θα εκραγεί. Η πολιτεία απαξιώνει το ΕΣΥ. Το επόμενο στάδιο, είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπουν μέσω του ΕΟΠΥΥ στο σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ, έτσι όπως το γνωρίζαμε θα έχει τελειώσει με αυτό τον τρόπο», καταλήγει ο κ. Αδαμόπουλος.