Οικονομία

Έκπτωση 42 ευρώ ανα μεγαβατώρα στο ρεύμα νοικοκυριών δύο περιοχών της χώρας

Έκπτωση 42 ευρώ ανα μεγαβατώρα στο ρεύμα νοικοκυριών δύο περιοχών της χώρας
Έκπτωση που προσεγγίσει τα 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών και θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/18 για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, φέρνει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύμφωνα με την απόφαση η ενίσχυση θα δοθεί λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα και θα ξεκινήσει αναδρομικά, αρχής γενομένης από το έτος 2018, και θα ανέλθει στο ποσό των σαράντα δύο (42) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του ΥΠΕΝ συστήνεται ειδικός λογαριασμός παροχής ενίσχυσης λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με διαχειριστή τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΣ Α.Ε), στον οποίον μεταφέρεται το ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας με τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 2400 kWh.

Σε περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη του ορίου των 2400 kWh, η ενίσχυση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού. Από την έκπτωση εξαιρούνται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ) οι δικαιούχοι του Ειδικού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, οι δικαιούχοι ειδικού τιμολογίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τον ΚΚΠ ΔΕΗ Α.Ε και οι ενταγμένοι αυτοπαραγωγοί σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Τέλος εξαιρούνται και οι ωφελούμενοι από πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Ειδικότερα η έκπτωση αυτή παρέχεται στους δικαιούχους Κ.Ο.Τ και μέχρι του ορίου και εφόσον δεν εφαρμοστεί καθόλου η έκπτωση του Κ.Ο.Τ για το συγκεκριμένο τετράμηνο.

Η έκπτωση χορηγείται στον πρώτο λογαριασμό που εκδίδεται για κάθε δικαιούχο της ενίσχυσης μετά την αποστολή στοιχείων καταμέτρησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που τον εκπροσωπεί.

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα προσδιορίσει τους δικαιούχους αναρτά, και επικαιροποιεί, όταν αυτό είναι αναγκαίο, στην ιστοσελίδα της πίνακα με τους αντίστοιχους αριθμούς παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών. Ο πίνακας αποστέλλεται, σε ηλεκτρονική μορφή, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.