Οικονομία

Και ιδιώτες θα διενεργούν εξετάσεις για την άδεια άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων

Και ιδιώτες θα διενεργούν εξετάσεις για την άδεια άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων Και ιδιώτες θα διενεργούν εξετάσεις για την άδεια άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων
Η νέα διαδικασία για τις εξετάσεις άδειας άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων Οι ιδιώτες μπαίνουν στην διαδικασία για τις εξετάσεις χορήγησης άδειας ασκήσεως τεχνικού επαγγέλματος. Οι ιδιώτες που θα διενεργούν τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως τεχνικών επαγγελμάτων θα λαμβάνουν πιστοποιήση από τον ΕΟΠΠΕΠ.  

Συγκεκριμένα οι προβλεπόμενες εξετάσεις, για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως τεχνικών επαγγέλματων, μπορεί να διενεργούνται και από φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ύστερα από αδειοδότηση αυτών από τον ΕΟΠΠΕΠ.Μέχρι στιγμής οι εξετάσεις διενεργούνταν από τις Περιφέρειες της χώρας όπου και χορηγούσαν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Με την απόφαση αυτή του υπουργείου Αναπτυξης που παρουσιάζει πρώτο το dikaiologitika.gr  καθορίζονται θέματα που αφορούν στους αδειοδοτημένους φορείς διενέργειας εξετάσεων που θα ονομάζονται για συντομογραφία ΦΔΕ .

Η απόφαση καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανεξαρτησία, την αμεροληψία, την ικανότητα του προσωπικού, τα κατά περίπτωση απαιτούμενα μέσα, καθώς και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των αδειοδοτημένων φορέων εξέτασης,

το διεθνές πρότυπο διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης προσώπων και τις εφαρμόσιμες απαιτήσεις του,

τη σύνθεση του συλλογικού οργάνου ελέγχου της ανεξαρτησίας και την αμεροληψία του φορέα, 

τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, που διενεργεί ο φορέας, 

τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία για την αδειοδότηση του φορέα,

τη διαδικασία και τον τρόπο διενέργειας του ελέγχου των αδειοδοτημένων φορέων, 

τον τρόπο συγκρότησης και τήρησης του Μητρώου Αδειοδοτημένων Φορέων, καθώς και τον τρόπο δημοσιοποίησής του, 

τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης επιτυχούς εξέτασης και κάθε άλλο σχετικό θέμα

Πως θα γίνονται οι εξετάσεις των υποψηφίων που αιτούνται άδεια ασκήσεως τεχνικού επαγγέλματος

Δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις αδειοδοτημένων φορέων έχουν όσοι υποψήφιοι διαθέτουν «βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών» που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής ενότητας, και οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στο Φ.Δ.Ε

Οι δικαιούχοι συμμετοχής στις εξετάσεις, οι ημερομηνίες της εξέτασης, και η κατανομή των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία των εξετάσεων στον δικτυακό τόπο του Φ.Δ.Ε. όπου οι εξετάσεις λαμβάνουν χώρα.

Σε Φ.Δ. Ε. όπου έχουν συγκροτηθεί πλείονες εξεταστικές επιτροπές, εφόσον βάσει του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων απαιτείται να εξεταστούν από περισσότερες της μιας εξεταστικές επιτροπές, διενεργείται κλήρωση για την κατανομή των υποψηφίων ανά εξεταστική επιτροπή.
 

Η εξεταστική διαδικασία περιλαμβάνει εξέταση τόσο θεωρητικού όσο και πρακτικού μέρους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κ.υ.α που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση του αρθ.5, παρ.7 του ν.3982/11, όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

Ο Φ.Δ. Ε. ενημερώνει για την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων, τουλάχιστον 7 εργάσιμες ημέρες πριν την διεξαγωγή. Ομοίως ενημερώνει τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προκειμένου να μεριμνήσει για την προβλεπόμενη διενέργεια τακτικού ελέγχου, αποστέλλοντας παράλληλα αντίγραφο καταβολής στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. του προβλεπομένου ανταποδοτικού τέλους  που αφορά την εν λόγω διαδικασία ελέγχου.

Διαδικασία συμμετοχής στις εξετάσεις και έκδοσης βεβαίωσης επιτυχούς εξέτασης

Ο ενδιαφερόμενος που επιθυμεί να συμμετέχει στην εξεταστική διαδικασία ενός Φ.Δ.Ε. δύναται να υποβάλλει σχετική αίτηση στον Φ.Δ.Ε., συνοδευόμενη από τη «βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών» που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής ενότητας.

Ο Φ.Δ.Ε., εφόσον έχει τη δυνατότητα ένταξης του ενδιαφερόμενου στην εξεταστική του διαδικασία, που επιτρέπει την τήρηση των χρονικών περιορισμών που τίθενται παραλαμβάνει τη σχετική αίτηση, χορηγεί σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου και ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για την περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Ο Φ.Δ.Ε. εκδίδει Βεβαίωση Επιτυχούς Εξέτασης, εντός προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών από την επόμενη της κατάθεσης της έκθεσης ελέγχου του διμελούς οργάνου διενέργειας τακτικού ελέγχου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Η Βεβαίωση εκδίδεται κατόπιν γνωμοδότησης του συλλογικού οργάνου  το οποίο λαμβάνει υπόψη το πρακτικό της εξεταστικής επιτροπής  καθώς και την έκθεση ελέγχου του διμελούς οργάνου διενέργειας τακτικού ελέγχου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Σε περίπτωση παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας χωρίς την κατάθεση γνωμοδότησης εκ μέρους του συλλογικού οργάνου, ο Φ.Δ.Ε. εκδίδει τη Βεβαίωση Επιτυχούς Εξέτασης χωρίς αυτήν.

Η ανωτέρω Βεβαίωση Επιτυχούς Εξέτασης αποστέλλεται αφενός στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας προκείμενου να εκδώσει τη σχετική άδεια και αφετέρου στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προκειμένου να καταχωρηθεί στο Μητρώο Αδειοδοτημένων Φορέων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Παράλληλα γίνεται κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο. Σε ισχύ θεωρούνται αποκλειστικά οι Βεβαιώσεις Επιτυχούς Εξέτασης που έχουν καταχωρηθεί στο εν λόγω Μητρώο.

Ειδικότερα η Βεβαίωση Επιτυχούς Εξέτασης χρησιμοποιείται για την απόκτηση των πιστοποιητικών I και II του Κανονισμού 303/2008/ΕΚ από τον ΕΟΠΠΕΠ. Για την εν λόγω περίπτωση οι Πίνακες επιτυχόντων υπογεγραμμένοι από τα μέλη του συλλογικού οργάνου του Φ.Δ.Ε. αποστέλλονται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Διαδικασία υποβολής ενστάσεων
Στην περίπτωση αποτυχίας, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει αιτιολογημένη ένσταση κατά των αποτελεσμάτων της εξέτασης προς τον Φ.Δ.Ε. με κοινοποίηση στους αρμόδιους φορείς ελέγχου του άρθρου 18 της παρούσας. Η προθεσμία υποβολής της ένστασης, μετά τη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου του άρθρου 3, ορίζεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Φ.Δ.Ε. αποφαίνεται επί της ένστασης του ενδιαφερόμενου μετά από γνωμοδότηση του συλλογικού οργάνου εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της ένστασης.
 
Σε περίπτωση που το συλλογικό όργανο αποφαίνεται επί των ενστάσεων με θετική έκβαση ως προς τον ενδιαφερόμενο, τότε αυτός δύναται να συμμετέχει ξανά στη διαδικασία εξέτασης χωρίς την εκ νέου οικονομική επιβάρυνση. Εφόσον η έκβαση της ενστάσεως αφορά σε εσφαλμένη εφαρμογή των υποχρεώσεων της εξεταστικής επιτροπής ή παρατυπίες ή παραβάσεις, ο Φ.Δ.Ε. και το συλλογικό όργανο μεριμνά ώστε να γίνουν ή απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες.

Τύπος και Περιεχόμενο Βεβαίωσης Επιτυχούς Εξέτασης

Οι Φ.Δ.Ε εκδίδουν Βεβαιώσεις Επιτυχούς Εξέτασης των ενδιαφερομένων, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η Βεβαίωση Επιτυχούς Εξέτασης πρέπει να περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον τα ακόλουθα:
α) μοναδική αρίθμηση και υπογραφή από το αρμόδιο όργανο του Φ.Δ.Ε. για όλα τα φυσικά πρόσωπα που πέτυχαν στις εξετάσεις.
β) τα στοιχεία του επαγγελματία για τον οποίο εκδίδεται, καθώς και την ικανότητα που αποδεικνύει. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσω παραπομπής στα έγγραφα - πρακτικά, με επαρκείς αναφορές για την αναγνώρισή τους, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και της ημερομηνίας έκδοσης αυτών.
γ) η βεβαίωση προσδιορίζει, κατά περίπτωση, τις δραστηριότητες τις οποίες καλύπτει μέσω αναφοράς στο αντίστοιχο π.δ. καθώς και τις βαθμίδες - ειδικότητες - ομάδες τις οποίες καλύπτει.
δ) την ημερομηνία έκδοσης, την επωνυμία / διακριτικό τίτλο του Φ.Δ.Ε. και του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

στον σύνδεσμο αυτό μπορείτε να δείτε όλη την νομοθεσία για τον νέο τρόπο διενέργειας των εξετάσεων για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος