Οικονομία

Τα μνημόνια «έφυγαν» και έρχονται παρεμβάσεις σε κατώτατο μισθό, συμβάσεις και εισφορές

photo: αρχείο Dikaiologitika News photo: αρχείο Dikaiologitika News
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης και σινάμα δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι και θα εξεταστούν μετά την ΔΕΘ είναι τα εξής: Αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων, το «καυτό» θέμα της μείωσης η όχι των συντάξεων το 2019 και το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των εισφορών για μια κατηγορία ελευθέρων επαγγελματιών.

1. Κατώτατος μισθός: Στρατηγική της κυβέρνησης είναι η επανεξέταση του επιπέδου του κατώτατου μισθού, καθώς η συρρίκνωσή του κατά 22% (32% για τους κάτω των 25 ετών) προκάλεσε σημαντική οπισθοδρόμηση και φτωχοποίηση των εργαζόμενων. Η αύξηση αναμένεται να αποφασισθεί το καλοκαίρι του 2019 και θα συντελεστεί σε δύο δόσεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα και κάποιου είδους παρέμβαση στο λεγόμενο υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών γιατί αν αυξηθεί μόνο ο βασικός μισθών των 586 ευρώ θα μεγαλώσει η ψαλίδα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι.

2. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων: Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι το μνημόνιο απαγόρευε την υποχρεωτική εφαρμογή των όρων της κλαδικής σύμβασης που είχε υπογραφεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αν αυτή η απαγόρευση αρθεί περίπου 200.000 εργαζόμενοι ενδεχομένως να δουν άμεσα αύξηση στο μισθό τους. Είναι όμως τόσο εύκολο να επανέλθει η επεκτασιμότητα των συμβάσεων; Όχι γατί οι δανειστές έχουν θέσει έναν απαράβατο όρο. για να μπορούν οι όροι των συμβάσεων (πχ το ύψος του μισθού) να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να μπορεί να αποδείξει ότι η ισχύουσα σύμβαση έχει υπογραφεί από επιχειρήσεις, στις οποίες δουλεύουν πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του κλάδου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδειχθεί η αντιπροσωπευτικότητα του 51% είναι οι εργοδοτικοί φορείς να υποβάλλουν τα στοιχεία με το μητρώο των μελών τους.

3. Θα εξεταστεί από τις αρχές του 2019 η δυνατότητα ελάφρυνσης των εισφορών που καταβάλουν στον ΕΦΚΑ ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο θα εξετάσει την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα από 15.000 έως 70.000 ευρώ ετησίως στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπέρμετρη επιβάρυνση από φόρους και εισφορές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ελάφρυνση θα αφορά μόνο 7.000-8.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, μία τέτοια πρωτοβουλία είναι πιθανό να δημιουργήσει τρύπα στον ΕΦΚΑ. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των εισφορών της χαμηλότερης κλίμακας από 167 ευρώ στα 200 ευρώ.

4. Μεγάλη προσπάθεια θα καταβάλει η κυβέρνηση για να πετύχει αναστολή της μείωσης των συντάξεων με το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρει να είναι μεγάλο. Σε περίπτωση που οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ισορροπήσει το δυσμενές κλίμα μοιράζοντας επιδόματα, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.