Οικονομία

Νέες οδηγίες σχετικά με την Ιδιότητα και την Ταυτότητα Δασεργάτη

Νέες οδηγίες σχετικά με την Ιδιότητα και την Ταυτότητα Δασεργάτη
Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά προσαρμόζονται όλοι οι ΔΑ.Σ.Ε. οι οποίοι λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος αυτής, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΑ.Σ.Ε. που ιδρύθηκαν μετά την ψήφιση του ν. 4423/2016, ώστε τα μέλη τους να είναι τουλάχιστον 21 σε αριθμό και να έχουν την προϋπόθεση απόκτησης της Ιδιότητας Δασεργάτη, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου είναι τα σχετικά με τις δασικές εργασίες ένσημα.

Οι ΔΑ.Σ.Ε. είναι αρμόδιοι να ελέγξουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και περιορισμούς του νόμου νια τα υφιστάμενα ή μελλοντικά μέλη τους, τα οποία έχουν αποκτήσει την Ιδιότητα και διαθέτουν Ταυτότητα Δασερνάτη από την δασική υπηρεσία, ώστε να προσαρμόζουν τα καταστατικά τους. Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις που τα υφιστάμενα μέλη ΔΑ.Σ.Ε. δεν θα επαρκούν και θα χρειαστεί η εγγραφή νέων, ή θα χρειαστεί ΔΑ.Σ.Ε. να συγχωνευτούν, να ιδρυθούν νέοι, κλπ.

Κατά την κατάρτιση των νέων καταστατικών προσοχή πρέπει να δοθεί από τους ΔΑ.Σ.Ε. σε όλες τις λεπτομέρειες του νόμου, μεταξύ των οποίων η μόνιμη κατοικία των μελών, ο τύπος και το περιεχόμενο του καταστατικού, τα κωλύματα του άρθρου 6, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των δοκίμων μελών, τα τηρούμενα τα βιβλία, κλπ. Τονίζουμε ότι μέλη ΔΑ.Σ.Ε. μπορεί να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα.

Επιπλέον των παραπάνω, οι νεοσύστατοι ΔΑ.Σ.Ε. καθώς και όσοι εκ των υφισταμένων ΔΑ.Σ.Ε. έχουν ήδη τροποποιήσει τα καταστατικά τους, στην περίπτωση που αυτά περιλαμβάνουν όρους που δεν είναι σύμφωνοι με τις διατάξεις του Ν.4423/2016 ή έχουν ελλείψεις, οφείλουν εντός της προθεσμίας προσαρμογής των ΔΑ.Σ.Ε. (έως 27-9-2019) να μεριμνήσουν για την προσαρμογή τους.

1. Ιδιότητα Δασεργάτη - μέλους ΔΑ.Σ.Ε. (Οι οδηγίες αφορούν μόνο στους υφιστάμενους δασεργάτες. Για τους νεοεισερχόμενους θα δοθούν οδηγίες μετά την έκδοση και της σχετικής με την εκπαίδευση νεοεισερχομένων δασεργατών Υπουργικής Απόφασης).

- Σε κάθε περίπτωση για την απόκτηση της Ιδιότητας Δασεργάτη, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του, συνοδευόμενη από τα σχετικά δικαιολογητικά, στην Διεύθυνση Δασών στην οποία υπάγεται η έδρα (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης) του ΔΑ.Σ.Ε. στον οποίο είναι ή επιθυμεί να γίνει μέλος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4423/2016, είναι η εποπτεύουσα αρχή του ΔΑ.Σ.Ε.

- Επειδή η Βεβαίωση της Ιδιότητας Δασεργάτη απαιτείται υποχρεωτικά για την εγγραφή σε ΔΑ.Σ.Ε. και όχι για την άσκηση του επαγγέλματος του Δασεργάτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος που υποβάλλει αίτηση για την απόκτηση της Ιδιότητας θα πρέπει είτε να είναι μέλος ΔΑ.Σ.Ε. είτε να προτίθεται να γίνει. Ως εκ τούτου, η αίτηση υφιστάμενου δασεργάτη, εκτός των άλλων, θα συνοδεύεται από βεβαίωση ΔΑ.Σ.Ε. ότι είναι τακτικό μέλος του ή ότι έχει υποβάλλει αίτηση να γίνει μέλος του («ελεύθερος» δασεργάτης).

- Οι υφιστάμενοι δασεργάτες υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση της ιδιότητας εφόσον συγκεντρώνουν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1.1. της ΥΑ. Τονίζουμε ότι αρκεί και μόνο μία από τις τρεις περιπτώσεις που αναφέρονται στην συγκεκριμένη παράγραφο για να αποκτήσει κάποιος την Ιδιότητα Δασεργάτη και όχι και οι τρεις σωρευτικά.

Παραδείγματα:

■ Αν κάποιος συμπληρώνει 50 ένσημα κατά το προηγούμενο από την ημερομηνία της αίτησης έτος αλλά σε όλη την προηγούμενη τριετία δεν έχει άλλα ένσημα πλην αυτών μπορεί να υποβάλλει αίτηση για απόκτηση της ιδιότητας.
■ Αν έχει όμως 50 μόνο ένσημα την προηγούμενη τριετία, τα οποία δεν είναι συγκεντρωμένα στο αμέσως προηγούμενο της αίτησης έτος δεν μπορεί να υποβάλλει αίτηση..
■ Αν έχει 250 ένσημα την τελευταία πενταετία πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ανεξαρτήτως του έτους που έχουν καταβληθεί μπορεί να υποβάλλει αίτηση.
■ Διευκρινίζουμε ότι ως «προηγούμενο έτος» θεωρείται το προηγούμενο της ημερομηνίας υποβολής αίτησης δωδεκάμηνο.

- Για διευκόλυνση τόσο των μελών όσο και των υπηρεσιών, μπορεί ένας ΔΑ.Σ.Ε. να συγκεντρώσει τις αιτήσεις μαζί με όλα τα ατομικά δικαιολογητικά για το κάθε μέλος και να τα υποβάλλει συγκεντρωτικά με έγγραφό του στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών.

Αρμόδια για τον έλεγχο των προϋποθέσεων απόκτησης της Ιδιότητας είναι η Επιτροπή του άρθρο 4 της ΥΑ, αρμόδια για την έκδοση των Βεβαιώσεων Ιδιότητας Δασεργάτη είναι η οικεία Διεύθυνση Δασών, ενώ αρμόδιος για τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγγραφής ως μέλος του είναι ο ΔΑ.Σ.Ε. Η εγγραφή μελών από τον ΔΑΣΕ είναι υποχρεωτική εφόσον υποβληθεί αίτηση εγγραφής και πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Για τους δασεργάτες που είναι ήδη μέλη ΔΑ.Σ.Ε., η απόκτηση της Ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα την παραμονή τους ως μέλη σε αυτόν εφόσον το επιθυμούν.

- Ο έλεγχος για την διατήρηση της Ιδιότητας Δασεργάτη γίνεται από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες κάθε χρόνο, κατά την υποβολή των σχετικών φακέλων από τουρ ΔΑ.Σ.Ε. για ανάληψη δασικών εργασιών. Σε συνδυασμό με τα μέσα που διαθέτει ο κάθε ΔΑ.Σ.Ε. και την οικονομική του επάρκεια θα υπολογίζεται η δυναμικότητά του. Στους φακέλους που θα υποβάλλουν οι ΔΑ.Σ.Ε. θα πρέπει να περιλαμβάνονται βεβαιώσεις και αποδεικτικά ενσήμων καθώς και βεβαιώσεις ότι δεν συντρέχει η περίπτωση του άρθρου 3 παρ. 4β της ΥΑ. Στην πραγματικότητα δηλαδή η αρμόδια δασική αρχή ελέγχει για κάθε δασεργάτη αν συγκεντρώνει 250 ένσημα σχετικά με δασικές εργασίες κάθε πέντε χρόνια από την ημερομηνία απόκτησης της Ιδιότητάς του Δασεργάτη ή αν έχει συντρέξει (κάθε χρόνο) η περίπτωση του άρθρου 3 παρ. 4 της ΥΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίζει ο ΔΑ.Σ.Ε.

- Επισημαίνουμε ότι για τους Δασεργάτες που έχουν μεν αποκτήσει την Ιδιότητα αλλά δεν είναι μέλη ΔΑΣΕ και απασχολούνται ως «ελεύθεροι» ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις διατήρησης της Ιδιότητας και ο έλεγχος αυτής γίνεται με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο κάθε πενταετία των απαραίτητων δικαιολογητικών. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτών η Ιδιότητα ανακαλείται άμεσα.

- Η Βεβαίωση της Ιδιότητας Δασεργάτη, μετά την απόκτησή της, δεν ανανεώνεται παρά μόνο ανακαλείται, από την Διεύθυνση Δασών που την έχει εκδώσει, εφόσον απολεσθεί είτε γιατί ο δασεργάτης μέσα στο διάστηκα οποιασδήποτε πενταετίας μετά την απόκτηση της Ιδιότητας δε συγκεντρώνει 250 ένσημα σωρευτικά, είτε γιατί έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση για τη διαγραφή του από μέλος ΔΑΣΕ λόγω συνδρομής στο πρόσωπο του τουλάχιστον ενός από τα κωλύματα του άρθρου 6 του ν. 4423/2016. Ενημερώνεται σχετικά ο ενδιαφερόμενος και ο ΔΑΣΕ στον οποίο ήταν μέλος.

- Σε περίπτωση απώλειας της Ιδιότητας, ο δασεργάτης διαγράφεται από τα σχετικά Μητρώα και παραδίδει στην Δασική Υπηρεσία την ταυτότητά του. Για την απόκτηση εκ νέου της Ιδιότητας απαιτείται να επαναληφθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης, εφόσον εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ΥΑ (να συμπληρωθούν 50 ένσημα το τελευταίο έτος ή 150 την τελευταία τριετία ή 250 την τελευταία πενταετία, διαφορετικά ο εν λόγω δασεργάτης πρέπει να ακολουθήσει την εκπαίδευση νεοεισερχομένου δασεργάτη).

- Υφιστάμενοι δασεργάτες που είναι ήδη μέλη ΔΑ.Σ.Ε. αν δεν εξασφαλίσουν την Βεβαίωση Ιδιότητας Δασεργάτη, διαγράφονται από τον ΔΑ.Σ.Ε. και μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση εφόσον εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ΥΑ.

- Μέχρι τη λειτουργία των σχετικών Μητρώων, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών οφείλουν να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο σε κορφή excel, με τους ΔΑ.Σ.Ε. και Δασεργάτες της περιοχής τους. Το περιεχόμενο και τα κατ' ελάχιστον τηρούμενα στοιχεία του αρχείου περιλαμβάνονται στο συνημμένο Β στο παρόν.

2. Επιτροπή Βεβαίωσης Ιδιότητας Δασεργάτη

- Στην έδρα της Διεύθυνσης Δασών συστήνεται η Επιτροπή του άρθρου 5 του ν. 4423/2016, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 4 τηρ ΥΑ. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν θέματα υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών ή φόρτου εργασίας παρέχεται ευελιξία ως προς την σύνθεση των Επιτροπών και τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων. Τονίζουμε όμως ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να συμμετέχουν σε αυτές υπάλληλοι με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης δασών και λειτουργίας δασικών συνεταιρισμών. 

- Αμέσως μετά τη σύσταση της Επιτροπής η Διεύθυνση Δασών ενημερώνει εγγράφως σχετικά με τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων τουρ Ο.Τ.Α. και τουρ ΔΑ.Σ.Ε. της περιοχής αρμοδιότητάς της

- Η παραπάνω Επιτροπή βεβαιώνει σχετικά με την δυνατότητα απόκτησης της Ιδιότητας Δασεργάτη για κάθε ενδιαφερόμενο και εισηγείται στην Διεύθυνση Δασών, η οποία στη συνέχεια εκδίδει την σχετική Βεβαίωση Ιδιότητας Δασεργάτη - μέλους ΔΑ.Σ.Ε. Προς τούτο η Επιτροπή ελέγχει τα ένσημα και λαμβάνει υπόψιν τα ανά περίπτωση δικαιολογητικά. Σε περίπτωση αμφιβολιών, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει επιπλέον στοιχεία, ή να προβεί σε οποιονδήποτε έλεγχο κρίνει απαραίτητο.

- Δικαιολογητικά ανά κατηγορία αιτούντα και Υποδείγματα Βεβαιώσεων περιλαμβάνονται στα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι και ΙΙ Της ΥΑ.

Ο υφιστάμενος Δασεργάτης, αφού αποκτήσει την Βεβαίωση Ιδιότητας Δασεργάτη, γράφεται στο Μητρώο Δασεργατών και εκδίδεται στο όνομα του Ταυτότητα Δασεργάτη. Μπορεί στη συνέχεια, να γίνει μέλος ΔΑ.Σ.Ε., με την προϋπόθεση ότι η μόνιμη κατοικία του βρίσκεται εντός των ορίων της περιφέρειας (περιοχής δραστηριότητας) του συγκεκριμένου ΔΑ.Σ.Ε., όπως αυτή ορίζεται στο καταστατικό του και δεν συντρέχουν στο όνομά του (Δασεργάτη) τα κωλύματα του άρθρου 6 του νόμου.

Ο αριθμός Ταυτότητας είναι μοναδικός για κάθε Δασεργάτη, αποτελείται από τα τέσσερα πρώτα γράμματα (κεφαλαία ελληνικά) της οικείας Διεύθυνσης Δασών, το σημείο στίξης παύλα (-) και τον αύξοντα αριθμό της ταυτότητας και είναι απαραίτητος για την κατάρτιση των καταστατικών των ΔΑ.Σ.Ε.

Μέχρι τη λειτουργία των μητρώων θέση αριθμού μητρώου Δασεργάτη έχει ο αριθμός πρωτοκόλλου της Βεβαίωσης Ιδιότητας Δασεργάτη - μέλους ΔΑ.Σ.Ε. Ο αρ. πρωτ. της Βεβαίωσης όπως και ο αριθμός Ταυτότητας Δασεργάτη καταχωρίζονται στο ηλεκτρονικό αρχείο που τηρεί η οικεία Διεύθυνση Δασών.

- Η Ταυτότητα Δασεργάτη εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών η οποία έχει χορηγήσει τη Βεβαίωση Ιδιότητας Δασεργάτη - μέλους ΔΑ.Σ.Ε. Προς τούτο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από φωτογραφία. Μέχρι την χορήγηση των ταυτοτήτων από την υπηρεσία μας η οικεία Διεύθυνση Δασών μπορεί να χορηγεί με έγγραφό της, σε απάντηση στην παραπάνω αίτηση, τον αριθμό Ταυτότητας Δασεργάτη.

- Οι ταυτότητες χορηγούνται στις Διευθύνσεις Δασών από την υπηρεσία μας σε κατ' εκτίμηση ποσότητες, ανάλογα με τις αναμενόμενες αιτήσεις. Οι Διευθύνσεις Δασών συμπληρώνουν επί αυτών τα στοιχεία των δικαιούχων.

- Σε περίπτωση απώλειας της Ιδιότητας Δασεργάτη η ταυτότητα επιστρέφεται στη αρμόδια Διεύθυνση Δασών. Σε περίπτωση φθοράς ή απώλειάς της, η Ταυτότητα επανεκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν σχετικά οι δασικές υπηρεσίες αρμοδιότητάς σας καθώς και οι ΔΑ.Σ.Ε. της περιοχής σας και να δοθούν οδηγίες για την άμεση σύσταση των σχετικών Επιτροπών.